Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Diskbänksrealism & Skuldfrossa

Nu är det måndag igen och solen har åter gått upp över ett land som fortfarande är i ett smärre chocktillstånd efter gårdagens valresultat då ett extremhögerparti blev vågmästare i Sverige...

Men medan du gnuggar dig i ögonen och försiktigt tänker: - Vad var det egentligen som hände! Så vill jag istället föra dig till det verkliga problemet på vår jord, ett problem som det har varit märkligt tyst om i svenska media: Skuldfrossa bakom amerikansk revolution

Stort är det stora Babylons fall...


Diskbänksrealism © Mikael Good, 2010

Men det finns trots allt ett och annat glädjeämne, det verkar som om en stor film och kameratillverkare har läst Bengt Björkboms blogg :)
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/53564.htm

Dagens låt: Babylon System - Bob Marley

//Chasid

Inlagt 2010-09-20 08:35 | Läst 3829 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Man får en liten känsla av Tyskland 1930...
Svar från Chasid 2010-09-20 12:24
Riktigt så illa är det inte och så illa kommer det inte att bli i Sverige! Men det kan bli så illa i USA ifall deras ekonomi rasar ihop pga låneskulden
//Chasid
"Extremhöger"? Var har du fått det ifrån?
Svar från Chasid 2010-09-20 12:19
Högerextremism
I vissa bredare sammanhang inkluderas alla som har en negativ inställning till invandring av människor från andra kulturer, som vill att landet ska präglas av den egna etniska och kulturella majoritetskulturen i en nationalstat, utan att förespråka den rasistiska idén att människor ur den egna gruppen på något sätt skulle vara mer värda än andra människor. Det innebär att högerextremism är ett relativt begrepp som skiljer sig åt mellan olika länder och förändras över tiden.
Källa Wikipedia
//Chasid
Måste vara nån PK-snubbe som skrivit Wikipediaartikeln då. Annars är ju alla Europeiska länder utom Sverige "högerextremistiska". Lite komiskt blir det allt när man tar av sig skygglapparna och betraktar verkligheten.

Anders: Vad har deras bakgrund med saken att göra? Och var hittar du rasismen? Citera gärna något ur deras partiprogram som är rasistiskt, så ska jag begrunda saken. Till dess är det bara tomma floskler som bygger på lögn och rädsla för att tappa makt till någon som inte tänker som man själv.
Svar från Chasid 2010-09-20 16:49
Jag tror inte att det är någon PK-snubbe som har skrivit artikeln i Wikipedia!

sd kommer snart att visa sitt rätta ansikte, de har historiskt sett varit riktigt dåliga på att hålla masken och jag tror inte att de har ändrat sig på den punkten! Det ska bli intressant att se vad Uppdrag Granskning har att komma med och beskyll nu inte dem för att vara kommunister de gick med rätta hårt åt Lars Ohly i förra veckan, kolla gärna in det programmet i SVT-Play!
//Chasid
Det är väl ungefär lika relevant som att Tage Erlander (sosse och statsminister) gladdes åt att Sverige hade ett etniskt homogent folk. Varför gnäller ingen om det när sossarna förs på tal? Enkelt: Det är irrelevant. Precis som i fallet SD och deras bakgrund.

Jag har inga problem alls med att minska den utomeuropeiska invandringen. Det är just den som skapat så stora problem, så vad är man rädd för? Att landet kommer att kollapsa utan de kulturella motsättningarna? Att det går åt helvete om man inte importerar lite mer arbetslöshet?

Jag förstår verkligen inte. Och ingen som försöker förklara har något annat att komma med än det urvattnade ordet "främlingsfientlighet". Uppenbarligen en oerhörd rädsla som media byggt upp med lögner och hat. Jag tror det här blir alldeles utmärkt, även om jag inte är särskilt förtjust i SD. Det räcker med att de påverkar de övriga partierna bort från deras drömvärld, som i praktiken inte fungerar. Uppenbarligen.
Tänk om IMF ställde samma krav på USA som dom gör på Grekland.
Då bidde nog inte IMF långvarigt.



När partier som SD får makt får vi andra vara på våran vakt.
http://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE

Tyvärr var det väl ganska väntat att SD skulle komma in i riksdan då i stort sett hela Europa har få in högerextremister. Grästorp har fått in ett rent nasseparti (svenskarnas parti) p.g.a att dom snyggat till "partiprogrammet" på samma sätt som SD. SD är idag o har alltid varit ett islamofobiskt, hembygdsfascistiskt parti som alltid alltid tar på sig offerrollen för att ge skenet av att sparka underifrån.
Svar från Chasid 2010-09-20 16:43
Om det fortsätter som det gör i USA så måste de gå igenom ett ordentligt ekonomiskt stålbad av värsta sort för att ta sig igenom, min personliga åsikt är att det i så fall är stor risk att landet kommer att upplösas och det kommer inte att bli en smärfri skillsmässa mellan de olika staterna...

Med tanke på att ungdomsarbetslösheten är 30 procent så är det inte så konstigt att sd kommit in i Riksdagen. Om man vill få bort sd till nästa val då gäller det att få ned ungdomsarbetslösheten ordentligt!
//Chasid
Tar man en titt på New York Times och deras bevakning av det svenska valet finner man följande:

" Sweden became the latest European nation to see a breakthrough for populist right-wingers Sunday, when the anti-immigration Sweden Democrats won their first parliamentary seats in elections that failed to produce a clear outcome."

Scrollar man ner lite i texten kommer följande mening:

"With its high taxes and a generous welfare system, Sweden has been regarded by many outsiders as a bastion of liberalism and tolerance — immune from far-right politics."

Jag skulle nog vilja påstå att begreppet "far-right politics" skulle kunna översättas med det svenska extremhöger. NYT skriver även att Sverige är det senaste landet i Europa att få in sådana partier i parlamentet. De använder här begreppet högerpopulistiska.

Summan av detta är att det är fler än någon PK-snubbe i Sverige som beskriver SD som extremhöger (far-right) och att många länder i Europa har sådana partier i sina parlament (riksdag) även om länderna i sig inte är "högerextrema". (Har för övrigt svårt att se hur ett land kan vara något över huvud taget...... ;_))

Länk till NYT artikeln:http://www.nytimes.com/2010/09/20/world/europe/20sweden.html?_r=1&ref=sweden

/Niklas
Om man anser att kritik av islam är en fobi, så visst är SD "islamofoba". Hur man kan vara så urbota dum har jag svårt att förstå. Islam är en totalitär våldsideologi som är helt emot mänskliga rättigheter, och detta sitter folk och förvarar. Man tar sig för pannan.

Varför vara tolerant mot intoleransen? Jag förespråkar inte SD, men SD-hatarnas intolerans är fan värre. Sverige har blivit hyckleriets högborg. Plötsligt är det "högerextremt" att vilja ha fred.
Svar från Chasid 2010-09-20 18:46
Har du läst Koranen Martin? Jag tycker att du ska göra det innan du uttalar dig allt för mycket om Islam, annars blir ditt prat om "skygglappar" rent komiskt för mig :)
//Chasid
Du börjar bli läbbig Martin. Min mamma konverterade till islam när hon var gift med en man från Egypten och vi bodde även där ett tag. Han va den snällaste människa man kan tänka sig och ditt skitsnack om våldsideologi stämmer inte med mina upplevelser. Jag vart mycket väl mottagen av hans familj, vänner och detta trots att hans nya fru var frånskild och hade mig. Sen finns det ytterligheter inom allt, religion som politik.
Lär dig lite historia Martin, innan du uttalar dig så kategoriskt om över 1 miljard människor. Börja med korstågen sedan kan du hoppa till 1800-talets imperalism och fortsätta in i 1900-talet och den förnedrande behandling som muslimer blivit utsatta för av oss i väst.

För övrigt så finns det fundamentalismer överallt och i alla grupper, det är lika illa med kristna fundamentalismer som med muslimska dito, eller varför inte politiska. Som tur är är de alla i stark minoritet och om vi (som har möjligheten att vara humanistiska) kan fortsätta att behandla människor av annan religion/kultur/hudfärg/språk etc med respekt kommer alla hatare fortsätta vara i minoritet.
/Niklas
Jag trodde inte du var sån. En som raderar saker du inte vill läsa för att du inte håller med. Härmed måste jag ta avstånd från dig, tyvärr. Jag är ju demokrat nämligen. Odemokrater har jag inte mycket till övers för. Lycka till och ha det bra!

Tillägg: Agerande som ditt kommer bara göra samhället mer som du inte vill ha det, bara så att du vet. Du kan inte trolla bort verkligheten genom att radera åsikter.
Svar från Chasid 2010-09-21 06:24
Jag har väldigt högt i tak vad gäller kommentarerna i min blogg Martin, men det finns faktiskt en övre gräns för vad jag tolererar och du passerade den gränsen med råge med din förra kommentar. Du har din fulla demokratiska rätt att skriva precis vad du tycker och tänker i din egen blogg! Men det här är faktiskt min blogg och då gäller till syvende och sist mina regler. Förövrigt är det första gången som jag låter radera en kommentar och förhoppningsvis den sista.

Jag trodde inte att du var en sådan som hetsade mot en folkgrupp genom att kraftigt förolämpa allt vad de tror på och står för, ska man skapa en dialog mellan människor så kan man inte först sputta dem i ansiktet och sedan stampa på dem! Jag har grannar och bekanta som är muslimer och det är mycket bra människor och de är så långt från fundamentalister som man kan vara men jag vet att de ändå hade tagit kraftig anstöt av vad du skrev. Därför bad jag Fotosidan att de skulle radera din kommentar men hade jag kunnat göra det själv så hade jag gjort det.
//Chasid
Du skulle se intervjun med Skara Bert Karlsson på valnatten. Jag tror det var ABs reporter som frågade vad han ansåg att Sverige-demokraterna skulle komma att betyda i framtiden. Hans svar var enkelt och rakt: "Ingenting!"

Men så la han till att de andra partierna på något sätt måste tackla de frågor som SD mutat in. Och där tror jag han har rätt. Felet med svensk invandringspolitik är dock inte att för många bereds plats i Sverige, utan att de som kommer mals ner i en hopplös byråkratkvarn. En invandrarvän jag hade i Nyköping, en libanes, suckade och sa: "Förr var det djävulen som satt där nere och tänkte ut jävelskap. Nu tittar han uppåt på oss och utbrister hela tiden förtjust: 'Whow, det där skulle jag aldrig ha kommit på själv!'"

Min vän hade ett litet kafé. Den bar sig inte ekonomiskt, det är hopplöst för småföretagare. "Jag gör det för att slippa vara sysslolös" sa han. En bekant till honom hade fått jobb. "Grattis" sa min vän. "Jag vet inte" svarade hans bekant. "Min månadsinkomst går ned med ett par tusen nu när jag har jobb."

Den andra punkten på SDs program är kriminalpolitiken. Jag påstår inte att man ska gödsla med poliser, men rättsväsendet behöver en överhalning. Leif Persson säger att Sverige har världens lataste poliskår. Jag vet inte om det är sant, men jag har haft inblickar i hur den fungerar. Det handlar inte om de enskilda polismännen, en del är strålande bra. Det handlar om en kåranda som är totalt urspårad.

Och så den tredje punkten. De gamla. Kan man verkligen anklaga SD för att de är högerextremister när de vill rusta upp situationen för de äldsta i samhället? Jag har inte läst deras program, deras idéer kanske i praktiken är kass. Tro för all del inte att jag sympatiserar med dem. Men deras spelutrymme har skapats av de andra partierna och deras klantighet och oförmåga att ta tag i många viktiga frågor. Det är därför de sitter där med SD i riksdagen.
Jag har inte hetsat mot någon folkgrupp. Jag beskrev islam och vad som står i Koranen. Att du inte tål det visar tydligt hur farlig islam är. När saklig kritik kallas hets, kan jag inte avfärda dig annat än som en hycklare och en av alla dem som inte är för yttrandefrihet och alla människors lika värde.
Svar från Chasid 2010-09-21 11:49
Om jag hade anmält dig för hets mot folkgrupp pga av din kommentar så hade du med största sannolikhet åkt dit för hets mot folkgrupp men nu var jag vänlig nog att inte göra det!

Men jag måste i ärlighetens namn säga att jag är väldigt förvånad över vilka mörka åsikter som ryms hos dig Martin, jag har bara anat dem tidigare men nu har de kommit fram i ljuset och jag säger som jag brukar i sådana lägen, rasister befattar jag mig inte med, särskilt inte dem som fegt försöker gömma sig bakom yttrandefrihets- eller demokratifrågor för att föra fram sina mörka åsikter, det är inget annat än hyckleri i mina ögon!

Jag är en förkämpe för alla människors rätt att yttra sig och jag är inte en av dem som tyst knyter näven i fickan utan jag är en av dem som faktiskt gör något! Jag sitter just nu och formulerar en text och samlar ihop bilder till ett reportage som förhoppningsvis kan göra att några fler barn i ett av världens fattigaste länder kan få gå i skola och få en utbildning. Varför jag gör det? Jag gör det för att alla människor är lika mycket värda och har rätt till en framtid utan våld och förtryck.

Härmed tar jag avstånd från dina åsikter men märk väl inte från dig! Du är varmt välkommen tillbaka till min blogg när du har kommit på bättre tankar och släppt in det livgivande ljuset i ditt liv :)
//Chasid
"Om jag hade anmält dig för hets mot folkgrupp pga av din kommentar så hade du med största sannolikhet åkt dit för hets mot folkgrupp men nu var jag vänlig nog att inte göra det!"

Inte en chans. Jag hoppas att du verkligen inte tror det på riktigt.

"Men jag måste i ärlighetens namn säga att jag är väldigt förvånad över vilka mörka åsikter som ryms hos dig Martin, jag har bara anat dem tidigare men nu har de kommit fram i ljuset och jag säger som jag brukar i sådana lägen, rasister befattar jag mig inte med, särskilt inte dem som fegt försöker gömma sig bakom yttrandefrihets- eller demokratifrågor för att föra fram sina mörka åsikter, det är inget annat än hyckleri i mina ögon!"

Vilken tur, för jag är hängiven antirasist. Islam är som bekant inte en ras och islamkritik kan aldrig ha något med rasism att göra. Jag kritiserar islam just för att jag värnar om människors värde, då detta förkastas inom islam. Det vet du lika väl som jag. Märk VÄL att jag inte säger att muslimer förkastar människors värde. Det var nog det du trodde att jag skrev förra gången.

Jag vet att du vill väl, men du borde ha svarat mig istället för att radera. Det var en feg utväg, oavsett vad jag skrev. Jag är humanist och vill hjälpa folk bort från religionsförtryck. Då måste man kunna kritisera religion, stenhårt och skoningslöst. Det har inget med de religiösa att göra.

Varför förneka att islam, kristendom, judendom och andra irrläror förtrycker hundratals miljoner människor? Vad vinner du på det?
Svar från Chasid 2010-09-21 12:40
Om alla humanister resonerar och argumentera likadant som dig Martin, ja då är humanismen definitivt inte något för mig :)
Du är väl medveten om att det finns miljarder människor som anser att humanismen är en irrlära, jag är en av dem :) Oss emellan så anser jag även att kommunismen är en irrlära!
//Chasid
Du kan tycka vad du vill om humanism, men mig veterligen har den aldrig använts till att förtrycka människor och dess lära innehåller inget som förespråkar förtryck. Detsamma kan man inte säga om de stora religionerna.
Svar från Chasid 2010-09-21 13:12
Precis som i alla de stora religionerna så finns det även sidor av humanismen som inte är vidare humana och humanistiska. Jag tänker dock inte gå in i den här debatten här och nu, jag har faktiskt ett arbete att sköta! Men det finns gott om källor att ösa ur på internet för den som vill förkovra sig.
//Chasid
När du har tid får du hemskt gärna berätta om dessa sidor av humanismen som inte är humana. Jag är idel öra.
Jo, jag har läst den. Jag tycker att artikeln är skitfånig. Religion är trams och ska som trams behandlas. Religiösa däremot, bör behandlas med respekt. Det tycker jag att Humanisterna gör.