Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Där jag går

Det blir bara lite enkla bilder från min vanligaste favoritpromenad nära hemmet, en kort cykeltur dit. Går den gärna någon gång mellan kl 04 och 10. Det är inget böljande vackert klart definierat landskap, inte heller stadsgator, ja det är så olika var människor går. Det går långsamt där, åtminstone det varmare halvåret när det finns liv överallt. Det är ett rörigt område det mesta, sankt och bitvis helt oframkomligt. Börjar då jag kommit ur skogsdungen med alla sångfåglar och fortsätter över ängarna mot dammarna, dessa ängar som ligger till synes döda och iskalla om vintern, sedan på sommaren svävar blommorna över marken med alla insekter och fåglar i luften kors och tvärs. 

dessa bilder är väl vid sådär 06 till 07. Tagna med Panasonic GM1 med Laowa 7,5 2.8. En kombination som inte tynger. Sedan dammarna ja, utgrävda lerhål för ett sedan länge försvunnit tegelbruk, med vallar att gå på där en smalpårig järnväg låg för att frakta leran. 

ganska igenväxt utsikt mot vattnet, till vänster en damm, till höger en större pöl. I vattenkanten till dammen är det ofta fiskar eller fåglar som slinker iväg när jag passerar, men även i pölen till höger såg jag i vattenytan, att ganska stora fiskar fanns där, det blir ett streck av ryggfenan. Synd om dem, på vintern står vattnet över vallar och allt där, så fisk kan bli kvar i pölen när det sjunker, synd om dem, men trevligt för större fågel. Det ligger även en del större träd där i vattenkanten, pileträd, ofta levande och växer där de ligger.

här och där finns fåglar eller insekter

värre är om jag skulle möta flocken med Black Angus kor med kalv på stigen, de kan ha taskigt humör tidigt på morgonen

men det är fridfullt här, göken och alla andra fåglar som hörs, stilla och ostört

i vassarna finns mängder med grågässfamiljer som diskret lever sitt liv, ja åtminstone tidigt på dagen

det stora pileträdet där många olika fåglar gillar att sitta, eller krypa längs barken. Ett stort område för en liten blåmes.

sedan över till en stig utanför Kivik, samma utrustning, men helt annorlunda bilder

Inlagt 2022-05-26 22:15 | Läst 760 ggr. | Permalink
Får för mig att du alltid rör dig samma områden precis som jag men mitt var skog som tyvärr idag är borta. Det fina med det är att man ser alla förändringar över årstiderna. Man vet var man kan förvänta sig var fåglar och djur kan dyka upp. Dom sista fyra bilderna på det risiga landskapet tilltalar mig den här gången. Mycket bra i svartvitt.
Sten
Svar från Vibybo 2022-05-27 10:17
Du har så rätt Sten i det du säger. Där ute kommer själen till ro. De sista bilderna är från arboretet där en mängd träd från andra platser på jorden är planterade, det blir lite speciellt. Länsstyrelsen ville i slutet på 80-talet hugga ner alltsammans därför att träden inte var svenska, men det blev folkstorm, de fick ge sig.
Det är en härlig tid att vandra i naturen nu, vilket syns i dina bilder. Jag förstår att det är en favoritrunda!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2022-05-27 15:37
Tack Bjarne, under den översvämmade perioden får jag avstå, annars är där lugn och alltid något att se på.
Förstår att det är en favoritrunda att gå. Det tycks finnas så mycket att kunna göra bilder av, men korna hade jag gärna klarat mig undan.

Hälsningar Jörgen
Svar från Vibybo 2022-06-16 16:53
Tack Jörgen, just Black Angus tillhör de mindre tama koraserna, kan vara fascinerande att se dem, men på lagom håll. Allmänheten fick gå där innan, men det varade inte länge, en del hade inte ens förstånd att lämna hunden hemma, och kor förstår inte en del människors självklara rätt att göra som de vill.