Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Europas skamfläck



Romernas
utanförskap på Balkan är en skamfläck för EU. Förändras inte situation radikalt inom de närmsta åren kommer vi att få se ännu fler tiggare på våra gatorna och ännu fler kåkstäder som växer upp i utkanterna av våra städer.


Debatten om tiggare går stundtals het i Svenska media och diskussionsforum. Det finns de som vill förbjuda tiggeri. Men en sådan drastisk åtgärd skulle sannolikt bara leda till att tiggarna söker sig andra vägar att få tag på pengar. Det är viktigt att EU-länderna Bulgarien och Rumänien tar sitt ansvar och börjar använda alla de EU-pengarna som de fått för att minska klyftorna mellan folkgrupperna romer och rudai och den övriga befolkningen. Men även EU behöver ta sitt ansvar genom att se till så att Europakonventionen följs av alla EU-länder.

 Till vardags arbetar jag som informationsansvarig på Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta i Linköping. Hjärta till Hjärta är en organisation som vill vara med och förändra romernas situation på Balkan. I dag bedriver vi ett arbete bland romer och fattiga rumäner i byn Horezu Poienarilor och vi stöttar ett ABC-projekt för framförallt romska barn i Albanien. De olika arbetena bland romer som vi är med och stöttar är fruktbärande med de är ändå bara en liten droppe i det stora behovshavet. 

Vi jobbar främst med stödundervisning och med olika självhjälps åtgärder. Utbildning är ett av de effektivaste vapnen mot fattigdom och den ger fattiga romska och rumänska barn ett hopp om en något bättre framtid än sina föräldrar. Det är förvisso gratis att gå i skolan i Rumänien men skolmaterial, skolresor och annat kostar pengar som familjerna inte har. Det gör att många familjer prioriterar bort sina barn skolgång. En av förutsättningarna för vårt familjestödsprojekt är att föräldrarna gör vad de kan för att barnen ska kunna gå i skolan.

Tidningen Östgöta Correspondenten har skrivit en hel del artiklar om tiggarna. Förra hösten var de i byn Horezu Poienarilor i Rumänien tillsammans med Rickard Klerfors från Hjärta till Hjärta, i den följande länken kan ni ta del av en film från det besöket: http://www.24corren.se/?category=5017163&clip=6562842&date=latest&startTime=0m0s

Text och foto: Mikael Good 

Inlagt 2014-02-17 15:27 | Läst 11225 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är en sorglig historia och förnedrande för romerna att vara här som tiggare. Tycker att Rumänien borde ta sitt ansvar och använda de EU-pengar de fått för att förbättra romernas situation till vad de är avsedda för.
Svar från Chasid 2014-02-17 16:02
Självklart ska Rumänien ta sitt ansvar. Men även EU behöver ta sitt ansvar för att sätta press på framförallt Rumänien och Bulgarien så att de ser till att Europakonventionen följs i de länderna.
/Mikael Good
Förutom ditt sociala patos så uppskattar jag ditt fotojournalistiska arbete med att visa på den verklighet som många människor måste hantera. Och det utan effektsökeri och utelämnande. Jag följer din blogg även om jag mycket sällan kommenterar.
/ Jörgen
Svar från Chasid 2014-02-18 18:37
Tack för din kommentar Jörgen!
Det är alltid kul att få feedback från mina läsare! :)
/Mikael Good
Så länge romerna själva inte vill anpassa sig så kommer inga åtgärder att hjälpa. Man behöver inte bete sig som skit bara för att man har det dåligt. Har du varit i de "kåkstäder" som byggts upp kring Stockholm till exempel? Det är helt vedervärdigt att se, och standarden beror INTE på att det är så fruktansvärt synd om romerna (vilket det förstås ändå kan vara), utan på att de skiter fullständigt i att hålla rent efter sig. Fullständigt.

Jag ser det här bara som ytterligare ett "vi gillar olika"-projekt där man vägrar fatta att kulturer är olika. Man kan inte hjälpa någon om den inte vill ha hjälp. Och man ska inte hjälpa någon om den inte gör sig förtjänt av det genom att samarbeta. Varför skulle Rumänien och Bulgarien bry sig? Ju fler som drar norrut, desto bättre för dem.

En alternativ syn på saken som vi aldrig får läsa om i svensk supervänstermedia: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532716/The-rubbish-strewn-caravan-sites-blight-Sweden-temporary-Romanian-camps-spring-country-migration-restrictions-eased.html

Och till sist, var nu inte för kvick med radera-knappen;-) Detta bör tåla att diskuteras. Något måste göras, men vad?
Svar från Chasid 2014-02-18 18:36
Tack för din kommentar Martin!
Jag vill vara med och se till så att romernas situation förändras i framförallt Bulgarien och Rumänien. Om vi med gemensamma krafter kan vara med och sätta press på regeringarna i deras hemländer och ser till så att deras månghundraåriga utanförskap bryt genom utbildning och olika självhjälpsprojekt så kommer det att på sikt leda till att fler romer kan försörja sig i sina hemländer och slipper åka till bland annat Sverige och leva som tiggare för att få en försörjning. Jag tror att de flesta romerna på Balkan vill lyfta sig upp ur fattigdom och missär, jag tror inte att någon självmant skulle vilja leva under de förhållandena som de lever.

Rumänien är ett mycket bördigt land men i dag är mycket av landet bördiga jord obrukad. Den jorden skulle kunna ge romerna en bra försörjning men då måste de först få hjälp att köpa in mark och få utbildning för hur man brukar den. Det handlar inte om några astronomiska belopp för att förändra romernas situation på Balkan och det skulle vara ganska så geschwint att göra det om både viljan och pengarna finns!
/Mikael Good