Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Stranden i Åhus en het dag

Men vi gav oss iväg tidigt innan hettan kom, pumpen tål inte riktigt det plågsamt varma längre, det var tidigt på midsommardagen och väldigt lugnt och svalt ute, 12 grader vid start. På vägen till sandstranden synade vi några nyanlagda sandblottor, spanade efter solitärbin i första hand. Nu blev det inga sådana, men en hel del annat fanns det. Detta smaldjur stod så länge att jag kunde gå ur bilen, packa upp kameran och lugnt ta en bild, i nästa sekund for det iväg. 

marviol växer på badstranden vid havet där, vacker och känns, ser ut och smakar som en salladsväxt, påminner om ruccola

blåmonken växer intill marviolen

vildrosor är vanliga, men mina ögon dras ohjälpligt till dem

men insekterna då? jodå, de fanns i sanden, solen hade börjat värma, jackan åkte av och insekterna kom fram, här en röd skogsmyra, det växer tallskog ett par meter från sandstranden, bild med teleobjektivet

olika svarta myror fanns också

och spännande nog ett antal myrlejongropar, tyvärr svårfångade förlopp på bild, men myrlejonet kastade sand efter denna lilla blåögda svarta myra som försökte ta sig ur gropen 

den kom upp och över kanten, bra kämpat!

en annan väldigt liten insekt i gropen, samt en redan död svart insekt, visar bara botten av gropen på bilderna

tror det är myrlejonet längst ned, men insekten tog ett skutt undan

det var allt, får ta resten av insekterna en annan gång, men det blev för varmt och vi for hem

Inlagt 2023-06-25 17:04 | Läst 415 ggr. | Permalink
Trevligt, fina bilder här! Kommer alltid att tänka på 'myrlejon' och dess gropar när jag ser myror ihop med sand i bilder här.. Förvånansvärt sällan ses dom ändå här på bloggen tycker jag, med tanke på hur många som ändå fotar makro, och helt ovanliga är dom väl inte (?).. Själv såg jag dom bäst och mest på Gotska Sandön, men det är 35 år sen..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2023-06-26 19:47
Tack Jan, vi hoppades på myrlejongropar och såg fler än förväntat. Att däremot fånga när myrlejonet sprätter sand så myran glider ned det fungerar nog bara med film. Detta var på sandvallen mot skogen där solen värmer som mest och minst folk går i sanden, stranden är välbesökt.
Fina bilder från morgonturen. Jo jag tar fotograferingen tidigt på morgonen, svårt att hålla fokus när svetten rinner ner i ögonen så det är bäst att klara av det tidigt innan 10. Imponerande att fotografera myra med tele, blev en annan typ av bild med mycket större skärpedjup, jag får knappt fokus på mer än myran med makrot. Hade aldrig hört talats om myrlejon förrän Jan nämnde det i en av mina bloggar, har inte sett någon än men får leta vidare.
Svar från Vibybo 2023-06-26 20:07
Jo du Peter, blev lika överraskad själv över telets förmåga på insekter. Nu var det sand med insekt, följande autofokus, minns inte bländare, men några steg tror jag jag såg i sökaren (9?) - vit sand och skarp sol, det blir mycket ljus! Ska visa fler sen, tog några på steklar också samma förhållanden. Varken jag eller frun tål för varmt, det påverkar hjärtkärlsystemet för mycket.
Myrlejon är spännande, första försöket, men att fånga när de tar en myra är närmast omöjligt med stillbild.
Både stort och smått. Det är lite läskigt med den där insekten i gropen, vilken känsla att försöka fly upp ur en sandgrop. Marviol kände jag inte till och inte heller att den går att äta.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-06-26 20:16
Marviolen är en av alla de växter som håller sig i söderns värme, längs med de finsamdiga vita badstränderna, lätt salt smak, men jag bara testsmakar, det är alltid kul - om det är ätligt. Har du testat toppar på svinamållan? smak av grön hasselnöt.
Myrlejon var kul att försöka fotografera, men att fånga fångstögonblicket på stillbild - ja det tvivlar jag på att det går med amatörutrustning. Skärmar visar inget i den starka solen, kräver ett vinklingsbart hål att kika i på kameran, och då gäller det att inte skugga för mycket.
Hej Stefan.
Bra serie, jag gillar särskilt nummer 2.
Här i Roskilde har vi värmerekord för juni månad, men just nu väntar vi på stormar med blixtar, åska och mycket regn!!!. Den har nu drabbat Västjylland och väntas träffa oss här runt 12-tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2023-06-26 20:29
Hej Erik! Här har det mellan klockan 18 - 20 kommit ett par mm regn, just där jag bor är det väldigt svårt att få ned regnet, det är en mycket torr plats oftast om sommaren. Vet ej varför, antingen blir vattnet i molnen, eller går det runt om, så har det varit de senaste 40 åren. Det känns inte alls som åska och är obehagligt varmt inne med fönstret fullt öppet.
Trevliga bilder allihop. Förstår att det är nästan omöjligt att få myrlejonets jakt på bild. Det är ett snabbt förlopp när de sprätter för att få ner bytet. Men myrorna blev jättefina på bild.
Hälsningar Christina
Svar från Vibybo 2023-07-04 20:20
Tack Christina! Tog bilder då sanden kastades upp av myrlejonet, men på stillbilderna ser man inte vad som händer, har däremot just fått en uppdatering på telefon - filma makro, det skulle jag kanske haft då? Å andra sidan är jag ingen filmmänniska, har aldrig filmat med de kameror jag har nu. Förvånade mig att det gick att ta bilder på myror med teleobjektivet.