Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Några insekter till

Bilder från slutet av Maj. 

När jag steg upp och gick ut denna morgon var livet väl så bra det kan vara, sval luft och sol, tätt över huvudet for ett tiotal tornseglare drillande fram med ett svoooosch! Kliver upp på pallen och plockar en skål frukostpersikor, finner någon aprikos och plockar in en skål plommon som extragodis. Lite tayberry också. Bara att se sig förnöjt om och känna tacksamhet. 

Men nu tillbaka till insekterna, den första har likheter med vårtbitare, men å andra sidan inte. Kan inte finna art, fotograferad mellan rälsen på järnvägen. Och nä, det kom inget tåg, verkar som om banan inte används i år. 

av harkrankar finns det 13000 arter (omdiskuterade) så jag avstår från artbestämning

röd skogsmyra är bekant, något beskuret är en underdrift

rumpbild av bi, men jag gillade färgerna i bilden, hagtornsblommor

nästa bild är på en pytteliten insekt sittande på någon flockblommig växt, en bladstekel skulle jag tro (9000 arter), bladsteklar uppskattas inte av frukt och bärodlare

kamgräsfjärilen ser jag ganska ofta

ni vet när ni går i gräs så fladdrar något litet vitt upp här eller där och försvinner lika fort ner i gräset igen, det är ett mott, crambus, kanske agriphilia (låter som ett fint efternamn på en bonde), kan ju tro det är ett fältgräsmott då det finns ett ljusare streck på sidan

till sist sarcophaga carnaria (låter otäckt) eller köttfluga, en vanlig syn sommartid, gillar ruttna plommon bl.a.

Inlagt 2023-07-30 14:30 | Läst 261 ggr. | Permalink
Trevlig läsning och vackra bilder. Kul att se allt smått som finns omkring .
Lyssnade på ett naturprogram på radio om flugor på komockor. Dem ska vi vara glada över. Studera dem och fota.
Får se om jag kommer dit! :-))
//Lola
Svar från Vibybo 2023-07-31 09:59
Tack Lola, just komockor ja, där har jag sett en speciell beige-brun flugart endast på dessa läddor (skånska för komockor), men har inte direkt några bilder på det. Var på en äng för några dagar sedan, men där var komockorna helt obefolkade märkligt nog.
Jag håller med om att färgerna är mycket fina på bilden med hagtornsblommorna och biet gör sej bra där, även bakifrån. Häpnar över antalet arter av harkrank, fast jag vet att just insekter är en mycket omfattande grupp djur. Kul att få se hur de ser ut de där små fladdriga djuren man ser i gräs. Jag har aldrig lyckats fota någon. De bara försvinner i gräset.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-07-31 10:05
Tack Lena, har lyckats få några bilder på mott det sista året, men de är knepiga, små och sitter under blad, ofta en bit ned. Ofta när jag söker en insektsart slutar det snabbt i ett alldeles för stort urval, men det går ju alltid att benämna någon grupp istället längre upp i ordningen, men under eukaryoter!! Lade ut några bilder när du var bortrest, kolla svalget på stararna, liknar det inte svalget på en fisk med de bakåtriktade "taggarna"? https://www.fotosidan.se/blogs/stefan-arvidsson/starars-brada-familjeliv-en-riktigt-lang.htm
Hej,
Vilken morgon det var i din beskrivning. Underbart.
Det påminner mig med glädje när jag bodde ensam i Phoenix då jag varje morgon kunde plocka apelsin och grapefrukt direkt från träden på baksidan.
Tack för att du påminde mig.
Ibland får man drömma
Bob
Svar från Vibybo 2023-07-31 10:09
Tack Bob, ibland förstår jag inte riktigt att jag lever som i en dröm för många och är inte tacksam och glad nog. Förstår det är helt underbart det du beskriver, påminner mig om att en flicka från Arizona var intresserad av mig i ungdomen, men jag hade bara vänskapliga känslor så det blev inget.
Gillar verkligen dina fina bilder på allehanda småkryp.
Svar från Vibybo 2023-07-31 10:10
Tack så mycket Sten! Får hoppas det blir fler av dem i höst, varit lite ont om dem är i år.
Hej Stefan.
Der er mange flotte macrobilder i denne serie - især nummer 5 - 6. og 7.
Meget suveræn teknik.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2023-07-31 10:12
Tack så mycket Erik, kanske går det lättare att komma nära dem med M4/3 systemet, som inte är skrämmande stort? Sen är den moderna tekniken fantastisk jämfört med ungdomens, går inte att jämföra samma vecka ens.
Snyggt, nä det är jobbigt med artbestämning av insekter, man får verkligen vara glad om man kan hitta namnet på huvudparten som harkrank och nöja sig med det, men jag kör även blåvinge och pärlemorfjäril mm
Svar från Vibybo 2023-07-31 10:15
Tack Peter, man får lägga sig nånstans mellan den exakta arten och eukarocyter oftast. Insekter har inte bara arter, de har olika utvecklingsstadier, kön m.m. som gör det ofta lite väl svårt när man börjar fundera. Men det är en fantastisk värld vi lever i !!!