"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det giriga marknadsmonstret dansar efter vår pipa

Ett bra sätt att göra motstånd mot överkonsumtionen och utarmningen av jordens resurser är att sluta jaga efter de billigaste varorna och istället köpa varor från företag där de anställda får skäligt betalt, har en bra arbetsmiljö och bra arbetsförhållanden.

Det är lätt att skylla på marknaden och det ekonomiska systemet, men vi får aldrig glömma att det är vår efterfrågan som styr tillgången på varor. Det giriga marknadsmonstret dansar faktiskt efter vår pipa och om vi börjar att efterfråga varor som är tillverkade på ett bra och miljövänligt sätt kommer marknaden snabbt att anpassa sig efter våra önskemål och de som tillverkar varorna kommer att få drägliga arbetsförhållanden.

 

Jag är långt i från perfekt och ofta hamnar de billigaste varorna i min varukorg... Men jag handlar många kapitalvaror begagnat och det mår både miljön och min plånbok bra av!


Fönstermålning © Mikael Good, 2008


Fönstermålning © Mikael Good, 2008


Perrong © Mikael Good, 1995


En begagnad kapitalvara av god kvalitet © Mikael Good, 2010 

 

Dagens låt: Ghetto Defendant - The Clash

 

//Chasid

Postat 2011-04-05 09:41 | Läst 5200 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Var uppgifterna om nya Nikon S3D bara ett simpelt aprilskämt?

Jag vet att det är en del som fortfarande tror på uppgifterna om den nya Nikon S3D som jag delade med mig av i min blogg i går. Men jag själv vet att uppgifterna var helt fabricerade :) Uppgifterna om Nikon S3D som jag delade med mig av i min blogg igår var inte bara ett aprilskämt, det var även en drift med ryktesspridningen om nya kameror på Fotosidan och på utländska fotocommunities samt många konsumenters ständiga längtan efter allt nyare och hetare prylar :)

Nikon S3D digital mätsökarkamera med analog feeling
Bilder på nya Nikon S3D 

Det är inte helt omöjligt att Nikon släpper en mätsökarkamera med liknande specifikationer som den jag beskrev i framtiden. Leica M9 har visat att det trots allt finns en marknad för exklusiva digitala mätsökarkameror med analog feeling och japanerna brukar inte vara sena att haka på marknadens trender när det finns pengar att tjäna!

Jag kommer dock inte att köpa en digital mätsökarkamera, de är allt för begränsade och långsamma för min typ av fotografering. Hade jag haft en Leica när jag tog bilden på Kolja och hundvalpen nedan så hade den förmodligen blivit oskarp. Snabb och exakt autofokus är en fördel när motiven dyker upp som en snigel och försvinner som en blixt. Automatiken i min kamera gör att jag kan koncentrera mig helt på motivet. Jag har valt de arbetsredskapen som jag behöver för att inte missa bilderna. När jag fotade analogt missade jag cirka 50% av bilderna, idag missar jag högst 5%. Jag använder mig inte av seriebildstagning utan fångar ögonblicken när de dyker upp.

 


Kolja and the Puppy © Mikael Good, 2011


Dagens låt: Lost in the Supermarket - The Clash

 

//Chasid

Postat 2011-04-02 10:59 | Läst 4181 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

!!!– Bilder på nya Nikon S3D –!!!

Nikon ska släppa en ny digital mätsökarkamera med analog feeling. Den bygger vidare på konceptet från den analoga mätsökarkameran Nikon SP som släpptes för sex år sedan. Kameran kommer att bli officiell på en presskonferens som Nikon kommer att hålla klockan 9.00 på måndag men redan nu kan du läsa allt om den nya kameran här: Nikon S3D digital mätsökarkamera med analog feeling





OBS! Detta var ett aprilskämt och ingenting annat :)

Dagens låt:
Looking for a Kiss - New York Dolls

 

//Chasid

Postat 2011-04-01 11:19 | Läst 4528 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

!!!- Nikon S3D ny digital mätsökarkamera med mycket analog känsla utmanar Leica M9 -!!!

När jag surfade in på Camera Quests hemsida på jakt efter information om Voigtländer Bessa-R ramlade jag över en mycket intressant nyhet om en kommande digital mätsökarkamera: Nikon S3D. Jag tror att Camera Quest var lite väl tidiga med nyheten, den finns i vart fall inte kvar på deras hemsida längre. Men jag har tagit skärmdumpar på sidan och om någon vill se bilder på kameran är ni välkomna att maila mig så skickar jag över dem till er. Kameran och objektiven är i vart fall svarta. Nikon har kallat till presskonferens den 4 april och först då kommer de antagligen att presentera den nya Nikon S3D samt de nya manuella gluggarna Nikkor-S 1:2,5/28 mm ED, Nikkor-S 1:1,4/50 mm ED och Nikkor-S 1:2,0/85 mm ED.

 

Nikon S3D kommer att ha en småbildssensor på 24 megapixlar, det har spekulerats i om Nikon ska släppa en kamera med en sökare som liknar den i Fuji X100. Men Nikon S3D har utrustats med en äkta kopplad mätsökare med inspeglade ramar för 28, 35, 50 och 85 mm, det kommer även gå att använda den högupplösta skärmen som sökare. Objektiven till kameran är som sagt helt manuella och förutom de tre initiala objektiven kommer Nikon att släppa en Nikon-F -> Nikon-S adapter och en Leica-M -> Nikon-S adapter samt en högupplöst elektronisk sökare. Nikon S3D har valt att bibehålla den klassiska Contax-S bajonetten men om det innebär att det går att använda befintlig Nikkor-S och Contaxoptik återstår att se. 

 

Nikon S3D kommer att börja säljas på den japanska marknaden i augusti och i resten av världen i början av 2012. Beräknat pris enligt Camera Quest är drygt 6700 dollar inkl. ett kompakt Nikkor-S 1:2,5/28 mm ED. Om detta stämmer kommer nog det svenska priset att bli runt 50 000 kronor, vilket är förhållandevis billigt för en S3D och ett 28 mm objektiv med tanke på att enbart Leica M9 huset kostar 55 000 kronor och en Leica Summicron-M 28/2,0 Asph kostar 31 895 kronor.

 

Jag har ett par skärmdumpar från sidan men i och med att alla bilderna var copyrightskyddade har jag valt att inte publicera dem i min blogg av rädsla för eventuella rättsliga efterspel från Nikon. Men jag har i vart fall översatt alla specifikationerna till engelska:

 

På den här sidan hittade jag informationen om Nikon S3D, den nya kameran är faktiskt mycket lik Nikon SP från 2005: http://www.cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

OBS! Detta var ett aprilskämt och ingenting annat :)

Kom ihåg att en blogg på Fotosidan utan bilder är som en fastlagsbulle utan mandelmassa! Här kommer en färsk bild ur mitt digra arkiv, den kanske kan väga upp allt tekniksnack: 



Kolja and the Puppy © Mikael Good, 2011



Dagens låt: Shadow Play - Joy Division

//Chasid

Ps: Det är så mycket snack fram och tillbaka om Leica M på Fotosidan just nu att jag gjorde slag i saken och köpte mig en silverfärgad Voigtländer Bessa-R och ett 25/4 i går. Bessan är en suverän mätsökarkamera som bara kostar en bråkdel av vad en Leica M6 gör och framförallt är Bessan lättare att ladda och använda. Jag ska förmodligen kränga min Leica CL och mitt Summicron-C 40/2,0 (går att modda till M) men återkommer i så fall om det i ett senare inlägg.

Postat 2011-04-01 06:12 | Läst 7215 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera