Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Mygg m.m.

Ville ta bilder på insekter igår, men fann inga i trädgården. Tog en vit handduk, la den under en buske och skakade grenarna, inte en insekt. Nähä, lika bra att ta cykeln ut på ängarna, något ska jag finna om jag går och driver i lugn och ro. Tog fågelkameran och makrokameran i ryggsäcken. Framkommen var det insekterna som istället fann mig, cyklade fram till där det torra övergår i vått i marken, klev av och där var mygg närapå som i Norrland. Gott om insektsmotiv således. Det var mulet, det gillar mygg, de satte sig i det höga gräset, bara att dyka ned med optiken (Olympus 60 mm, inga speciella tricks). 

Dessa bilder är definitivt av en stickmygga, kanske en hona av fläckvårmyggan.

nu kommer något som liknar gulbandad vårmygga, också en stickmygga

beskuret mer

sen ännu en stickmygga med sin omgivning för att visa den

sedan ett porträtt av en av de elaka rackarna, så här ser de ut öga mot öga! Själv känner jag inte av dem något nämnvärt. 

nästa är en fjädermygga (eller tofs? så lika) fjädermygg kan bilda stora dansande moln, fascinerande att se på hur de rör sig synkront, men denna gömde sig i gräset

detta är ett nät av trattspindlar, med nattens lilla duggregn i nätet, trattspindlar sägs leva tillsammans i grupper, men inte lika organiserade som myror

som ädelstenar upphängda i silvertrådar

till sist något märkligt, de ska ju vara sociala trattspindlarna, men här fanns en lite mindre spindel tillsynes avliden, kan det vara en hane som uppvaktat en hona? Det har ju sina risker i spindelvärlden

Inlagt 2024-05-25 14:38 | Läst 234 ggr. | Permalink
Mycket fina bilder av ett otäckt flygfä!
Kul att se dessa blodtörstiga insekter som älskar mitt blod till skillnad från fästingar som inte verkar gilla mig.
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:33
Tack så mycket Sven, det är lite märkligt med fästingar, om jag byter medicin kan de gilla/ogilla mig, liksom kor konstigt nog.
Vilka häftiga bilder!!! Grattis till en fin fotofångst! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:34
Tack så mycket Tommy, Olympus lilla 60mm levererar.
Imponerande bilder, jag tror inte jag har tagit någon bild på mygg, de var ju intressanta och finare än man tror, så detcskulle man kanske testa. Har ifs slagits med mygg både igår och idag när jag har fotograferat, igår var det så illa att jag fick hämta heltäckande kläder, gick inte med shorts och T-shirts där inte. Men det gäller ju att de är still under fotograferandet och inte går till attack
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:38
Tack Peter, har själv varit mest inne idag, ganska stillsam. Heltäckande kläder hade jag ute när jag fotograferade, mot mygg, fästingar och annat otyg. Det är sällan jag känner när kryp biter eller att det kliar.
Rysligt fint 😬 men det är bara för att jag inte tål insektsbett, får stora röda märken :/
Fint fotat
/N
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:42
Tack Nini, så är det för de flesta, för mig tvärtom.
Hu så hemskt. Blodtörstiga, nåväl inte alla, monster i väldigt fina närbilder. Ska sätta igång myggfångaren idag.
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:44
Tack Sten, Sonen min som bor i Norrland har myggfångare modell större, tror det är riktigt myggår i år.
Fina bilder på blodtörstiga monster! Inget motiv för mig skulle bli uppäten...
Hälsningar Halina
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:49
Tack Halina, det var mulet och vindstilla där så de trivdes bland allt stillastående vatten. Annars blåser de oftast bort.
Mycket bra bilder på 'gynnare' man kanske inte gillar så mycket.. Men jag ser i stort sett aldrig några myggor här i Stockholm, men tar jag mig ut på Djurgården till skuggiga områden så finns dom ju!
hälsn!
Svar från Vibybo 2024-05-26 12:56
Nä, stadsmiljö är inte mycket för mygg, jag fotograferade de här när det var mulet, vindstilla (sällsynt i eviga vindens rike här) och högt gräs med buskar nära och mängder av stillastående vatten intill. Perfekt för mygg, snart kommer betesdjuren också, de har ännu inte stängslat, vinterns översvämning med is drar med sig allt. Tack så mycket Jan!
Sven Blomquist 2024-05-26 13:21
Det finns tunnelbanemygg som nog trivs i stan!?
Svar från Vibybo 2024-05-26 13:51
Där ser man! Där är ju både skugga, fukt och tillgång till mat.
Wow,
otroligt läckra bilder på myggorna, som vi nu också börjat känna av. Den sista är ju helt fantastiskt. Gillar också dina spindelbilder mot slutet, den näst sista i synnerhet.
Hälsningar Lena