Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Christer Strömholm

Christer Strömholm är en fotograf som har inspirerat mig mycket i mitt bildskapande. Som femtonåring läste jag Christer Strömholms fotoskola i tidningen Foto med stor behållning och jag lånade även med mig Strömholms böcker från det lokala biblioteket och lät mig inspireras och påverkas av hans tankar och foton, jag var speciellt förtjust i boken ”Poste Restante” som det fanns ett vältummat exemplar av på biblioteket.

Jag har träffat Christer Strömholm två gånger, en gång i Borås och en gång i Härja i Västergötland. När jag träffade honom i samband med vernissaget på hans utställning i Härja i mitten av 1990-talet fick jag möjlighet att samtala med honom en stund. Jag ställde bl.a. en kort fråga till Christer:
- Vilket är ditt bästa råd till mig som ung bildskapare Christer?
Christer spände blicken i mig, och sa kort och rappt på sitt typiska sätt:
- Lär dig se!
Jag tog vara på mästarrådet och vävde in det i mitt bildskapande. Om jag har lyckats med att följa Christers råd, ja det får du själv avgöra!

Christer Strömholm har efter sin bortgång den 11 januari 2002 lämnat ett stort tomrum efter sig i fotosverige. Kommer vi någonsin att få uppleva en fotograf av hans kaliber igen? Jag måste tyvärr erkänna att jag är lite pessimistisk, för jag tror ärligt talat inte att vi får uppleva en fotograf av Strömholms kaliber i Sverige igen...

Besök gärna Christer Strömholms hemsida och låt dig inspireras: http://www.stromholm.com/



Christer Strömholm, Härja, Västergötland. © Mikael Good

Dagens låt: Boom Boom - John Lee Hooker



Ps: Kolla in kocken i klippet :)

//Chasid

Inlagt 2008-11-24 11:12 | Läst 11607 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Han var en märklig man Christer. Jag fick den stora äran att under en termin när jag gick på Fotoskolan i mitten på 60-talet att arbeta som hans arkivkopist . Men att säga att jag kände honom...nja det vet jag inte om jag kan påstå. Han var svår att komma in på livet den mannen.
Jag är glad över de Christer kort jag har i min samling. Plockar fram dom ibland och tänker tillbaka på den tid som flytt.

/Bernt
Svar från Chasid 2008-11-24 17:49
Det var nog bara ett litet fåtal som kände Strömholm, men det går att läsa en hel del om honom i hans foton!
//Chasid
Ps: Var Strömholms negativ så svårkopierade som det ryktas?
Här var'e gamla minnen! ;)
Jag fick möta Herr Strömholm i Fotoskolan på 1960-talet...
Lärde jag mig något av magistern då?
Man kan väl säga så här,
jag var ung, 25-26 år och visst lyssnade jag,
men hade ingen större egen fotoerfarenhet eller livserfarenhet....
Tycker det är nu, då jag är litet mera "vuxen" och då jag har varit med om litet mera i livet,
som jag kan se och förstå hans fotografi och bilder bättre....
/Bengan
Svar från Chasid 2008-11-24 17:42
Livserfarenhet är en viktig ingrediens att väva in i gatu- och dokumentärfoto, allt för många som är unga och hungriga tycks tyvärr glömma det. Jag kan bara hålla med dig Bengt om att hans fotografier blir bättre ju äldre man blir.
//Chasid
Riktigt bra bild på C Strömholm. Ja onekligen en gigant och en en av mina absoluta favoriter. Sedan om det kommer någon ny av samma kaliber kan nog bara framtiden visa.
-affe