Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett spännande rykte angående Leica & Panasonic!

Jag har fått ta del av ett spännande rykte angående Leica & Panasonic som jag tänkte dela med mig av till mina läsare!

Som alla vid det här laget vet har Olympus lanserat sin lilla Olympus Pen E-P1 i micro 4/3-format, Olympusen har rönt stort intresse hos bl.a. reportage och gatufotografer som vill ha en liten diskret och fickvänlig kamera med utbytbara objektiv. Men det finns ändå många reportage- och gatufotografer som anser att den lilla Olympusen inte har nått ända fram till målet.

Det kan bli ändring på det om ett rykte som jag har fått ta del av stämmer! Panasonic och Leica håller enligt ryktet på att utveckla en liten kompakt systemkamera i Micro 4/3 format och de båda tillverkarna kommer (snart?) att lansera en kamera i Micro 4/3 format som i design liknar en klassisk M-kamera. Till kameran kommer Leica & Panasonic även att ta fram ett eller flera små ljusstarka objektiv som designas av Leica och tillverkas av Panasonic. Det kommer även att gå att använda Leica M objektiv på kameran med hjälp av en Panasonic tillverkad Leica M->Micro 4/3 adapter dock med 2x förlängingsfaktor.

Den viktigaste frågan för många är om kameran kommer att få en genomsnittssökare av klassiskt Leica snitt? Enligt ryktet kommer den nya kameran att utrustas med en nyutvecklad högupplöst elektronisk sökare och dem som vill ha en "riktig" genomsnittsökare får montera den i tillbehörsskon. Men man ska aldrig säga aldrig det kan mycket väl bli som så att ryktet har fel och att kameran utrustas med en klassisk genomsnittssökare, den som lever får se helt enkelt!

Någon prisuppgift på kameran har jag inte fått ta del av men personligen tror jag inte att kameran blir billig om den dyker upp på marknaden. Kvalitet kostar som bekant och i runda slängar tror jag att Leica varianten kommer att kosta runt 20.000 kr med objektiv, Panasonic varianten blir säkert några tusenlappar billigare.

Kom bara ihåg att det här är ett rykte och ingenting annat! Men läser man mellan raderna av vad Dr. Andreas Kaufman sagt i intervjuer i LFI under året och vad Panasonic berättat om framtiden för Micro 4/3 formatet så kan man hålla det för högst troligt att en spännande kamera är under utveckling och kanske, kanske dyker upp på marknaden under hösten!

Är det någon mer som har hört detta rykte så får ni givetvis gärna fylla på med mer information om kameran i kommentarerna till bloggen!


Pergamon © Mikael Good

Dagens låt: The World Is Yours - Ian Brown

//Chasid

Inlagt 2009-07-16 11:31 | Läst 10933 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Går ju redan idag bra att bruka sina M-objektiv på EP-1an, men de är väl som du skrev sökaren som saknas...
Svar från Chasid 2009-07-16 11:54
Visst är det så, både Panasonic och tredjepartstillverkare tillhandahåller adaptrar för M-objektiv!
//Chasid
Spekuleras mycket just nu ;-)
Leica M-seriens Product Manager Mr Stefan Daniel sa på L-camera forumets möte tidigare i år att Leica inte kommer att utveckla "M-kameror eller likvärdiga" med elektronisk sökare, och att de inte själva kommer att släppa några Micro Fourthirds kameror. Detta stämmer ju bra vad du säger, en Panasonic utan inbyggd optisksökare.
Men - jag håller med - drömmen vore en Leica Micro Fourthirds med optisk sökare - som en upphottad Leica CL ;-)
Mvh
/johan e
Svar från Chasid 2009-07-16 13:20
En Leica Micro Fourthirds med optisk sökare vore helt klart en drömkamera och kanske kommer vi att få en liknande digitalkamera från någon tillverkare i framtiden blir Micro 4/3 en succé så kommer de andra tillverkarna att haka på och då kan man bara spekulera om vilka intressanta modeller som eventuellt kan tänkas dyka upp :)

Läs gärna vad Dr. Andreas Kaufman sa angående sökaren i LFI nummer 1/2009 sid 36 andra spalten nionde raden, det uttalandet handlar om M-kameran i första hand med det motsäger något Mr Stefan Daniels uttalande.

Skulle det ändå komma en Micro 4/3 kamera från Leica trots Mr Stefan Daniels utallande på forumet så skulle den i stort vara en Panasonic med ny logga och lite annorlunda design ungefär som Leica D-Lux 4 kontra Panasonic LX3.
//Chasid
Jag tycker att Panasonic är den mest spännande kameratillverkaren just nu så ryktet känns inte alltför overkligt.

Till skillnad från `herrarna´ så tror jag att en elektronisk sökare är det enda realistiska. Är den tillräckligt bra får man på köpet en oändlig massa funktionsfördelar som optikanpassning,zoom, ljusförstärkning etc.

Jag byter gärna ut min LX3:a mot en ny Panasonic micro 4/3 men då får den inte vilja likna ett Leica M-hus.
Svar från Chasid 2009-07-17 18:13
Kameran kommer med största sannolikhet att vara en riktig "gubbflört" med analoga vred och reglage och likna en kompakt liten M-Leica samt ha en elektronisk sökare!
//Chasid
Trevligt med lite nya objektiv till min E-P1:a.
Bara det inte blir Leicapriser på dom.
Svar från Chasid 2009-07-17 18:15
Om objektiven kommer så beräknas de av Leica och tillverkas av Panasonic så du får nog räkna med halva Leicapriset i så fall :)
//Chasid
Om det ändå vore så väl!
Som sagt något i stil med Leica CL, till ett rimligt pris det vore grejer det.
Göran
Svar från Chasid 2009-07-17 18:17
Om Leica är inblandade så kommer tyvärr inte priset att bli så vidare värst rimligt... Men å andra sidan så är Leica CL fortfarande en mycket bra kamera som är väl värd att ladda med film!
//Chasid
För över ett år sedan hörde jag från en med god inblick i Leica att det jobbas på en digital variant av CL. Kanske är det här?
Svar från Chasid 2009-07-17 18:22
Det skulle vara spännande i så fall!
//Chasid
Låter intressant. Men på samma sätt som att Olympus EP-1;an inte har så mycket gemensamt med Olympus Pen, förutom utseendet, så är jag rädd för att den nya Leican/Pansonicen inte kommer att ha så mycket gemensamt med Leica CL. Vill man ha en digital CL så får man nog köpa en Leica M8:a eller Epson RD.

Nu ska jag lyssna på Ian Brown! :)
Svar från Chasid 2009-07-17 18:30
Jag tror också att den nya kameran (om ryktet skulle stämma) i så fall skulle få ett likvärdigt utseende som en Leica CL men rent funktionellt skulle den skilja sig en hel del från Leica CL. Men det som är intressant är om kameran kommer och den skulle bli en succé i så fall skulle den kunna bädda för riktigt intressanta digitala mätsökarkameror från flera tillverkare i framtiden. Om man drömmer sig bort lite vad skulle sägas om en digital Nikon S2 med fullformatssensor?
//Chasid
Panasonic/Leica har redan släppt både M & R adapter till M 3/4. Funderade länge på att uppdatera min Lecia Dlux-3 => Dlux 4 men när jag läste om M 3/4 formatet och såg några pre bilder på Olympus Pen så avvaktade jag lite och Pen är mycket läcker får jag nog säga.