Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

Kommer gilla-knappen döda Fotosidan?

Fotosidan har en gilla-knapp. Jag har lite funderingar kring det.

Jag vet inte riktigt när den dök upp. Ett par år sedan kanske? Men sedan dess har den varit något som gnagt i mig. För att vara tydlig: Jag gillar inte gilla-knappen.

Så vad är problemet? Jag ska förklara. Fotosidan har en relativt liten användarskara. Men en bra! Här kan man snacka bild. Det är Fotosidans styrka. I den stora världen därute finns en mängd andra sidor där man kan visa bilder. Sidor med massvis med användare. Man postar bilder och klickar på gilla-knappen. Det kan vara ett hjärta, en stjärna eller en tumme upp. Samma sak. Sällan diskuteras bilderna. Det är ett ständigt pågående gilla-party.

Den här bilden kan fungera som exempel på skillnaden till Fotosidans fördel. I skrivande stund har den fått fyra intressanta kommentarer (plus sju gillningar) här på sajten. Fotografer som tar av sin tid och ger mig sin tolkning och sina funderingar kring bilden. Det är ju underbart kul att läsa! Om jag sedan jämför med Instagram, där den också finns så är det 109 personer som tryckt på hjärtat. Ingen kommentar. Förstå mig rätt - man blir såklart glad varje gång man får positiv respons, eller respons överhuvudtaget, men man kommer inte ifrån att kommentarer är mer givande.

Min farhåga är att det blir för enkelt att bara klicka på "gilla" här på Fotosidan också. Tycker mig se sådana tendenser. Jag tror inte att vår kära sajt i förlängningen kommer kunna tävla med de stora drakarna i ett gilla-race. Jag är själv inte oskyldig men försöker ta mig tid att kommentera istället.

Så det är vad den här texten går ut på. Kommentera mera! Tyck, tänk, berätta, fråga. Det är i kommentarsfältet Fotosidan är som bäst och det vore trist om det ebbade ut och dog.

Allt gott! / Anders

Inlagt 2023-02-05 12:54 | Läst 772 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
jag har inte hittat någon sådan knapp här på bloggarna?
Svar från tezmon 2023-02-05 13:33
Jag syftar på gruppernas kommentarsfält. Där man kommenterar de enskilda bilderna. Där finns en tumme-upp att klicka på.
syntax 2023-02-05 14:25
Jag gissade det - men du skriver på bloggarna.
jag skulle aldrig kunna tänka mig att visa bilder i grupperna, där man skall bli bedömd efter en mall med fasta kriterier. Snacka om institutionaliserat kreativitetsmord. Det är väl en konsekvens av dumheterna att det dyker upp en gilla-knapp.
Sten-Åke Sändh 2023-02-05 15:24
Det kan ju funka på korta inlägg men är det flera saker som avhandlas eller resonemang som förs så är det ibland verkligt svårt att avgöra vad det nu är man egentligen gillar. Det är i princip alltid bättre att skriva en kommentar.

Gilla är väl mest ett uttryck för tidens slappsallekultur som jag inte inbillar mig att jag står över på något sätt eller för de som helst vill få ett kvantifierbart mått på sin ev. popularitet. Är det inte konstigt att det bara finns uptummar och inga nertummar? Varför är minus så styvmoderligt behandlat i dessa dagar? Det är ju nästan alltid minusen som jag tycker är det intressanta.
Svar från tezmon 2023-02-05 16:33
Peter - Jag vänder mig till folk på Fotosidan. Jag skriver i min blogg på Fotosidan om någonting som händer på Fotosidan. Jag ser inga konstigheter med det.
Angående mallen med fasta kriterier så använder jag den inte. Tycker det blir konstigt och trubbigt. Man behöver helt enkelt inte använda den. Det är bara att skriva en kommentar istället.

Sten-Åke - Det är just det jag är ute efter. Det är för lätt att bara klicka gilla istället för att faktiskt skriva en kommentar. Dessutom håller jag med om det du skriver om minus. Att ge feedback som ska vara värd någonting innebär ärlighet och allting är faktiskt inte jättebra hela tiden. Men jag vill inte ha någon nedåt-tumme heller. Jag vill ha fler kommentarer.
jerrysoderberg 2023-02-05 19:48
Bra blog. Håller med, Peter. Bedömning efter mallar som i fotoklubben är ganska ointressant. Bloggen funkar bättre tycker jag men.
Jag gillar verkligen bilden. Utrycker skapar frågor.
Ha det gott
Svar från tezmon 2023-02-05 21:06
Hej Jerry! Jag gillar inte heller de fasta betygskriterierna. Så jag använder dem inte. Enkelt! Kul att du gillar bilden.
Personligen tror jag inte att gillaknappen spelar någon större roll, den ger varken mer eller mindre feedback om den finns eller inte. Man får helt enkelt vara nöjd med det lilla ibland, men jag förstår hur du tänker här.
Svar från tezmon 2023-02-05 21:10
Kanske har du rätt. Men min känsla är att kommentarerna har minskat efter tummarnas intåg. Jag vet inte. Jag har ingen statistik. Sedan ska man komma ihåg att även en tumme-upp är feedback. Bara väldigt trubbig. Vad är det som gillas? Allt?
mojje 2023-02-06 09:04
Min känsla är att kommentarer minskat överallt och fs är inget undantag. För mig är fs bloggverktyget som är roligast.
👍🏻!!!!!!!!
Svar från tezmon 2023-02-05 21:12
Tumme upp! Love it. :)
Gillar inlägget och Fredriks kommentar!!!!!!
Svar från tezmon 2023-02-05 21:14
Tack för det Måns! Fredrik - det är en kul gubbe. :)
Såklart är det roligare att få en kommentar än ett gillande. Ändå är jag lite tveksam till att alltid behöva analysera mitt gillande. Här på FS använder jag aldrig gillaknappen, är förresten nästan bara på bloggsidan, men på Instagram gillar jag för det mesta utan kommentar. Däremot kan en kommentar vara att jag gillar bilden bara. Långt ifrån alltid vet jag varför. Det gäller mina egna bilder också. I grund är jag osäker på om gillande av en bild, en tavla eller en person måste vara rationell, eller rationellt förklarbar. Om så skulle vara närmar det sig detta med kompositionsregler och fasta kriterier. Själv upplever jag att jag kan tycka om diametralt olika bilder, beroende på humör och mkt mkt annat. Livet har otroligt många aspekter och alla är värda att begrunda, men såklart är jag inte mottaglig för att beakta alla dessa aspekter en och samma dag. Jag fyller 83 i år och har fotat sen jag var elva, såklart är det ganska olika bilder jag tycker mest om nu jämfört med då. Det har fö inte bara med ålder att göra. Sen ett antal år hjälper jag min hustru med Alzheimer att bo hemma så länge det går, för drygt 60 år sen var vi nyförälskade 20-åringar, det ger ju olika perspektiv.
Sten-Åke Sändh 2023-02-06 00:05
Björn, det är väldigt sant det du skriver. Vad man gillar ändras över tiden men även tekniken ändras och jag finner ibland att jag faktiskt finner det motiverat att göra om en del bilder i exv. nyare konverterare. Det kan bli stor skillnad ibland. Jag inbillar mig dessutom att även jag ibland blivit lite bättre på saker över tid. Så både tiden och utvecklingen inverkar.

Det är verkligen skit när folk blir sjuka runt en och man börjar gå alltmer i otakt med båda nära och andra. Ser det hos andra par jag känner också. Det kan ju just i de sammanhangen hjälpa att man faktiskt har gemensamma minnen och inte sällan kommer ju även dementa och andra äldre ihåg sina äldre minnen och då kan det vara ovärderligt att exv. ha skannat in de äldre bilder man har så man kan samlas kring dem. Det brukar ibland vara väldigt uppskattat och jag tror också att det är gravt underskattat även bland många fotografer. Det är ju lätt att bli uppgiven.

