Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Tosteberga ängar, landskapet presenteras

Ängarna är ett naturvårdsområde vid grund skärgård. Här finns betesdjur, ängar, träd och taggiga snår. Lite vilt, men framför allt är där vackert året om, lagom långt att promenera, samt har en viss variation av fåglar. Och fotografisk promenad innebär många stopp. Antingen för att bara stå och titta, eller ta en bild. Känner för övrigt som många skriver, att bilder lätt samlas på hög, och det hinns inte med riktigt. Å andra sidan kan man fullständigt strunta i det, och göra det men tycker är roligast, njuta av vädret medan det varar. Sommaren är kort. 

Börjar med att presentera landskapet. Så får det andra komma vid ett senare tillfälle. Alla bilder är tagna med mobilkameran, bekväm att ta upp ur fickan. 

Täta snår där småfåglarna trivsBlomsterängarGott om sten och gärdsgårdarI skuggan fanns fortfarande gullvivorHagtorn, gullvivor och havHagtornEtt bra träd att sitta under och spana mot havetÖrtbeväxta hasselsnår. På våren med blå, vit och gulsippor. Och enstaka nycklar. Och så över till något helt annat. Denna bild är från just utanför byn. På denna väg kan man ibland se lärkfalk, hare eller annat. 

Postat 2016-05-25 10:44 | Läst 1400 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

När det vackra överflödar

En härlig årstid! Det vackra är det sanna (ja, åtminstone inom matematiska bevis), och sannerligen är det vackert ute nu. Ett fullständigt överflöd att stå mitt i, beundra och begrunda. Åkte till några betesängar på andra sidan staden, där de härligaste blommor finns, många av dem sällsynta. Tog lätt packning, med axelväska, lätt kamera och kitobjektiv. Och jag blev inte besviken. Tyvärr är jag osäker på blommornas namn, och min kamrat, som varit artinventerare, har beklagligtvis komplikationer efter en operation., så där är ingen att fråga. Där är alltid något ledsamt i glädjen, det är väl en del av den urgamla föreningen av uppbyggande och nedbrytande. 

Först några bilder av lanskapet

Vildaplar är fina att se på nu, och spännande att smaka på frukten om hösten, någon gång är det riktigt gottMöjligen backsippa, eller fältsippa?Men detta är nog backsipporMandelblommanMandelblommor med teveronica. Märkligt att tänka på vinterns hårda kalla mark, och nu svävar dessa skira skönheter ovanför, så där bara. Snacka om underverk. HumleblomsterMajvivan kan jag inte passera utan att stanna till och beundra en stundoch mera mandelblommorHär går de som håller landskapet vackert, det är nyttiga djurLängst ned i sankängarna, växer orkideerna. De verkar trivas av storleken att döma. Möjligen är detta SanktPersnyckeloch detta ängsnyckel gissar jag.här är de på paradså fina, så fina.

Postat 2016-05-23 13:33 | Läst 1497 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En lugn dag ute

På förmiddagen utflykt till blomsterängar, men de bilderna kommer senare. Först njuta av livet, sedan sortera bilder. På eftermiddagen trädgårdsavkoppling, jag har anlagt trädgården för att ha glädje av den på äldre dar, och nu är det äldre dar. 

Så här är dagens trädgårdsbilder. Sitta bekvämt med kameran i knäet och se, kanske det händer nåt. Eller gå ett varv runt huset, är där en fin blomma? Och sen en kopp te. 

Blåmes med larvoch med halväten insekt i fotgreppRödstjärtshonan är vaksamEn bukett förgätmigej. En kombination av kitoptik och en väldigt darrig hand gör bilden lite mjuk, även med 1/1000 sek, darrningar förstärks väldigt av blomskaft.Kaprifolen börjar blommaAllium sprider sig hej viltDe sista tulpanerna

Postat 2016-05-22 20:01 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lördag 21 Maj

Detta artar till att bli en bilddagbok, märker jag. Nåväl, ut i daggen och tar några bilder i trädgården. Sedan frukost, vila. Ut i träsket, och eftersom det är lördag, är det en del folk ute och rör på sig. Det kommer folk från södra Sverige för att se fåglar som jag är bortskämd med i min närmiljö. Snackar med några av dem, alltid trevligt. Får den obligatoriska frågan, som alltid förundrar mig: "har du sett något?" Jo, tänker jag, nog ser jag, men duktig på att upptäcka märkliga arter är jag inte alls. "Bara det normala här" svarar jag neutralt. Berättar om näktergalars revirstrider alldeles framför mig tidigare på dagen. Ett par berättar, att de sett länge och väl på skäggmes, något jag bara sett på bild. Bara 50 meter bort. Jag ställer mig där, de pekar ut exakt lokalisation. Efter en stund, när jag stått där själv, händer det vanliga. Inte en pippi att se över huvud taget. Så jag går närmre boplatsen. Efter en stund ser jag vid 2 tillfällen 2 pilsnabba fåglar dyka ner i vassen, inte riktigt sparvfärgade. Tror inte, att jag med säkerhet kan påstå mig sett en skäggmes. Men vad gör det? Lagom väder, fågelsång och alldeles underbart. En vän ringer, nyopererad, och jag lovar att följa med honom ut i träsket som rehabilitering. Sen upp på elcykeln, hem, äta, sova. Och bildsortering. 

Finns där en pöl, finns där en ankaLite avvaktandeLövsångaren poserar gärnaEn munfullIngen vet var haren har sin gångVaktar sitt revirÅldern ger karaktärAlliumOch mer lök, en delikat ramslöksblommaÄppelblommor, populärt att fotograferaHär i morgonsol

Postat 2016-05-21 19:33 | Läst 1411 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Morgontur

Vaknar tidigt och något febrig, ligger en timme och läser, sen ut en kort eldriven runda i lätt dimma och mulet för att se vad som händer i träsket. Inte mycket visade det sig. 2 bilder. Hem, vilade och gjorde sedan rabarbermarmelad. Vila igen. Sätta ett par plantor. Vila, fixa middag, och lägga sig.

En fasan gömmer sigoch en lövsångare med larv.

Postat 2016-05-20 20:47 | Läst 1110 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa