Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Småkryp från igår

Blir fortsättning från gårdagen, det fanns ju mer än mygg, även om de märktes mest, men nu blir det mer insekter, blommor och fåglar får vara till en annan gång. Startar med en 5mm lång fluga, den har i allt utseende som en ängsnäbbfluga, men saknar näbb

den orange flugan påminner vagt om en dyngfluga, men inte riktigt

sen skulle jag ta bild på en bagge, då spelade den död och föll ned, låg så still tills jag drog mig bakåt, ser ut som en vivel

nästa har jag ingen aning om, ny för mig

bäst att se närmare

sedan såg det ut att hända något på ett blad

ser närmare, en attack ser det ut som, av en rovfluga

en kålmal heter det, men är faktiskt ingen mal mer än till namnet, ingen vän till kålodlare

till sist en guldögonslända - chrysopa på en ädelsyren vid namn "Andenken an Ludwig van Späth". Lite suddig bild, vinden ville inte vara still. 

Inlagt 2024-05-26 13:45 | Läst 218 ggr. | Permalink
Fina bilder av småkryp! Den sista bilden är min favorit.
Svar från Vibybo 2024-05-28 08:15
Tack så mycket Sven, ännu doftar det om den syrenen.
Fina bilder av småkryp! Den sista bilden är min favorit.
Hej Stefan.
Du vet att jag inte är ett stort fan av de där små kryp, men dina bilder är fantastiska. Den sista bilden sticker ut lite extra.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2024-05-28 08:17
Hej Erik, tack så mycket. Det är en fantastisk värld att upptäcka, den lilla världen, men den syns inte så mycket i staden, där finns så mycket annat intressant.
En spännande värld som är så enorm artrik att den känns överväldigande att ens börja röra i. Men man kan ju njuta av bilderna ändå och dina kunskaper överskuggar de jag har med hästlängder.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-05-28 08:30
Ja, det känns överväldigande helt klart. Mina kunskaper är inte mycket, jag har en vän att fråga om växter, och insekterna bildsöker jag ofta, kan gå på 3 sätt 1 fullräff (sällan) 2 ungefärlig riktning att söka i (vanligt) och 3 helt fel ( inte ovanligt), sen blir det att fundera, söka och gissa. Jag är långt ifrån entomologins artbestämning att se mikroskopiska detaljer på myror t.ex. så det är mer åt Linnéhållet, d.v.s. likhet i utseende.
Men det är en fantastisk liten värld som aldrig slutar förvåna mig sedan jag var litet barn och låg på magen i gräset.
Hej,
Så spännande att se din småkryp.
Tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2024-05-28 08:46
Tack så mycket Bob, det är en fascinerande värld vi lever i.
Många fina kryp här, som man troligen inte har sett.. förutom sista bilden, såna har jag ibland haft inomhus efter att balkongdörren stått öppen länge.. som i de varma dagarna nu!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-05-28 08:53
Ja, de små gröna sländorna kan bli mycket vanliga, t.o.m. besvärande vanliga. Det är nya upptäckter för mig mest varje gång när jag söker i undervegetationen, tack Jan!