Det är många av oss som sett våra föräldrar försvinna in i dimman och man kan ju alltid pröva med några bilder, för ibland gör de underverk.
Svar från tezmon 2023-02-06 18:51
Tack Björn! Jag håller med i det mesta du säger. Det finns mycket klokskap i dina rader. Sedan vill jag gratulera till imponerande 60 år tillsammans. Det är stort! Själv har jag en bit kvar. Kommer i år upp i 35 år tillsammans med min kärlek. Hoppas nå 60 så småningom. :)
Jag tror att Fotosidan inte står och faller med en tyckaknapp! Fototosidan är större och mycket mer komplex än en knapp! ;) Det är nog så att det man själv sysslar med på FS det tror man är i mitten! Och det viktiga! :)
/B
Svar från tezmon 2023-02-06 18:57
Du har nog en poäng Bengt! För egen del så spenderas merparten av min tid på FS i gatufotopoolen så det blir ju centrum för mig. Jag kan bara hoppas vi överlever tryckaknappen! :)
Jag oroade mig själv över att vi skulle få gilla-knappen, från facebook, här på fotosidan för något år sedan. Men sen när den väl kom, så tycker jag inte att det har varit till någon nackdel. Gillar man en bild så använder man kanske bara gilla-knappen, men tycker man att en bild är RIKTIGT bra, så kommenterar man den också.
Trevligt blogginlägg och en fin bild, Anders.
Svar från tezmon 2023-02-06 19:04
Tack Johan! Jag har noterat att olika personer har lite olika sätt att använda kappen. Du har din metod och den köper jag. Min farhåga rör helt enkelt att om det blir för mycket gilla och för få kommentarer så kan man lika gärna köra insta, fejjan, flickr etc istället. För det är ju roligare att få 50 gillningar än 5. Kul att du uppskattar blogginlägget. Jag har haft det bubblande i bakhuvudet ett tag.
Nonno Holmström 2023-02-07 16:51
Om en bild inte är riktig bra, det är väl särskilt då en skriftlig kommentar skulle behövas? Det skulle kunna vara hjälpen för fotografen att kanske kunna höja bilden ytterligare några snäpp. Att då välja gilla-knappen är en stor förlust.
Svar från tezmon 2023-02-07 19:08
Bra poäng Nonno. Då kommer man in på svårigheten att ge feedback. För det kan kännas svårt att ge kommentarer som inte är odelat positiva. Men det är ju de man behöver som mest!
Johan Pihl 2023-02-08 12:12
Kan funka om det är bilder som lagts upp i bildkritik-grupperna, men inte om det är bilder i vanliga grupper. Jag har provat under flera år, men folk blir kränkta av kritik (inte bara de som lagt upp bilden, utan även andra som kommenterat bilden, eller som bara råkat läsa kommentaren).
Lägger man upp en bild i en vanlig grupp så gör man det för att man själv tycker att den är bra, och då vill man inte höra att den t ex kunde blivit bättre om man hade gjort si eller så istället. Det är tydligen känsligt. Jag har t o m fått personangrepp riktat mot mig då jag provat komma med kritik, i stil med "Du bode kanske starta en egen grupp" eller "Din egen bild du själv lade upp senast är inte ett dugg bättre, så du ska inte klaga".
Som sagt, jag föredrar att rikta in mig och lägga energi på bilder jag själv gillar. Är den ok, så trycker jag på gilla knappen. Är det en bild jag verkligen GILLAR, så kommenterar jag den; skriver lite om varför jag gillar den osv. Så riskerar man inte att kränka nån, och man slipper personangrepp :)
Svar från tezmon 2023-02-08 16:22
Johan. Det är svårt det där med bildkritik. Både att ge och att få. Man kanske får försöka lära sig vilka som vill ha ärlig feedback och lägga krutet där. Du behöver aldrig oroa dig när du skriver till mig exempelvis. Jag är inte lättstött. Jag ser det som en tjänst att få en annan fotografs syn på min bild. I omotiverat snälla kommentarer bor mager utveckling. Säger jag som nästan alltid skriver snällt. :) Men det gör jag för att jag insett att inte alla ser saken som jag gör så jag förstår din slutsats och handlingssätt.
Gillaknappen bra eller dålig?…..svårt att veta tycker jag….men kanske ändå den är bra för att utan den kanske många bara gillat en bild för sig själv…och ingen fått veta det för att kommentera är för svårt eller jobbigt?
Jag gillar iaf din bild här i bloggen; spännande (och nästan ömt) möte, inramat av dekorativ text på båda sidor - snyggt!
Svar från tezmon 2023-02-06 19:10
Visst - det är såklart mycket bättre med respons i form av en gillning än ingen respons alls. Men vad händer i förlängningen för Fotosidan om gillaknappen tar över? Det kanske inte händer, men det oroar mig. Som poolvärd noterar jag antal kommentarer generellt och jag tycker de minskar i antal.
Kul att du gillar bilden! Du tolkar den som jag tror jag. Ömheten. Tack!
Jag är ingen anhängare av gilla-knappen enbart utifrån att vid den tiden som den infördes, stod Fotosidan i stor omfattning för att lära sig och att fortsätta utvecklas inom fotografi. Gilla-knappen har säkert sin funktion i rätta sammanhang som i forum och kanske även bloggar, men inte där kommentarer och förhoppningsvis konstruktiv kritik ges avseende bilder. Att försöka kommentera bilder kan vara till hjälp att utveckla det egna bildseendet och ger samtidigt fotografen feedback och kanske nya insikter i hur bilder kan förbättras. Inte ens 2000 "gilla" ger någonting nytt i mitt fotograferande. För egen del behöver jag den hjälp som skriftliga kommentarer kan ge mig och utveckla mitt fotograferande.
Svar från tezmon 2023-02-07 05:08
Håller med dig Nonno. Du sätter fingret på det fina med kommentarerna. Utveckling. En chans för fotografen att se bilden från någon annans synvinkel men kanske framför allt så utvecklas ens eget bildseende. Ibland kan det vara, som Björn påpekar, så att man inte vet varför man gillar en bild. Det är helt ok. Så kan det vara och det är ganska spännande i sig. Men andra gånger kan man faktiskt bena ut vad man tycker, hur man känner och varför. Det tror jag är utvecklande.
Är nästan bara inne bland blogginläggen, men även där finns ju en "Gilla"-knapp som jag inte använder. Bättre då med kommentarer i de fall det faller sig. Jag läser dock många inlägg utan att kommentera. Behöver man kommentera? Det är ett brett och varierat utbud och visst är det så att rubrik och frontbild lockar till läsning, men jag har behållning av det som skrivs både i inlägg och kommentarer, även utan lockande bilder och rubrik.

Så knappar hit och dit gör inte inläggen, för mig, mer eller mindre läsvärda. Det räcker att de är läsbara!
/MA
Svar från tezmon 2023-02-08 19:12
Finns en sådan knapp bland bloggarna? Den har jag missat i så fall. Hur som helst så avsåg jag gilla-knappen i grupperna när jag skrev mitt inlägg. I det sammanhanget är jag skeptisk till den.