Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett stort tack till alla er som besökte min fotoutställning på IKEA!

Enligt IKEAs varuhuschef i Jönköping var det första gången som det hölls en fotoutställning i något av IKEAs varuhus. Utställningen Möten i mitten av mittens rike sågs av ett par tusen personer under den vecka som den visades, vilket är en mycket bra siffra för en fotoutställning och mitt koncept att ta utställningen till folket fungerade betydligt bättre än förväntat. Jag blev faktiskt riktigt positivt förvånad över den bildkunskap som många icke utställningsvana personer hade och det var många riktigt bra samtal om bilderna, samtal som jag saknat när jag tidigare ställt ut på konventionellt sätt. Även om det inte var så många som köpte tavlor var det väldigt många som lovade att de skulle skänka en hundralapp eller två till Världens Barn!



Trots att jag är mycket glad och tacksam för allt det stöd som jag har fått före, under och efter själva utställningen är jag ändå inte riktigt nöjd med försäljningsresultatet, med draghjälp från de stora lokala medierna hade säkert resultatet till Världens Barn blivit betydligt bättre. Idag har jag sålt tavlor för 7.500 kr och jag räknar med att siffran kommer att sluta på strax över 10.000 kr. Men med bättre draghjälp från lokala media hade säkert den siffran varit en bit över 20.000 kr... Å andra sidan har det kommit in runt 3.000 kr i direkta gåvor till Världens Barn tack vare utställningen, en siffra som jag tror kommer att förbättras ytterligare då insamlingarna kulminerar mot slutet av veckan :) Skänk gärna en slant till Världens Barn i någon av bössorna, det mesta av pengarna du skänker kommer fram!

Här kan ni läsa lite rapportering om utställningen:
http://www.jnytt.se/nyhet/26743/utstallningen-kommer-till-folket

http://www.kamerabild.se/nyheter/utstallningar/Ikea-som-fotogalleri-1.243335.html

Jag blev även intervjuad av en kulturreporter från en av landets största morgontidningar. Intervjun kommer eventuellt att publiceras under denna vecka.

För er som missade utställningen kommer det att ges fler chanser! Utställningen Möten i mitten av mittens rike kommer att visas i Stockholm och eventuellt även i Istanbul i Turkiet under nästa år!

Med vänliga hälsningar!

Mikael Good

Ps: Alla foton är tagna enligt dogmaprinicpen med min löfteskamera och mitt löftesobjektiv.

 

Inlagt 2009-10-05 20:30 | Läst 3502 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, det verkar vara svårt att få ut tidningsfolket när det gäller vissa evenemang. Lättare då om det är en fotbollsmatch i division fem. Tror ändå att du har väckt en och annan fundering hos några som såg din utställning. Av dina bilder att döma, så verkar IKEA-besökarna gilla att titta runt medan man äter en korv eller bara tar en paus innan man ska köra hem.

Gunnar
Svar från Chasid 2009-10-05 22:14
Kulturreportern som intervjuade mig var mycket förvånad över att inte de lokala medierna uppmärksammade utställningen. Han tyckte att det var en mycket spännande idé med en utställning på IKEA.
//Chasid
Hoppas jag hinner se utställningen i Stockholm.
Synd att inte media uppmärksammar mer
Svar från Chasid 2009-10-05 22:24
Tid och plats för utställningen i Stockholm meddelas i min blogg efter årskiftet! Hinner du inte se den i Stockholm får du passa på att se den i Istanbul :)

För egen del tycker jag inte om att stå i medias strålkastarljus, jag klarar mig bra utan publicitet men när jag tänker på alla barn som är i stort behov av pengar till mat, kläder och utbildning så blir jag allt lite arg på att de lokala medierna inte rapporterade från utställningen... Men om de läser det här inlägget (vilket jag hoppas) får de gärna sätta in en slant på Världens Barns konto som kompensation för sitt misstag!
//Chasid
Tyvär hinner jag ju inte se utställningen i Stockholm,men jag såg den i Jönköping.Den var mycket bra./Kenneth
Svar från Chasid 2009-10-06 08:20
Det var kul att du dök upp i Jönköping Kenneth! Det kanske bli ett par nya foton i Stockholm.
//Chasid
Bra!!! OK, det är synd med de lokala mediernas ointresse men resten tycks ha fungerat. Försäljning brukar vara svårt att sia om i förväg.
Jag gillar iden med att ta bilderna till folket. Om man inte gör det så missar man sannolikt många potentiella kunder och åskådare sett på ett längre perspektiv.

Hamnar foto bara på de vedertagna gallerierna eller museerna har jag en känsla av att det delvis bara engagerar redann bitna. Att plötsligt mötas av dina bilder i ett mer allmänt rum måste ha varit en trevlig överraskning för många! Speciellt för de som spontant stötte på utställningen.

Bra initiativ, och jäkligt bra bilder!

//Hasse
Svar från Chasid 2009-10-06 10:13
I vanliga fall brukar jag sälja tillräckligt för att täcka mina kostnader. Att ställa ut foto har aldrig varit någon vinstmaskin för min del. Men i detta specifika fallet tror jag att merparten av fotona hade sålts ifall utställningen hade fått bättre draghjälp i media. Många företag ger mellan 1000 och 2000 kr till Världens Barn och i detta fallet hade de fått en tavla med ett framtida samlarvärde på köpet!

Men trots denna mediasmolk i glädjebägaren är jag på det hela taget mycket nöjd med resultatet av utställningen, det är få förunnat att ha ett par tusen besökare på en fotoutställning och jag hoppas att jag har fått vara med och väcka intresse för rakt, enkelt, klassiskt reportagefoto som är fritt från specialeffeker och manipuleringar!
//Chasid
Stockholm och Istanbul? Då lär jag tyvärr missa den då också. Vore kul om din utställning kom hit. Kan du inte göra den som en vandringsutställningen på sveriges olika Ikeor?
Svar från Chasid 2009-10-06 10:44
Hade jag bara gott om pengar och tid skulle det vara kul att låta utställningen vandra vidare men jag har själv satsat ett par tusen kronor på utställningen och i det här fallet skänker jag allt till Världens Barn. Om det finns någon vänlig företagare som vill sponsra utställningen får ni gärna göra det :)
//Chasid