Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Finns det något värre än girighet?

Girighet är nog det som jag tycker minst om. Jag kan ärligt talat inte begripa att det finns människor som vill sko sig på andra människors bekostnad och lägga sina resurser på hög. När man talar om girighet så tänker man ganska så osökt på penning- eller kaptial rika personer som inte bryr sig om andra människors situation. Girigbukarna armbågar sig fram genom livet tillbedjandes Mammons chock kapitalism. Men skulle alla girigbukar på jorden vara beredda att ge alla fattiga hjälp till självhjälp så skulle det inte längre finnas några fattiga kvar!

Men girighet behöver inte bara handla om pengar, att inte hjälpa andra med sin kunskap är också girighet. Det finns tyvärr många fotografer som inte vill hjälpa nybörjare med frågor om de inte får betalt för det. Några av dessa fotografer har varit medlemmar på Fotosidan men har valt att avsluta sina medlemskap pga att de inte "tjänade" några pengar när de delade med sig av sin kunskap... Jag tycker att det är självklart att svara på frågor om fotografi om jag kan svara på dem utan att kräva betalt, men ibland så räcker tyvärr inte tiden till, att ha ett heltidsarbete och att vara småbarnsförälder kräver sin tribut av tiden, men i den mån jag kan så svarar jag gärna på de frågorna som jag får i min mail eller blogg, det bjuder jag på utan att hänvisa till böcker eller kurser som jag tjänar pengar på!

<EDIT>
Ett klargörande vad gäller den senare delen av texten så gäller den Fotosidan och inget annat. Jag ber om ursäkt om någon missupfattat min text pga det inte tydligt nog framgick i inlägget att det var Fotosidan som avsågs!  <EDIT>



Dagens låt:
Walk With Love - Toots & The Maytals

//Chasid

Ps: Om några dagar så kommer jag att presentera ett riktigt scoop i min blogg! Passa på att vara den första som läser den spännande nyheten!

Inlagt 2008-06-03 07:01 | Läst 7969 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressanta tankar, tycker jag. Håller med om mycket, men kan ändå förstå de som håller igen om att dela med sig av sin kunskap. Kunskap och elektronisk material kräver många ska vara gratis. De flesta går inte in i en affär och bara tar en vara, men tanka ner från nätet (program eller musik) går bra för ett större antal. Tror också att det kan vara samma med kunskap, man kräver att någon ska dela med sig. Även om man är givmild, kanske man tröttnar på den attityden. Att inte få något tillbaka.

Vad är det för skillnad mellan att få ihop till brödfödan genom sin kunskap eller om man tillverkar något? Kan anse att någon är girig för att han inte delar med sig av all sin kunskap. Är en personen girig för att man inte skänker bort det han har tillverkat?

Trots allt måste man få ihop till hyra och mat.

Gott att läsa din blogg, får en att tänka till och fundera.

/Gunnar
Svar från Chasid 2008-06-03 13:20
Hej Gunnar!
Jag har lagt till ett klargörande att den senare delen av inlägget rör Fotosidan. Men jag tycker ändå att man ska dela med sig av sin kunskap i den mån man har tid till det. Den mesta kunskapen som man har har ju man i sin tur en gång förvärvat av någon annan, egen unik kunskap är något ovanligt och ser man det på det viset så är det inte så konstigt att dela med sig av det man redan fått som gåva! Jag tycker att jag får massor tillbaka när jag delar med mig, men det beror kanske på att jag värderar uppskattning mer än pengar!
Mvh//Chasid
Själv delar jag alltid med mig av min kunskap (i den mån jag kan) vad det än gäller.
Har svårt för folk som håller inne med sånt "bara för att".
Jag tror att det handlar mångt och mycket om att man vill vara bäst på någonting och släpper därför inte till med sin kunskap med rädslan för att andra tar kunskapen och gör någonting bättre än en själv.

I dagens läge förstår jag det inte alls där den mesta informationen idag finns att tillgå via internet.

//Henrik

"Det är bättre att utbyta kunskap än att byta någonting värdefullt. - Hans-Horst Skupy
Svar från Chasid 2008-06-03 13:34
Hej Henrik!
Tack för citatet!
Det är som du skriver att den mesta informationen går redan att få tag på! Varför ska man då ta betalt för något som man själv fått? Jag tror att girigheten med kunskap beror på tidsandan med sitt egoistiska självförverkliganden tänk, många jagar efter pengar och egen berömmelse istället för att dela med sig av det som de en gång fått...
Mvh//Chasid
Jag tycker också att man bör dela med sig så gott man kan. Ibland kan man känna sig trött och därför inte fullt ut orkar svar så uttömmande som man borde gjort. Men i mitt fall handlar det endast om det, och inga principiella/ekonomiska baktankar. Sen kan jag ibland tycka att tonen i forumen till nybörjare som ställer frågor kan vara lite halvgrinig. Plötsligt ifrågasätts dera fotointresse, eller så rackar man ner på att de köpt så dyra prylar när de inte ens vet svaret på sin egen fråga. En fråga är sällan för dum såvida inte svaret är uppenbart och då blir i mitt tycke situationen snarare komisk.
Jag tycker att du dömer väldigt hårt. Är det inte också girigt att kräva att alla som har kunskap omedelbart ska dela med sig?
Svar från Chasid 2008-06-03 11:51
Hej Göran!
Oftast har de som har kunskapen fått den av någon, jag tycker inte att kunskap ska behöva kosta något utan kunskap ska man dela med sig av i den mån man kan och har tid med utan att kräva betalt eller hänvisa till böcker eller utbildningar så fort man får en liten fråga! Precis som jag tycker att jag ska dela med sig av mitt överflöd till de som har det sämre i den mån jag kan!
Mvh//Chasid
Svar från Chasid 2008-06-03 13:06
Hej igen Göran. Jag tror att du missupfattade mig något och det beror nog på att jag inte var tillräcklig tydlig i inlägget att påpeka att det var Fotosidan som avsågs i inläggets senare del! Jag har nu lagt till en för att förtydliga mig!
Mvh//Chasid