"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Diskbänksrealism & Skuldfrossa

Nu är det måndag igen och solen har åter gått upp över ett land som fortfarande är i ett smärre chocktillstånd efter gårdagens valresultat då ett extremhögerparti blev vågmästare i Sverige...

Men medan du gnuggar dig i ögonen och försiktigt tänker: - Vad var det egentligen som hände! Så vill jag istället föra dig till det verkliga problemet på vår jord, ett problem som det har varit märkligt tyst om i svenska media: Skuldfrossa bakom amerikansk revolution

Stort är det stora Babylons fall...


Diskbänksrealism © Mikael Good, 2010

Men det finns trots allt ett och annat glädjeämne, det verkar som om en stor film och kameratillverkare har läst Bengt Björkboms blogg :)
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/53564.htm

Dagens låt: Babylon System - Bob Marley

//Chasid

Postat 2010-09-20 08:35 | Läst 3807 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Veckan Outfit - Ghetto Serious & Valhemligheten

Vilken kamera passar egentligen bäst i lite tuffare och ruffigare miljöer? Vis av egen erfarenhet så gäller det att smälta in och alltid visa alla människor respekt och inte tränga sig på och armbåga sig fram till den perfekta bilden! Oavsett om det är politiker eller människor som lever i djupaste fattigdom som jag intervjuar och fotograferar så behandlar jag dem alla lika respektfullt, det gäller att se människan i alla lägen och bry sig om dem om man ska vinna deras förtroende!

Det gäller att ha en kamera som inte sticker ut för mycket och inte ser allt för dyr och attraktiv ut. För en del dokumentärfotografer finns det bara ett val och det är en analog Leica M med 35 mm. Visst jag gillar Leica och jag har till och med en Leica CL men tyvärr är den allt för begränsad för mig när jag jobbar och därför jobbar jag helst med en digitalkamera med småbildssensor och gärna med en ljustark 35´a.

Nu är det så att jag har en jobbkamera för mycket och en ska bort! Jag har bestämt mig för att sälja min Canon EOS 1Ds Mark II och enbart jobba med min 5D Mark II och min GF1´a i framtiden. Just nu har jag ett seriöst bud på 9000 kronor på min EOS 1Ds Mark II som faktiskt kan bli din!
Klicka här om du är intresserad av kameran och vill se hur den ser ut under maskeringen (objektivet ingår ej i köpet).


Veckans Outfit - Ghetto Serious. EOS 1Ds Mark II med en ljusstark 35´a ett Konica motljusskydd och eltejp som maskerar loggan. Till bakgrund har jag valt en av mina tavlor som jag ska försöka få med på Smålandssalongen.

Valhemligheten är löjlig

Förövrigt tycker jag att det här med den så kallade valhemligheten är löjligt! Jag ska rösta idag och jag kommer att rösta mot egoism, hyckleri, främlingsfientlighet och bloggspammande :) Min röst kommer jag att lägga på Miljöpartiet!

Glöm inte bort att du fortfarande kan ändra dig ifall du har förtidsröstat. Det är bara att ta med ditt leg till din vallokal och göra om din röst!

Dagens låt: Concrete Jungle - Bob Marley And The Vailers

//Chasid

Postat 2010-09-19 11:36 | Läst 4408 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Professionell skribent

Det har varit ganska så tyst i min blogg den senaste tiden och den största orsaken är att jag inte längre är arbetslös. Sedan slutet av augusti har jag en projektanställning på Hoppets Stjärna. En av arbetsuppgifterna är att skriva texter till senaste nytt på deras hemsida:
Råvaruspekulation skapar problem i Haiti
Hjälp till självhjälp kan vara Hjälp till självstjälp?
Lettland ett land i djup ekonomisk kris



Min portabla arbetsplats © Mikael Good, 2010

Jag håller även på att skriva några reportage om Lettland, ett av reportagen kommer att publiceras i ett magasin i oktober och de andra reportagen gör jag för att pusha Hoppets Stjärnas julpaketsinsamling till behövande i Lettland och Rumänien, en insamling som i år är viktigare än någonsin! Om du jobbar på en tidning (nät eller tryckt) får du gärna kontakta mig så skickar jag gärna över ett färdigt socialreportage om Lettland till dig.

Färg eller svartvitt?


© Mikael Good, 2009

© Mikael Good, 2009

Jag är pinsamt medveten om att jag har blivit riktigt dålig på att kommentera andras bloggar och det är inte för att jag inte vill utan för att jag inte hinner...

Dagens låt: My Stereo - Christafari

//Chasid

Postat 2010-09-13 10:44 | Läst 5672 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Skulle du vilja byta hus med dem?

Lettland är det landet inom EU som har drabbats hårdats av den ekonomiska krisen. Människor som hade det svårt redan innan krisen har fått det ännu sämre och många familjer lever idag under existensminimum. Den tidigare så hoppfulla ekonomiska tillväxten i Lettland som pumpades upp av bl a de svenska storbankernas aggressiva utlåning har helt avstannat och landet har gått in i en djup ekonomisk depression. Trettio procent av befolkningen mellan 18 och 40 år har sökt sig utomlands på jakt efter ett arbete så att den kan försörja sina familjer, många av dem har i bästa fall lämnat sina barn hos far- eller morföräldrar och träffar dem bara högst ett par gånger per år. I en del fall har föräldrarna bara försvunnit och ingen vet var de är...


I det här huset utanför Taurupe bor en pensionär © Mikael Good, 2008


I det här huset i Riga bor en trebarns familj och två pensionärspar © Mikael Good, 2006


Arbetslösheten i Lettland stiger i och med att den ena arbetsplatsen efter den andra går i konkurs. Alkolismen och hopplösheten breder ut sig. Kommuner slås ihop och hälsovårdsmottagningar, mataffärer och post avvecklas och lönerna sjunker. Detta samtidigt som priserna på mat och varor stiger. Myndigheterna saknar resurser till ordentliga pensioner, barnbidrag och arbetslöshetsersättningar. De största förlorarna är, som alltid, de som redan är svaga och utsatta; barn, pensionärer, ensamstående mammor och pappor, sjuka, handikappade och arbetslösa.


I det här huset i Riga bor en fembarnsfamilj och två pensionärspar © Mikael Good, 2006


I det här huset i Riga bor fyra stycken pensionärer © Mikael Good, 2008


Det stora problemet är att det är väldigt få personer i Sverige och de övriga EU-länderna som egentligen har förstått den fulla vidden av den ekonomiska krisen i Lettland. Jag har i ett stort antal artiklar och reportage, genom utställningar och i mina bägge bloggar försökt göra förståelsen för den totala vidden av letternas ekonomiska katastrof större och det har glädjande nog resulterat i ett stort antal penningåvor till några av de mest utsatta i Lettland. Men jag är medveten om att mitt arbete bara är en liten droppe i havet av alla behov.


I det här huset i Riga bor uteliggare på den utbrunna undervåningen och på övervåningen bor en ensamstående mamma med sina två barn © Mikael Good, 2006


I den här lägenheten i Salite bor en mamma, pappa, son och en mormor © Mikael Good, 2006

Så här kan du hjälpa människorna i Lettland:

http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/ge-en-gava/julpaket.html

Dagens låt: In The Gettio - Papa San

//Chasid

 

Postat 2010-09-06 16:46 | Läst 6147 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rapport från utställningen Greetings from Latvia på Lastbil 2010

Även om det bara var cirka tusen personer av drygt 40 000 mässbesökare som såg utställningen på Lasbilsmässan så ser jag det ändå som en liten framgång för konceptet att ta fotoutställningen till folket. Trots att det egentligen var fel målgrupp för en fotoutställning med dokumentärbilder så hade jag många och intressanta samtal om bilderna och om den tuffa ekonomiska situationen i Lettland med både mässbesökare och andra utställare.


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

Utställningen var uppbyggd som ett lettiskt vardagsrum med ett välpackat julpaket i centrum och på väggarna hängde utställningen Greetings from Latvia. Det var ett bra tag sedan som jag byggde en installation kring en utställning men det var riktigt kul att ta utställningen ett steg till och det är definitivt något som jag kommer att fortsätta att göra!


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

Det var många på mässan som vill hjälpa vårt broderfolk på ett eller annat sätt. Ett konkret sätt som man kan hjälpa till på är att packa ett julpaket med matvaror till en lettisk familj. Även om det är kostsamt att frakta över julpaket till Lettland så vet jag att de letterna som får paketen är mycket tacksamma för dem och framförallt är det viktigt för dem att se att det finns människor i ett annat land som bryr sig om dem och vill hjälpa just dem!

Gå in på den här länken om du vill läsa mera om julpaket:
http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/ge-en-gava/julpaket.html

Missa inte det här programmet om Lettland:
http://svt.se/2.137484/1.2126903/de_vaxer_upp_utan_sin_mamma_br_-_som_stadar_i_svenska_hem?lid=puff_2126865&lpos=lasmer

Om allt går vägen kommer utställningen Greetings from Latvia - Sveicieni no Latvija att visas på flera platser i landet under de nästkommande månaderna. Jag återkommer med mer information i bloggen så snart jag vet mera.

//Chasid

Postat 2010-09-01 09:59 | Läst 4587 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera