Sten-Åke Sändh - Stenis Fotoblogg

Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Sten-Åke Sändh

Stackars Kashmir och Ladak - denna gång är det kineserna

Ladakh en gång för länge sedan

Jag känner verkligen för Kashmir och Ladakh, dessa annars så fridfulla platser på jorden där högt uppe bland Himalayas höga bergspass och glaciärer, som likt många andra strategiskt belägna platser ofta blir platser för andras konflikter. Konflikter folken där inte har ett dugg med att göra egentligen. Ladakh, platsen där Indus har sina källor och platsen som föder dess pärlband av buddhistiska kloster efter sin vackra floddal, är en av de vackraste och märkligaste platser jag någonsin sett och jag glömmer den nog aldrig. Jag är glad att jag orkade ta mig upp där i bergen en gång för mer än 40 år sedan. Idag är nog Ladakh en helt annan plats än när jag var där i juni 1978.

OBS! Missa inte de 42 bilderna från Ladakh som jag tog 1978. Du når dem nedan bildlänken nedan till den bloggen med tillhörande portfolio eller via direktlänk alldeles här under:

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=383016

Bakgrund: Senaste urladdningen mellan Pakistan och Indien

I mars 2019 stod Pakistan och Indien som många gånger förr på randen av ett fullskaligt storkrig över Kashmir och Ladakh. Vid detta tillfälle rök man ihop igen efter att radikala islamister attackerat och dödat 40 personer ur de indiska regeringsstyrkorna. Den 5:e augusti 2019 införde Indien enligt BBC en s.k. "lock down" av Kashmir efter beslut och våldsamma protester i indiska parlamentet.

Kashmirs delstatsregering sattes i husarrest och direktstyre från Dehli infördes. Kashmir har länge utgjort ett kommunicerande kärl med Pakistan och Afghanistan och islamister har länge använt området som ett "rehab för islamister" i dessa länder när trycket ökat för mycket där. Det har Indien satsat stora resurser på att få stopp på.

Kashmir en av världens mest militariserade platser

Kashmir är en av världens mest militariserade platser och Indien har mellan en halv miljon och 600 000 soldater i denna enda av Indiens delstater som har en befolkning som inte domineras av hinduer. Hittills har Indien och Pakistan utkämpat åtminstone tre fullskaliga krig om Kashmir som beräknas ha kostat mer än 100 000 människor livet. Kashmirs dominerande befolkningsinslag är muslimer som känner sig mer relaterade till Pakistan än till Indien och det är en viktig etnisk orsak till krigen, men helst vill de flesta kashmirierna vara självständiga. Självständigheten verkar dock nu än mer avlägsen än tidigare.

De flesta av muslimerna bor i Jammu och Kashmir i Kashmirs västra delar som gränsar mot Pakistan. I nordost ligger Ladakh, som historiskt är ett gammalt kungadöme med stark tibetansk kultur. Landet kallas även "lilla Tibet". Ladakhierna tillhör samma etniska grupp som tibetanerna och de bekänner sig till en lamaistisk variant av buddhismen. Folket i Ladakh pratar en tibetansk dialekt. Ladakh betyder fritt översatt "de höga bergspassen" och det är kontrollen över dessa som gör Ladakh så strategiskt intressant för både Pakistan, Indien och Kina.

Kinas intresse för Ladakh

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela Kashmir och Kina har sedan 60-talets början annekterat den nordöstra delen av Ladakh där de höga passen mot Kina ligger. I början innan man kontrollerade passen i detta område kom en hel del tibetanska flyktingar till Ladakh över bergen. Det ville kineserna få ett slut på. Idag däremot så går en mycket strategisk väg mellan Xinjang i Kina och Tibet. Indiens ökade direktkontroll av Ladakh som infördes i augusti 2019 är det som nu startat den uppflammande konflikten mellan Indien och Kina.

Indien planerar även ett tunnelbygge som har provocerat Kina då den i ett slag kommer minska restiden drastiskt till Ladakh, från ca två hela dagar till några få timmar. Det blir då möjligt för indierna att på ett helt annat sätt sköta logistiken med sina baser i Ladakh. Detta upplever kineserna som ett ökat hot men även den gamla vägen som vi åkte till Ladakh 1978, byggdes främst av militära skäl. Indien har stora militärbaser även i Ladakh. Bilden kompliceras också av Kinas stora infrastrukturprojekt runt Indien bl.a. i Pakistan. Pakistan är dessutom en allierad till Kina.

För något år sedan skrev jag en bloggbakgrund till en portfolio med gamla bilder från Ladakh som jag tog redan 1978. De kanske kan ge en bild av hur det en gång såg ut för ca 40 år sedan.

Klicka på bilden för att komma till bloggbakgrunden "Kashmir Indien 1978 - Kungariket Ladakh  - ett av världens centrum för buddistisk lamaism". Klicka på bilden i den bloggen för portfolio med 42 bilder

Delar av indiska armens bas i Leh 1978

Länk till tidigare blogg om senaste konflikten mellan Pakistan och Indien:

https:naste konflikten om Kashmir mellan Pakistan och Indien://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Kashmir+-+nu+%C3%A4r+det+dags+igen+-+Indien+och+Pakistan+p%C3%A5+randen+till+kri

Länk till ytterligare bakgrundsinfo till aktuella konflikten Kina - Indien:

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/juni/okad-spanning-indien-kina-grundas-i-gammalt-gransgroll/

Postat 2020-07-01 00:48 | Läst 643 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Man kan ha mycket kul med QR-koder och bilder - även under Corona-tider

QR-koder, Stadsmuseets bilder och dokument plus FotoWare Fotoweb – a perfect match

Bakgrund

2009 blev jag anställd på Stockholms Stadsmuseum som IT-koordinator för att se till att det byggdes ett system som skulle göra det möjligt att publicera alla typer av museets digitala tillgångar på Internet på ett effektivt sätt. I det ingick även att effektivisera museets fotografers fotoprocesser i princip "från ax till limpa". Viktigast var kanske att göra sökning i alla museets olika materialtyper möjliga via ett enda sökgränssnitt - både internt och externt . Med det avsågs främst historiska bilder och bilder av museets föremål med den metadata som skapats under decennier, samt de bilder och dokument museets Kulturmiljöenhet ville publicera. Vid sidan av det ville museets bibliotekarier även publicera dokument och publikationer från den omfattande stockholmsforskningen som bedrivits genom åren. Av det skälet införskaffades ett s.k. DAM-system som dock behövde anpassas en del för att kunna hantera alla de olika typer av data museet satt på. FotoWare var vid denna tid inte riktigt ett fullfjädrat DAM-system som det är idag utan det var främst ett system anpassat för bilder och tidningars behov att hantera stora mängder bilder. Ett omfattande arbete med kravställningar hade genomförts innan jag kom dit.

När systemet började användas fullt ut 2013 tog det inte så lång tid innan vi upptäckte att QR eller s.k. Quick Response Codes skulle kunna vara till stor nytta och glädje i många sammanhang. Muséer är lärande organisationer som har stor betydelse för både skolor och folkbildning och som sådana är tillgänglighet central och QR-koder är just ett verktyg som man kan använda för att förpacka information på ett hyfsat lättillgängligt sätt som kan ge stora pedagogiska vinster i vissa sammanhang. En viktig möjlig till användning av dessa koder såg en del av oss i museets utställningar  (exv. ”vill du se flera relaterade föremål än de som ingår i utställningen, så skanna koden”) eller på museets eller Samfundet S:t Eriks skyltar på stan eller vid andra intressanta platser som på hus av allmänt intresse för allmänheten. Man kan exv. visa bilder på interiörer vid entrén, fast man inte har öppet etc. (se exv. bilderna från Oscarsteatern nedan). ”Skuggsidan-bilderna” nedan är ett exempel på hur man kan göra en tidigare utställnings bilder tillgängliga om man missat själva utställningen. Observera att det innefattar exv. även tryckt material (PDF:er) som affischer och foldrar som hört till utställningen om man vill.

Några förslag till användning

Följande exempel som är helt mina egna,  ger er förhoppningsvis en bra uppfattning om hur QR-koderna kan fungera ihop med Fotoware Fotoweb och Stockholms Digitala Stadsmuseum. Det är även min förhoppning om att ni kanske kan hitta en egen trevlig och givande användning av QR-koder i tipsrundor och vandringar vid tillfälle - och det även med era egna data och bilder. Observera att man kan baka in alla möjliga typer av data i dessa koder.  Mitt bästa tips är att kombinera en kod för position och en med en uppgift kopplad till en QR-kodsökning.

Tips! Koordinater för en plats får man enklast genom att trycka lite längre med fingertoppen på displayen när du har en Google Maps karta framme på displayen. Observera att formatet som visas är enligt USA-standard med decimalpunkt istället för komma. Formatet som används i QR Monkey kodgeneratorn ska se ut precis som nedanstående exempel från Google Maps:

59.403006   18.359613  (visar nordlig bredd och ostlig längd för Vaxholms fästning)

Med positionsdata i koderna borde man kunna få både unga och gamla att röra sig till Google Map och lite kartspårning. Med hjälp av ett antal positionskoder och en uppsättning uppgifter kopplade till sökningar borde man enkelt kunna skapa en "kulturvandring IRL" om man vill. Det är bara vår egen fantasi som sätter gränserna för det.

Hur kommer man igång?

Börja med att installera en QR-kod läsare i din telefon. Det finns massor att välja på i Play Butik (Android) eller I-store (I-phone) och det funkar säkert med vilken som men det kan vara bra om den har ett avgränsande fönster så att det går bra att fokusera på en kod i taget i detta dokument. Jag använder själv Android och QR & streckkodsläsare (svensk) från TeaCapps (gratis). Starta appen och skanna någon av testkoderna i dokumentet, så ser du ett urval bilder från Digitala Stadsmuseet i din telefons webbläsare som motsvarar den sökning som ligger inbäddad i QR-koden. Koderna skapar man f.ö. enkelt med gratisverktyg såsom QR Monkey.

OBS! Längst ner i denna blogg finner ni en "Lathund" som steg för steg visar er hur man skapar egna QR-koder.

Denna webbapplikation hittar ni här: https://www.qrcode-monkey.com/

Några exempel på hur koderna kan användas ihop med Digitala Stadsmuseet

Observera att Digitala Stadsmuseets material är strukturerat efter ett antal olika materialtyper. Varje materialtyp har sitt eget index och ligger under sin egen flik i webben. Man skiljer på historiska och andra allmänna bilder samt föremålsbilderna. Historiska och andra allmänna dokumentationsbilder administreras historiskt i en SQL-databas och föremålsbilderna ligger i en annan. Dokument och publikationer ligger även de i ett särskilt system med egen databas. Alla dessa system har helt skilda datascheman. Vid sidan av det finns en väldigt stor samling som kallas "Gråark" som fått sitt namn efter att man tidigare under den analoga eran klistrade upp framkallade bilder på dessa ark. Det kan röra sig om allt från ett par till åtta tio bilder med förklarande text under.

En sökning kommer ge ett svar med alla de dokument och bilder där aktuellt sökbegrepp matchar innehållet i något fält i de olika objekten, oavsett materialtyp. Antalet träffar visas per materialtyp. Träffarna nås under respektive flik.

 Slussen-bilder från 1940-talet   

Det här är ett exempel på material från indexet med historiska bilder

QR-kod med GPS-position

I denna QR-kodtyp matar man in latitud och longitud när man skapar den.

När man skannat koden och "öppnar webbsidan" så kommer man att hamna i Google Maps där positionen märkts ut med en röd markör. i det här fallet ska den hamna där Stadsmuseet ligger.

                                            

­Oscarsteatern (bilder tagna av Mattias Ek)         

Det här skulle kunna vara ett exempel på en QR-kod utanför en intressant byggnad.

Numera är de flesta byggnader stängda i centrala Stockholm, så ofta kan man inte komma in.

Då kan en sådan här kod vara fantastiskt bra för turister och andra intresserade

Bilderna är tagna av Mattias Ek som är en av museets nu aktiva fotografer

Årsta gård

Årsta är en gammal gård söder om Södermalm.

Årsta känner många från Widdings berättelser kring 1700-talet och "Årsta-frun".

Ett exempel med både historiska och nyare bilder

                                          

 

Riksintressen                             

Riksintressen är som det låter ett begrepp man använder om särskilt viktiga byggnader och miljöer ur bevarande synpunkt.

Skuggsidan-bilder   (bilder från en verklig SSM-utställning)

Det har är ett exempel på bilder från en utställning.

Kan med fördel även användas för att visa särskilt intresserade än mer material som en sorts fördjupning.

Notera att det både finns historiska bilder och föremålsbilder i detta sökresultat.

                                                 

 

Flygbilder över Stockholm                      

Det är något visst med gamla flygbilder.

Missa inte fliken "Mer" till höger där man kan se ett urval gamla "gråark" med flygbilder.

Välj "Särskilda samlingar (Gråark)

Göta landsväg

Detta är ett exempel på när en QR-kod kunde göra nytta på en infotavla på en intressant historisk plats.

Göta Landsväg är det gamla namnet på den väg som började vid Slussen och fortsatte mot söder och Götaland.

Rester av denna väg kan ännu ses på Årsta Gärde söder om Årstas södra bebyggelse.

                                            

Historiska porträtt (gråarkregistret)                                          

Porträtt intresserar många.

Denna sökning är intressant eftersom den ger svar i alla sju materialtyper Stadsmuseet publicerar.

Missa inte de tre som ligger under "Mer"-fliken där även Gråarks-porträtten finns.

Lennart af Petersens

Petersens är en av Stadsmuseets allra mest berömda fotografer.

Han har tagit mängder av historiska bilder som är ovärderliga idag genom att de förevigat äldre stadsmiljöer som numera är starkt förändrade eller helt har försvunnit. 

                

Dokument och Publikationer     

Denna sökning visar Dokument och Publikationer kring "Storkyrkan" 

Nästan alla sådana dokument lagras i Adobe PDF-format som idag är dokumentfilformatsstandard   

Föremål

Mitt sista exempel är en sökning på "brons".

Främst var jag intresserad av att hitta bronsföremål som registrerats i Föremålsdatabasen.

 

 

LATHUND ÖVER ARBETSFLÖDE FÖR QR-KODER

 

 Öppna Digitala Stadsmuseets webb: http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/

Klicka exv. på Historiska bilder och snäva av sökningen med Filter och välj 1890. Nu har du fått en URL-sökväg som ser ut som nedan:

 http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5021-Historiska-fotografier/?962=1890-talet&q=Slussen

 

Markera och kopiera sedan URL:en som visas i Digitala Stadsmuseet med Ctrl+C.

 Öppna även QR-kod generatorn QR Monkey som är en nätapplikation ni når på:

https://www.qrcode-monkey.com/

 

 

Klistra in URL:en i QR-generatorn i fältet ”Your URL”

Klicka på gröna knappen ”Create QR Code”. Nu visas aktuell QR Code i applikationen.

Testa sedan att koden fungerar med en QR-kodläsare. Har ni gjort rätt så kommer ni att hamna i Digitala Stadsmuseets webbapplikation och i den visas exv. i detta exempel ett urval av museets historiska bilder från Slussen från perioden 1890-talet.

 

Koden kan ni klippa ut med skärmklippverktyget direkt eller ladda ner med den blå knappen ”Download PNG”. Lycka till!

   

Sten-Åke Sändh

f.d. IT-samordnare och teknisk projektledare för Digitala Stadsmuseet

Postat 2020-05-17 01:21 | Läst 833 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

42 år sedan eländet i Afghanistan startade med SAUR-revolutionen 28 april 1978

Stolta afghanska soldater poserar spontant på sin stridsvagn 

Soldaterna bjöd på ett foto helt spontant utan att jag ens behövde be om det. De var mycket glada över att striderna tagit slut så snabbt. De var över i Kabul på ett dygn. Det blev inget riktigt blodbad som man skrivit i en del västerländsk press men flera tusen dog trots allt i Kabul och striderna fortsatte nästan en hel vecka i bl.a. Jalalabad och efter vägen mot Pakistan då de nya makthavarna försökte säkra huvudvägarna genom landet och vägen till Pakistan och Indien (den strategiskt mycket viktiga Kabul Gorge och vägen via Khyberpasset)
Se bildlänkarna längre ner i texten till tillhörande portfolios.

Bakgrund

Att jag just nu vill peka på två bloggbakgrunder och bildportfolios jag tidigare lagt upp om Afghanistan med historiska 40 år gamla bilder beror på flera saker:

Dels för att inte glömma bakgrunden till denna våldsamma historia som fortfarande pågår och som jag nog är ganska ensam som svensk att faktiskt ha upplevt på plats den 28 april 1978 och faktiskt bilddokumenterat (det fanns ju inga mobiltelefoner då). Jag råkade bara av en händelse sitta med min fru 10 meter bakom just den T55-stridsvagn som sköt den första stridsvagnsgranaten mot bl.a. Försvarsministeriet som bara var ett av flera ministerier som då låg runt Pashtunistan Square i Kabul 1978. Det blev det verkliga startskottet för statskuppen och den revolution som senare direkt följde på den.

Afghanistan ligger mig mycket varmt om hjärtat sedan jag 1972 för första gången besökte detta märkliga land med dess fantastiska historia, dess mycket vackra natur och då 1972 dess mycket vänliga befolkning med sin nästan besynnerligt starka integritet. Många som då besökte eller passerade igenom landet på vägen mot Indien har vittnat om de intryck landet gjort på dem. Vi som var där då har svårt att riktigt ta in att dagens Afghanistan är samma land. Krig och konflikter har idag helt slitit sönder den tillit till besökandes goda avsikter som man förr kände åtminstone tills motsatsen bevisats. Jag tror ingen fångat detta tillstånd bättre än en av Sveriges stora Asien-resenärer - Jan Myrdal - gjorde när han skrev: "Ett vackert land, ett rikt land, ett land där främlingar vilka kom som anständigt fredligt folk, kunde resa i fullkomlig trygghet". Så tror jag vi alla kände på den tiden. Jag kände mig aldrig rädd när jag reste i landet 1972 och bilder från det året kan tjäna som en påminnelse som hur det då fredliga landet faktiskt såg ut innan alla strider för alltid förändrat landet.

Jag har alltså tidigare lagt upp två bloggbakgrunder om Afghanistan från mina besök i landet 1972 och 1978. Den första heter Afghanistan 1972 - människor och miljöer - före "Katastrofen" 1978 (portfoliolänk till 66 bilders portfolio)

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/afghanistan-1972-manniskor-och-miljoer-innan-2.htm

och den andra Afghanistan 1978 - Saur (April)-revolutionen - och vägen till Kashmir (portfoliolänk till 29 bilder).

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Afghanistan+1978+-+Saur+%28April%29-revolutionen+-+och+v%C3%A4gen+till+Kashmir

Sovjetunionen hade inte bara stora problem i Afghanistan utan även i Etiopien och hemma i Tjernobyl

1986 i april skedde kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och det är en del som menar att det var den som fick hela imperiet att skaka i sina grundvalar. Förljugenheten i rapporteringen och mörkandet av vad som faktiskt hänt och oförmågan att hantera problemen gjorde att t.o.m. en del av kommunistpartiets fattade att imperiet börjat nå vägs ände.

I början på 70-talet drabbades Afghanistan av svår hungersnöd som fick både sociala och politiska konsekvenser precis som i ett annat av Sovjetunionens "projektländer" Etiopien. Precis som i Afghanistan kom man att stötta en allt mindre populär lokal och mycket brutal kommunistisk regim i Etiopien både ideologiskt och med både ryska och kubanska trupper samt enorma mängder med vapen (bl.a. 800 stridsvagnar!). Precis som i Afghanistan låg Etiopien i krig med både grannar (Eritrea och Somalia) och inhemsk gerilla. Om ni är intresserade att läsa mer om detta så har jag skrivit om det i min blogg om det marxistiska Etiopier som jag besökte 1986. I bloggen finns som vanligt en länk till tillhörande portfolio. Bloggen heter Det marxist-leninistiska Etiopien 1986 - ett politiskt, kulturellt och militärt våldtaget land

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Det+marxist-leninistiska+Etiopien+1986+-+ett+politiskt%2C+kulturellt+och

 Det var dock inte Sovjet som genomförde SAUR-revolutionen utan det gjorde afghanska kommunister själva även om även det skedde med ryska vapen som ryssarna exporterat till den sittande regeringen. Det var först året efter - nyåret 1979 - som man gick in både skrämda av utvecklingen i Iran samt på ren uppmaning av de afghanska kommunisterna, när dessa börjat få allt svårare problem med den USA-stödda Mujaheddin-gerillan och där fastnade man precis som i Etiopien i ett tröstlöst krig man helt enkelt inte kunde vinna. Sovjetuninionen i slutet på 80-talet var verkligen en gammal stormakt på dekis och man orkade helt enkelt inte med alla problemen man hade - inte minst hemma. Det hade länge kommit en strid ström hem av dödade unga sovjetsoldater i zinkkistor - som kom att påverka hemmaopinionen starkt. Nobelpristagaren Svetlana Alexejevna skrev om dem som "zinkpojkarna".

Redan 1987 på vintern startade man tillbakadragandet av marktrupperna men hade fortfarande flyget kvar. På marken "afghaniserades" kriget på liknande sätt som USA gjorde i Viet-Nam när man "vietnamiserade" markstriderna. Ryssarna skulle dock bli kvar till 1989 i landet. 26 december 1991 upplöstes Sovjektunionen och då brakade även regimen i Etiopien samman fullständigt även om Etiopiens kommunistiska regering helt tappat greppet efter att de helt osannolikt förlorat kriget mot Etiopien trots stort övertag på pappret både när det gällde trupp och vapen.

Den senaste utvecklingen under 2020 - Vapenvila, Fredsavtal och hopp om Fred

Den 22 april 2020 inleddes nedtrappningen av våldet i Afghanistan mellan USA och talibanerna inför det förestående avtal USA och talibanerna förberett i samtal som skett bakom ryggen på den sittande regeringen. Veckan före avtalet som tecknades 29 februari i Doha så upplevde landet en form av vapenvila. 2019 hade annars varit ett av de blodigaste åren på länge med nära 7000 skadade och 3400 döda civila, enligt Peder Gustafsson på SR.

Efter 18 års krig hade äntligen USA och talibanledarna åtminstone nått en överenskommelse om ett ramverk kring hur man skulle gå vidare. Överenskommelsen innehöll löften om att USA ska lämna landet inom 14 månader. Talibanerna å sin sida lovade att förhindra att landet används som bas för fortsatt terror mot omvärlden. Det finns en rädsla för att Islamiska Staten (IS-Khorasan) som etablerade en filial i landet 2014 ska få mer svängrum när USA lämnar landet. En viss framgång i kriget mot IS har man dock haft och dess ledare fångades in i början av april.

Vid tiden hade USA 13 000 soldater i landet. En stor oro finns dock bland andra grupper att kvinnors situation kommer att utvecklas negativt efter att USA lämnat landet och detsamma gäller efterlevnaden av de regler som finns till skydd av mänskliga rättigheter.

Det har redan börjat gnissla en hel del mellan talibaner och den sittande regeringen, bl.a. har detta gällt den fångutväxling USA och talibanerna kommit överens om. Hela 5000 talibaner ska utväxlas mot ca 1000 regeringssoldater och regeringen fruktar följderna av att släppa ut en hel talibanarmé i frihet igen. Under april har dock fångutväxlingen kommit igång så smått under regeringens obstruktion och protester och USA har tvingats hålla inne miljardbidrag till landet för att hålla regeringen i schack. Fortsättning följer.

Postat 2020-04-28 01:13 | Läst 1063 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kristenhetens viktigaste helg i kristenhetens viktigaste helgedom

Bakgrund

I år 25 mars 2020 stängdes the Holy Church of Sepulchre eller Uppståndelsekyrkan för världens pilgrimer p.g.a. Corona-pandemin. Jag har lagt upp en portfolio med bilder jag tog inifrån kyrkan 2016. Denna plats är kristenhetens allra heligaste tillsammans med födelsekyrkan i Bethlehem. Här finns det de troende anser vara Jesus grav, platsen där man tror korsfästningen ägde rum samt den plats där Jesus förbereddes för sin begravning med tvätt och smörjelse.

Varje år vid denna tid kommer många pilgrimer till Jerusalem för att besöka denna kyrka. Många vandrar den 600 meter långa "Via Dolorosa" eller "Korsets väg" från Antoniafortet till The Holy Church of Sepulchre. Påsken sammanfaller även med en av judendomens viktigaste helger Pesach eller the pass over som amerikanerna benämner det vi kallar uttåget ur Egypten. Så påsken är mycket viktig för flera religioner - men av helt olika skäl.

Den första kyrkan på platsen byggdes på den romerske kejsaren Konstantin den förstes initiativ år 326 men den har byggts om många gånger sedan dess. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan i huvudsak under korsfarartiden (år 1149-). Många kristna samfund delar på kyrkan även om den har många drag av en ortodox kyrka och en märklig sak är att man använder sig av två muslimska familjer för att förvalta nycklarna till helgedomen och till att öppna och stänga kyrkan varje dag. Olika kristna kyrkosamfund har ju genom århundraden haft sällsynt svårt tolerera varandra och detta arrangemang kring nycklarna har förmodligen varit det kanske enklaste sätt att minska konflikterna kring helgedomen.

Mycket mer finns att läsa i denna autoöversatta länk:

https://www.translatetheweb.com/?from=en&to=sv&ref=SERP&dl=en&rr=UC&a=https%3a%2f%2fen.wikipedia.org%2fwiki%2fChurch_of_the_Holy_Sepulchre

Påskhögtiden - Påsken

På Skärtorsdagen högtidlighålles Jesus sista måltid tillsammans med lärjungarna. Bruket att "ta Nattvarden" går tillbaka till den natten när Jesus och hans nära vänner hade samlats i Getsemane trädgård. Emellertid grips Jesus av de romerska soldaterna då en av lärjungarna, Judas, förrått Jesus för 30 silverpenningar.  Jesus förs efter det till Pontius Pilatus och döms.

Church of all Nations eller Nationernas kyrka ligger idag vid det man tror är platsen för Getsemanes trädgårdar alldeles nedanför Oljeberget - på andra sidan dalen mellan Jerusalems östra stadsmurar och Oljeberget (Mount of Olives). Getsemane är en verbal förvanskning av hebreiskans Gat Shemen som betyder oljepress.

"Oljeberget har varit en judisk begravningsplats i 3000 år och det finns uppskattningsvis 150 000 gravar där. Många berömda personer ligger begravda på berget, däribland politiker och rabbiner, och en grav sägs tillhöra kung Davids son Absalom. Enligt judisk tro kommer de första som återuppstår när Messias kommer tillbaka att vara de som ligger begravda på Oljeberget." (Wikipedia)

Church of all Nations eller Nationernas kyrka på svenska

långfredagen högtidlighålles Jesus korsfästning på Golgata. På den tiden låg denna plats strax utanför den dåvarande stadsmuren i något som närmast var ett stenbrott. Idag ligger denna plats alltså innanför de nuvarande murarna och inne i själva the Holy Church of Sepulchre. Ett altare markerar platsen i kyrkan.

På Påskdagen upptäcker en grupp kvinnor att graven öppnats och att graven är tom och det är själva händelsen som givit upphov till legenden om Uppståndelsen.

Annandagen uppenbarar sig Jesus på olika sätt för sina lärjungar.

Påsken 2020 blev en mycket annorlunda påsk för de pilgrimer som tänkt sig att besöka the Holy Church of Sepulchre, då kyrkan var stängd och allt firande avlyst.

The stone of Anointing - den symboliska platsen där Jesus tvagades och smordes inför begravningen

Nedan ses en grupp koreanska pilgrimer vid The stone of Anointing i The Holy Church of Sepulchre (eller Uppståndelsekyrkan). För just koreanerna verkade denna sten vara det i kyrkan man visade den största vördnaden för. En del pilgrimer tolkar nämligen de mörkare röda stråken i stenen som avtryck av Jesus blodiga mantel. Det ska sägas att dessa stråk i stenen verkligen kan uppfattas som en avbild av en mantel e.d.

Stenen är smord med olja och en del av pilgrimerna tar oljan från stenen och smetar den i ansiktet eller på kläderna. Med tanke på de religiösa ritualerna och den allmänna trängseln kring de kristna helgedomarna på påsken, så  kan jag förstå att myndigheterna fann det för gott att stänga dem i dessa osäkra Corona-tiderna.

Portfoliolänk (14 bilder)

(Missa inte bildtexterna - klicka på bilderna i tillhörande portfolio och läs)

Postat 2020-04-13 02:31 | Läst 967 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I Essaourias fiskehamn i Marocko med "Sony Klick"

Luck - Timing - Editing  - nyckeln till bra naturbilder menar exv. Phase One

(det gäller väl även för "gatufoto"/"maritimt foto", antar jag)

Bakgrund

Turen kan man inte göra något åt - men man kan förbättra sin timing

Portfolion den här bloggbakgrunden länkar till är tagen med en A7 III som konfigurerats med Auto ISO Minimum Shutter Speed - funktionen, som tillsammans med den hierarkiska Real Time AF, möjliggör att man i princip slipper att bry sig om kamerainställningar när man tar sina bilder.

För att lyckas ta bilder när det ibland går snabbt och mycket händer så gäller det att ha "tur" och "timing" och för en rätt långsam fotograf som jag,  så  kan man åtminstone göra det lite enklare för sig själv genom att hjälpa "timingen" lite på traven - när det passar. Det är av det skälet till att jag konsekvent numera använder Auto ISO Minimum Shutter Speed och har Real Time AF konfigurerat så jag slipper bry mig om att välja AF-metoder under fotograferingen. Har man en sådan konfiguration så spelar det ingen roll vilken miljö man går in i då kameran automatiskt kommer att parera slutartiden utifrån vald bländare och objektivets inställda eller fasta brännvidd genom att anpassa ISO-talet mellan de värden man angett att Auto ISO ska kunna variera.

Under goda ljusförhållanden så spelar givetvis Auto ISO Minimum Shutter Speed rent praktiskt en mindre roll än i riktigt dåligt ljus, då förutsättningarna i princip ändå är tillräckliga för tillräckligt korta slutartider för att undvika rörelse oskärpa men denna funktionalitet ger mig en trygghet att kameran alltid är beredd oavsett vilken situation den och jag hamnar i.

Om den länkade portfolion och hur bilderna togs

De första 9 bilderna är avsedda att ge ett litet smakprov på staden Essaourias typiska miljöer, innan jag koncentrerar mig helt på att visa det jag kommit till staden för: att dokumentera det jag kommit dit för att se - nämligen hamnen och fiskarnas arbete. Jag tog mina bilder under två sessioner på tillsammans 2 1/2-3 timmar med lunch emellan, vilket visade sig vara lyckosamt då man främst landade fisken under första passet och sedan sålde den under det andra. Jag använde min hyfsat avancerade systemkamera i princip som en  Sony-variant av  gamla Kodak Klick - i stort var det enda jag gjorde var att sikta och trycka av. Jag använde Sonys 24-105mm/4 G och 70-200mm/4 G. I princip hade jag kunnat sätta bländaren på ett enda värde typ f/13 för att få det skärpedjup jag ville ha men jag har även använt f/8 vid något tillfälle.

Jag blev faktiskt uppriktigt förvånad över att det funkade så bra att lämna teknikhuvudet helt hemma för att istället fullständigt lita på kamerans avancerade och flexibla automatik, min egen komponering av motiven samt efterredigeringen (editeringen) för att säkerställa ett resultat jag är glad åt.

En bieffekt var också att jag fick ett rätt hanterligt antal bilder att ta hand om då jag sällan tog mer än ett par bilder av samma motiv. Till skillnad från en del andra "gatufotografer" så använder jag aldrig seriebildtagning. Jag tycker inte det behövs idag på samma sätt som förr då fokussystemen idag har blivit så mycket bättre än de var tidigare och jag fixar inte riktigt att välja bland 10-tals nära identiska bilder som ofta blir resultatet om man "sprejar" hejdlöst.

Nedan finns en mer detaljerad bakgrund till denna teknik och detta "experiment" och en mer detaljerad genomgång av hur man kan ställa in sin Sony systemkamera om man vill testa (gäller för A9, A7-serien och A6XXX-seriens alla modeller som stöder Real Time AF).

Portfolio (64 bilder)

(Missa inte bildtexterna - klicka på bilderna i tillhörande portfolio och läs)

Om SONY KLICK-konfigurationen

Angående "ISO Auto min Shutter Speed"
I nyare Sony-systemkameror har det länge funnits en funktion som heter ISO Auto min Shutter Speed . Den kan ställas i lägena (Slower, Slow, Standard, Fast, Faster) och den används ihop med ISO Auto. Konfigurera först ISO Auto och sätt min och max värden där som passar din smak och kamerans mörkerprestanda. OBS! Kameran ska stå i "Aperture"-läget (bländarförval). Vill man att kameran ska prioritera lågt ISO väljer man Slow eller Slower. Om man istället tar en bild i svagare ljus och vill se till att kameran verkligen prioriterar en högre slutartid än i Standard-läget, så väljer man Fast eller Faster.

Inställning av Auto ISO och konfig av snabbknappar
Har man en Sony APS-C så kanske man kan ligga mellan Auto ISO 100 och 6400 som grundinställning. Har man en FF så kan man idag gå upp till ISO 8000 eller 10 0000. Efter detta så måste du lägga ut denna funktion på en av kamerans konfigurerbara knappar (jag tror det står ISO Auto Min. SS i funktionslistan när du konfigurerar kamerans gränssnitt. Då kan man enkelt via en enda kontroll kontrollera slutartidernas "automatikbias" om det verkligen skulle behövas men personligen kör jag nästan alltid i "Standard"-läge.

Missa inte Del 2 om "Sony Klick"-konfiguration i usel belysning och med snabba motiv

Här kan du läsa vidare om hur samma konfiguration fungerar i verkligt dåligt ljus och vad man kan göra för att parera detta för att få användbara lågljusbilder med exv. A7 III.

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/del-2-med-sony-klick-konfiguration.htm


Bertil Norbergs exempel - med sikte på fågelfoto
Bertil Norberg tipsade mig om dessa möjligheter för ca ett år sedan och båda han och jag kör numera i princip alltid på detta sätt. Bertil som är fågelfotograf utnyttjar tekniken inte minst för just fågelfoto där det annars ofta går så fort att man knappt hinner med och han har vittnat om att han ibland lyckats ta bilder på fåglar han knappt ens sett men som automatiken reagerat på.

Poängen: fokus på att ta bilder istället för på kameran
Hela poängen med denna riggning är att systemet dynamiskt och automatiskt kommer att välja lämplig slutartid efter den brännvidd du har inställd och de ljusförhållanden som råder. Efter man gjort dessa inställningar kan man i princip helt ägna sig åt att ta komponera och ta bilderna (oavsett ljusförhållandena) istället för att febrilt själv försöka göra detta SAMTIDIGT som man ska försöka ta sina bilder. Man kan säga att man gjort en Kodak eller Sony Klick med denna konfiguration.

Mark Galer som jobbar för Sony med att lyfta fram kamerateknikens möjligheter har gjort en väldigt bra video om detta som du hittar här och det var just denna video Bertil tipsade mig om:Annat att tänka på

Vid sidan av detta så ska du alltid ha kameran satt i AF-C (följande AF). AF-S kan du glömma från och med nu med exv. A6400 och alla Sony-kameror som stöder nya hierarkiska AF-tekniken Real Time AF kan alltså riggas på detta sätt. En annan knapp kan du lägga Focus Area på. Men i princip kan du ha Wide som default eller möjligen Expand Flexible Spot.

Har man detta riggat så kan man helt fokusera på att komponera sina bilder och helt glömma resten med kamerainställningar bortsett från att välja lämplig bländare möjligen och zooma in motiven om man nu har en zoom på. OBS! Kameran ska alltid vara påslagen också och det går numera bra genom att batteritiderna blivit så pass bara med de nya batterierna.

Mitt senaste test - Essaourias fiskehamn i Marocko
Jag kommer just från Marocko (första veckan i mars 2020) där jag konsekvent använde denna teknik när jag fotograferade den väldigt intressanta staden Essaouria vid Atlantkusten och dess fiskehamn. AF:en i min A7 III är bara helt fantastisk och nu när jag precis gjort iordning mina bilder så ser jag ju att det funkat precis som jag önskar och systemet knappt missar en enda bild fokusmässigt.

Hur AF-hierarkin funkar
Den hierarkiska AF:en i exv. A6400:an kommer att göra precis som A7 III:an d.v.s. först försöka hitta närmaste öga. Om inte detta går så kommer den försöka hitta ett huvud och går inte heller det så kommer den leta efter något som rör sig. Går inte heller det så kommer den istället låsa på det närmaste föremålet den hittar. Ungefär så ser hierarkin ut och finessen är att vi nu äntligen har en automatik som hanterar detta och som låter oss slippa välja AF-metoder manuellt. Man överstyr enkelt kamerans val genom att sikta på något annat om man vill det.

Fotoergonomi för mig handlar alltså inte alls om menyers struktur, handgrepp eller om knappars och rattars placering på kamerahusen utan om att kameran inte ska vara i vägen för fotografen och nu kan man faktiskt se till att den inte är det om man kan sin kamera och vet hur man konfigurerar den.

Auto ISO min Shutter Speed är inte för alla
Det här är givetvis inget för de som köpt en kamera med en massa externa manuella rattar och andra reglage just för att man älskar att vrida på dessa. De som har den typen av preferenser kommer tycka att ett förslag som detta förtar hela grejen med fotografin men jag bryr mig faktiskt mer om att få de bilder jag vill ha än själva kameramicklandet. Jag bryr mig inte om att det är tekniskt rent tråkigt att ta bilder med mina Sony-kameror för jag vet ju att det blir desto roligare när jag sätter mig med bilderna i DxO Photolab. Jag tycker faktiskt att det lönar sig att skjuta upp behovstillfredsställelsen lite i ett fall som detta.

Däremot kanske även en del andra Sony-fotografer som tycker att Sony-kamerors ergonomi är jobbig då det saknas speciella rattar och reglage man är van vid från andra kameramärken kanske borde fundera på att överlåta en del av jobbet till automatiken och istället koncentrera sig på att komponera bilder istället.

Tekniken funkar även i verkligt dåligt ljus
Med bilder ur min A7 III:a riggad på detta sätt så spelar det oftast heller ingen större roll om de t.o.m. är tagna på ISO 8000 eller iSO 10 000, för det är normalt inga problem med att de är lite grova ur kameran för det fixar "Prime"-brusreduceringen enkelt vid exporten från DxO Photolab. När det gäller brushanteringen i kameran har Sony tyvärr fortfarande mycket att lära av DxO.

Det här är inte bara för Sony-fotografer
Funktioner som Sonys "ISO Auto Min. Shutter Speed" finns i flera andra system och även om en del andra tillverkare kanske har en bit att gå med sina AF-systems idag bristande eller saknade automatiska AF-hierarki, så är jag övertygad om att vi inom kort kommer få se den typen av system på de flesta andra plattformar.

Postat 2020-04-06 00:33 | Läst 1179 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa