Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det går ju inte att leva på så lite pengar!

Fick en fråga av en ung kille som ville bli fotojournalist, han undrade om hur han skulle gå tillväga för att nå sitt mål. Jag tipsade honom att han skulle skaffa sig en bra utbildning och läsa både foto och journalistik för att få en bra bredd. När jag förklarade för honom vad jag har i lön, utbrast han förvånat:
– Tjänar du inte mer än så, det går ju inte att leva på så lite pengar!

Många unga är tyvärr bara intresserade av att tjäna pengar och det är egentligen inte så konstigt om man tänker på vad det är för samhälle som har fostrat dem. Jag är 42 år och har trots en gedigen utbildning och rejält med arbetslivserfarenhet bara tjänat drygt 20 000 kronor i månaden som mest. Idag har jag betydligt mindre pengar än så att röra mig med... Men så länge jag har pengar till mat, kläder och husrum så är jag nöjd med det och klagar inte, men jag skulle helt klart inte tacka nej till ett par extra tusenlappar så att jag kunde dela med mig till dem som behöver. Solidaritet är inte bara ett tomt ord för mig utan något som jag försöker leva ut!

Fördelen med att ha ont om pengar är att det fungerar som en kreativ booster för mig och jag håller som bäst på att jobba ihop en stor utställning om Lettland som antagligen kommer att gå av stapeln i nästa månad och jag har börjat samla ihop material för en kommande bok. Det kommer inte att bli en ren fotobok utan den kommer även att innehålla en hel del text.


© Mikael Good, 2010

Katten på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra!

Dagens låt: Fight the Good Fight - Triumph

//Chasid

Inlagt 2010-04-20 11:55 | Läst 5010 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dina båda bloggar är grymt bra tycker jag,du tar ställning och är inte rädd att visa det,samtidigt gör du det med kunskap och skicklighet så det blir aldrig "plumpt" så att säga.

mvh Johan
Svar från Chasid 2010-04-20 13:41
Kul att du uppskattar mina bloggar Johan :) Man ska aldrig vara rädd för att ta ställning och visa det, gör man inte det så rättar man snart in sig i "Verklighetens folk" ledet och ser tyst på med mössan i hand när myndigheterna begår den ena oförätten efter den andra.
//Chasid
Att som student höra folk som tycker att det inte går att leva på 20 000 känns lite konstigt.
Svar från Chasid 2010-04-20 13:44
Jag klagar inte! När jag hade 20 000 kronor i månaden så kunde jag spara ett par tusen kronor i månaden, idag har jag god nytta av de sparade pengarna och det skulle nog varit lite småkärvt för mig utan dem!
//Chasid
Själv så bor jag i en skokartong mitt i på vägen i jämförelse. Men det är helt otroligt hur jakten på mycket pengar tycks styra mer än det nånsin gjort. 2000-talet har varit läskigt på den fronten
Svar från Chasid 2010-04-20 14:07
Jag växte upp i en skokartong och bodde där med mina föräldrar och sju syskon, vi jobbade 27 timmar per dygn och vår far slog oss till sömns varje kväll :)

Kärleken till pengar är nog snart den enda kärleken som finns kvar i detta land... Men jag har ändå förhoppningar om att ett stort solidariskt uppvaknande kommer att ske på 2010-talet som motvikt till girighet och riskkapitalism! Katastrofen på Haiti är ett exempel på hur länder och organisationer som inte ens ville ta i Haiti med tång för ett år sedan nu står på kö för att hjälpa landet på fötter igen! Mer sådan medmänsklighet och mindre cowboys och talibaner tack!
//Chasid
Leva knapert det har man fått lära sig sen man blev pensionär vill jag lova. Hade jag inte lagt undan lite under de goda åren så vetefan hur jag skulle kunnat överleva. Men jag bor billigt och har inga lån och när man blivit lite "lagom äldre" så tar man det lite lugnt med det mesta också, inte så mycke uteliv å spring på krogen direkt.
Svar från Chasid 2010-04-20 15:07
Att ha en buffert är aldrig fel! Hade jag inte haft min buffert så hade det varit ordentligt knapert, särskilt som utbetalningarna från Försäkringskassan alltid tenderar till att bli rejält fördröjda och när de väl dyker upp så är det för lite pengar... Jag hoppas att jag snart kan hitta ett "riktigt" jobb som jag kan trivas med på alla sätt och vis med det har samtidigt varit riktigt kul att ha provat på att leva på konsten, skrivandet och fotandet ett par månader :)
//Chasid
Du har inte ont om pengar - du har gott om liv!

Miljonär i kreativitet och vänner är bättre än miljonär i pengar och prylar.

Jag lever sedan 20090101 på en halvtidslön. Vill jag verkligen arbeta mer för att tjäna mer pengar? Ger det mig mer liv eller är min fria tid viktigare? Vill jag sitta på fler möten eller spela mer piano?

Att ha en fru som jobbar heltid hjälper förstås...

Vi har sex katter men inga cigaretter.

Less is more.
Svar från Chasid 2010-04-21 10:04
Jag ler 29 dagar av 30 men när räkningarna ska betalas så åker mungiporna ned lite :) Men jag håller med dig om att det är bättre att vara miljonär i kreativitet, erfarenheter och vänner än i pengar och prylar! Jag bryr mig inte så vidare värst mycket om pengar jag letar främst efter ett roligt jobb med bra arbetskamrater det är värt betydligt mer än pengar :)
//Chasid
Tänkvärt inlägg..men klon kom på slutet med bilden på katten med den texten! Yes! Jag skrattade högt för mig själv! /Anna
Svar från Chasid 2010-04-21 10:04
Det var som katten :)
//Chasid
Har du hört talas om Milo Dahlman?

http://artemisia2.blogspot.com/

Hon sparade ihop till 1,5 mille, byggde en segelbåt i stål efter egna ritningar och gav sig iväg på segling till Antarktis. Besparingarna togs från en undersköterskelön på 20 tkr/mån. Inga sponsorer.

Det är intressant att ta del av hennes livsfilosofi. Den handlar inte om hur man gör pengar utan hur man sätter upp ett mål och fokuserar hängivet på det.
Svar från Chasid 2010-04-21 10:08
Tack för tipset Ernst! Skönt att det finns människor som vågar att lämna ekorrhjulet och visa att 20 000 kr faktiskt är väldigt mycket pengar som räcker rikitgt långt om man förvaltar dem rätt!
//Chasid