Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gladiatorn Polumbus från Efesus



På den här arenan i den dåvarande romerska staden Efesus i provinsen Asien stred gladiatorn Polumbus i början av 200-talet. Polumbus var något så ovanligt som en fri man som frivilligt skrev på ett treårigt gladiatorkontrakt. De flesta tror säkert att det bara var slavar som tvingades att bli gladiatorer men många fattiga män i romariket tog chansen att bli gladiatorer för att få bättre anseende i samhället och en möjlighet att starta om som rika män om de överlevde sina tre år som gladiatorer. Idag är det svårt att förstå att en sådan blodig och grym "sport" som gladiatorspel har existerat, men för den tidens människor var gladiatorerna jämförbara med exempelvis ishockey eller fotbollsspelare idag, man kan säga att Polumbus var sin tids Foppa eller Zlatan. Men det ville sig tyvärr inte bättre för Polumbus än att han dog under sin sista strid...



Publikkapaciteten för arenan var 25.000. Juli 2004, Minolta 7000i, 35 mm, 100 iso ljusbildsfilm, bägge fotona är scannade med en Imacon scanner.

Dagens låt: Bam Bam - Toots & The Maytals

//Chasid

Inlagt 2008-05-13 18:50 | Läst 6466 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
stackars polumbus, tre år på den tiden det var långt skulle jag tro. de som byggde arenan de harde nog lika svårt skulle jag gissa.
mvh Rolf
Svar från Chasid 2008-05-13 20:25
Hej Rolf och tack för din kommentar!
Jag tror att de slavar som byggde arenan hade det mycket svårare än gladiatorerna, hur många av dem som dog under byggandet det vet endast vår Herre. Gladiatorerna levde enkelt och hade tuffa träningspass men dagen innan gladiatorspelen så fick de leva som kungar.
Mvh//Chasid
Efesus är klart värt ett besök. Imponerande miljöer, skulle kunna tänka mig att åka på våren när det inte är så varmt och strosa runt med kameran
Svar från Chasid 2008-05-13 20:21
Hej Bengt och tack för din kommentar. Våren är en bra tid att åka till Efesus! När jag var i Efesus i slutet av Juli 2004 så var det 38 grader varmt. Efesus är som du skriver helt klart värt ett besök. Men jag tycker nog att Pompeji och Herculaneum var snäppet intressantare. Det lär även finnas en hel del intressanta och välbevarade lämningar från den bysantiska tiden i Syrien och dit skulle det vara kul att åka!
Mvh//Chasid
Oj vad roligt att få se bilder därifrån! Jag var där själv för fyra år sedan. Mäktig plats, och det var verkligen så man kände historiens vingslag.
Kändes smått overkligt att det var här Paulus missionerade för sisådär 1900-2000 år sen.
Svar från Chasid 2008-05-15 13:42
Efesus är verkligen historisk mark. Precis som du skrev så var det en upplevelse att få gå på de gator som Paulus, Johannes, Jesu mor Maria och Maria från Magdala gick på för nästan 2000 år sedan, de tre senare dog och begravdes i området i och kring Efesus.
Mvh//Chasid