Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tjuvsamhället

Ordet tjuvsamhälle myntades av den politiske agitatorn August Palm som en benämning på det klassamhälle som ansågs beröva arbetarna på frukten av deras arbete. Tyvärr verkar det som om vi är på väg tillbaka till tjuvsamhället. Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg fick jag betala 1200 kronor för att jag arbetade en dag i slutet av juni och då hade barnen på dagis i sex timmar.

I jönköping finns ingen dagtaxa och därför fick jag betala en hel månadstaxa på 1500 kronor för dagen trots att det bara var ett par dagar kvar av månaden. Hade jag blivit informerad om detta innan jag lämnade barnen till dagis hade jag givetvis försökt få tag på en barnvakt istället. 1500 kronor är mycket pengar när man som jag bara har 9000 kronor att leva på...

Jag valde att inte gå till media direkt utan först tog min fru och jag kontakt med de lokala kommunalråden för att de skulle få chansen att säga sitt. Det socialdemokratiska oppositionsrådet Elin Lagerqvist svarade på våra mail och hon valde att i sin tur ta kontakt med Sveriges Radio P4 Jönköping och igår var jag med i programmet Radiojouren som du kan lyssna på här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2267&artikel=4662800

Den lokala tidningen Jönköpings-Posten har också med en artikel om mig i dagens tidning, men tyvärr finns inte Jönköpings-Posten  på nätet ännu (det är på gång) och därför kan jag inte länka till den artikeln.


Marcia och Mikael Good © Marita Good, 2011

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm



Dagens låt: Visa till parasiten - Dan Berglund

//Chasid

Inlagt 2011-08-26 10:03 | Läst 8237 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är ju inte riktigt klokt hur man kan ta betalt, eller hur? Är det undra på att folk hellre anlitar en privat barnpassare svart några timmar? Skrämmande dåligt av politikerna att inte ordna någon form av korttidstaxa. Tänk om man var tvungen att köpa en månadsbiljett på bussen för en resa till stan! Samma tänk i en annan situation.
/Ingemar
Svar från Chasid 2011-08-26 11:14
Det är olika i olika kommuner, jag fick precis ett mail från en kompis från Ystad och han skrev att kommunen där tar betalt per timma och det är precis som det ska vara! Regelsystemet i Jönköping är under all kritik och jag hoppas att mitt fall kan leda till att regelverket ses över i grunden.
//Chasid
Osedvanligt fyrkantig tillämpning av regler. Är alla kommunalare intelligensbefriade i Jönköping?
Svar från Chasid 2011-08-26 11:22
Det är politikerna som sätter reglerna och byråkraterna som följer dem... Det kanske är dags för Huskvarna att bli en egen kommun igen!
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-08-26 11:50
Jag förstår då att varken kommunpolitiker eller byråkrater i Jönköping har ett hjärta att tänka med. Eller så är alla rädda för att förlora jobbet om det gör något fel (tänker själva)
Svar från Chasid 2011-08-26 15:31
Hade jag jobbat på kommunen och få ta emot ett liknande samtal hade jag sagt:
- Vi river räkningen denna gången för att ni inte blev informerade om den extra kostnaden och vi ska se till att personalen på förskolorna blir informerade så att de ger korrekta besked i fortsättningen!
//Chasid
Att du inte tagit reda på hur saker funkar gör väl inte samhället till ett "tjuvsamhälle"? Jag tycker bara att du försöker utnyttja detta till att skylla på "de rika", trots att det inte har ett jota med saken att göra. Min sympati sjunker alltså trots att jag tycker att det låter lika vrickat som du antyder.
Svar från Chasid 2011-08-26 12:10
Där har du misstolkat mig Martin! Jag skyller inte på de rika, jag tycker faktiskt inte att det är något fel på att vara rik. Jag tillhör faktiskt de rikas skara om man ser till summan av alla mina tillgångar och till skillnad från många andra som är "rika" har jag inget problem med att frivilligt dela med mig till de minsta och svagaste grupperna!

Självklart skulle min fru och jag blivit informerade om att kommunen tar ut full taxa för barnomsorgen även om man bara utnyttjar den för några timmar, när vi begärde extra barnomsorg. Den informationen fick vi från kommunen först månaden efter.
//Chasid
Makten 2011-08-26 12:42
Åja, du började inlägget med att jämföra med "klassamhället" och hur arbetarna förtrycktes;-) Det här har ju ingenting med det att göra.

Själv hade jag gärna delat med mig av mina tillgångar om inte staten skulle stjäla så mycket. Det får mig att tappa lusten. Jag har ju därmed redan betalat till de mindre bemedlade.
Svar från Chasid 2011-08-26 13:38
Jag betalar gärna skatt för att vi ska kunna ha en väl fungerande barn- och äldreomsorg så att vi slipper underliga avgifter och extra kostnader. Ett samhälle som inte är berett att ta hand om de minsta och svagaste grupperna vill jag inte leva i. Resan från toppen till botten kan gå fort och idag gäller det verkligen att ha pengar undanstoppade så att man kan dämpa fallet. Vad skulle du själv göra om du var tvungen att sluta jobba pga sjukdom eller arbetsbrist, har du någon försäkring för ett sådant senario?
//Chasid
Makten 2011-08-26 14:04
Vi är helt överens där. Jag förutsätter att den groteska beskattningen räcker om det går åt helvete. Däremot tycker jag inte att det är ett dugg konstigt att till exempel behöva byta till en mindre dyr bostad, om man som i ditt tidigare exempel tjänat 50 lök och mer än halverar det. Någon form av tidsfrist måste ju finnas, men har man inget jobb på ett år så är det bara att acceptera att man får gå ner i standard. Varför ska man leva gott på andras bekostnad? Det räcker med att leva dugligt.
Svar från Chasid 2011-08-26 14:36
Har jag pengar till mat, kläder och husrum så är jag nöjd med det ,allt annat är bonus! Men jag vill inte leva på en arbetslöshetsförsäkring, jag vill arbeta och göra rätt för mig utan att behöva betala för att arbeta och som det ser ut i Jönköping idag har jag egentligen inte råd att jobba på timmar... Det tycker jag är snett... Men tack vare att min fru och jag reagerade så ska systemet ses över och det kan eventuellt bli möjligt med timtaxa för förskolan i Jönköping inom en nära framtid :)
//Chasid
Jag vill bara säga att jag tycker att det är ett sant nöje att gå in i din "svarta blogg" där dina bilder gör sig ännu bättre...
Och dina tankar är alltid läsvärda!
Tack för titten. // Lena
Svar från Chasid 2011-08-26 13:39
Tack så mycket Lena :) Jag önskar att jag själv kunde bestämma lite mer över layouten på bloggen men den svarta bloggen fungerar bra som substitut :)
//Chasid
Ja nu fick du upp min adrenalinnivå en del. ;)
Det är ju otroligt stelbent och så typiskt folk i ansvarig ställning att hela tiden skylla ifrån sig på regelsystem men inte ta eget ansvar och åtgärda problemet. Och som du var inne på, hur gör en ensamstående förälder utan kontakter på orten?
Bra intervju för övrigt.
-affe
Svar från Chasid 2011-08-27 08:24
Byråkrater skulle helt klart behöva lära sig att ta ett eget ansvar. Som jag sa i ett tidigare svar så hade jag rivit räkningen om det hade varit en omvänd situation.
//Chasid