"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Jag är frilansreporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter. Jag förbehåller mig rätten att moderera kommentarsfältet i min blogg.

Jag mådde uselt när jag tog min bästa bildDen här bilden på den lilla flickan från Waxi Village har jag visat tidigare och det är en av mina mest kända bilder. Fattigdomen i den tibetanska byn där flickan levde var påtaglig. Men ett par år efter mitt och min frus besök i byn rustades skolan upp med pengar från Radiohjälpen. Barnen fick en skola att gå till och möjlighet att få en ordentlig utbildning. Deras föräldrar som i de flesta fallen var analfabeter gick kvällskurser där de lärde sig att läsa och skriva. Bilden på flickan bidrog i stor grad till att förutsättningarna för människorna i byn förändrades.

När jag tog bilden mådde jag riktigt uselt, jag var ordentligt förkyld, hade hög feber och led av den höga höjden. Helst av allt hade jag legat kvar i sängen på hotellet och dragit täcket över mig. Men när jag är ute på uppdrag är jag oftast såpass taggad att inte ens sjukdom och feber kan hindra mig från att göra mitt jobb. Jag kliver in i reporterrollen och kör ända in i kaklet oavsett om jag är bra eller inte.

Text och foto: Mikael Good

 
  

Postat 2017-04-24 17:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Spegellösa kameror är framtiden

De senaste åren har jag primärt fotograferat med spegellösa systemkameror. Men jag har även haft två spegelreflexkameror till en del jobb. Men dessa kameror blev liggande och till sist bestämde jag för att sälja dem och bara köra med spegellösa kameror.

Jag föredrar att arbeta med små smidiga kameror som inte väcker allt för mycket uppmärksamhet. Spegellösa kameror passar perfekt ihop med min fotostil. Men om jag fotograferade snabba förlopp som sport skulle jag nog hållit mig kvar vid spegelreflexer ett tag till.

Bilden på Ole Vistnes och Marcus Bertilsson som turnerade med det norska bandet Extol tog jag med en Canon EOS 650D och ett 19mm.

Text och foto: Mikael Good

 
  

Postat 2017-04-23 15:10 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Rockfoto - svåra ljusförhållanden tvingar mig att utvecklasCapital Kings konsert på Gullbrannafestivalen är en av de svåraste konserterna som jag fotograferat. Det var mycket rök, ledskärmar, ett tungt ljus som skiftade i blått och purpur samt intensiva spotlights som slumpmässigt svepte över scenen. Det första jag fick göra för att möta det svåra ljuset var att vrida upp ASA-talet till 6400 respektive 25.600 på mina kameror och slå på seriebildstagningen.

Jag tycker inte om att ta för många bilder. Det tar mycket tid att gå igenom för många bilder vid redigeringen. Denna gången var jag nödgad att ta många bilder med förhoppning att några skulle bli bra. Som tur var blev de bästa bilderna bra och Capital Kings var såpass nöjda med dem att de har använt sig av  bilderna i sin marknadsföring.

Men det finns fördelar med dåliga ljusförhållanden! Framförallt pressar de mig att höja mig några snäpp som fotograf och bildredigerare. I vanliga fall försöker jag göra bilden klar i kameran så att jag slipper att lägga ned en massa extra tid på bildredigering men tack vare alla svåra bilder från konserten har jag blivit tvungen att lära mig mer om bildredigering och utvecklas för att kunna göra användbara bilder av omöjliga digitala negativ. 

Bilden i inlägget tog jag med en Sony A7 och ett 20mm.

Text och foto: Mikael Good

 
 

Postat 2017-04-22 18:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rockfoto - håll tungan rätt i munNär man fotar konserter gäller det att ha tungan rätt i mun och vänta in rätt ljus och rätt situation. Ibland händer det att de sammanfaller. Bilden på Kevin Young i Disciple tog jag med en Sony A7s och ett 70-200mm.

Text och foto: Mikael Good

 
 

Postat 2017-04-21 16:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rockfoto - basvirtuosen Rodney James JRI dag lyssnade jag på ett seminarium på GKC om gospelmusik. Seminariumet hölls av fyra amerikanska musiker från Chicago som har sina rötter djupt rotade inom gospelmusiken. En av musikerna var basisten Rodney Jones JR som är något av ett musikaliskt underbarn och virtuous på sitt instrument. Innan han var 20 hade han medverkat på 30 skivor. Idag är han drygt 30 år och förutom att han har spelat och spelar med både kända och okända artister jobbar han även som producent och han producerar bland annat åt Stevie Wonder och Diddy.Det är inte varje dag som jag får möjlighet att sitta ned och snacka musik med en världsartist och jag passade på att ha ett intressant samtal om musik med Rodney, han visade sig vara en mycket trevlig och sympatisk man. Jag har all anledning att återkomma till Rodney i ett senare inlägg.Bilderna i inlägget har jag tagit med en Sony A7s och ett 70-200 samt en Fujifilm X-T1 med 18-55mm. Det var rätt mörkt i lokalen men kamerorna som presterar bra på 6400 respektive 12800 ASA klarade av de dålig ljusförhållandena med bravur.

Text och foto: Mikael Good

 
  

Postat 2017-04-20 19:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 242 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt