Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Du får gärna citera mina bilder

Som konstnär vill jag att mina bilder ska nå en så stor publik som möjligt och genom att erbjuda citaträtt på mina bilder till privatpersoner kan de nu nå en betydligt större publik än tidigare.

Idén med citaträtt är inte min. Johan Larsson kläckte idén och presenterade den i sin blogg med rubriken: "Från och med nu får ni citera mina bilder" men hans idé är så bra att jag väljer att följa honom i spåren.

Nu är det fritt fram att använda många av mina bilder i icke-kommersiella sammanhang. Vill du använda mina bilder på din blogg eller din hemsida? Då är det nästan fritt fram för dig att göra det. Jag säger nästan, för jag gör ett undantag med bilderna som jag har tagit på utsatta människor i Lettland, Ryssland och Kina. De bilderna ger jag ingen citaträtt på. Om du vill använda de bilderna i något som helst privat eller kommersiellt sammanhang måste du först kontakta mig för att få ett besked om jag tillåter en publicering eller inte. 

Bilderna som citeras får endast användas:
• Av privatpersoner
• I icke-kommersiella sammanhang
• I icke-politiska eller religiösa sammanhang
• Om mitt namn, blogg- eller mailadress finns i anslutning till bilden
• Om bilderna inte beskärs eller omarbetas

Om ni väljer att citera mina bilder får ni gärna berätta för mig att ni gör det och i vilket sammanhang som ni gör det. Vinstdrivande organisationer eller företag måste givetvis betala för sig enligt BLF:s prislista eller enligt överenskommelse med mig. Om ni är osäkra är det alltid bättre att ni kontaktar mig först.

Jag väljer att erbjuda citaträtt på många av mina bilder som en motvikt till de många gånger krångliga publiceringsregler som finns på internet. Om man publicerar en bild i icke-kommersiellt syfte kan man som privatperson bli stämd på stora belopp och som en motvikt till detta erbjuder jag numera citaträtt för mina bilder i icke-kommersiella sammanhang.


Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

 

Inlagt 2012-07-30 13:58 | Läst 15066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att du är på! En citaträtt som omfattar bilder behövs.

/Johan
Jag tycker det är ett bra sätt att skriva om sina bilder, jag funderar på att "låna" det av Dig om OK?
God tanke. Rent praktiskt undrar jag dock hur det skiljer sig från att licensiera sina bilder med en CreativeCommons-licens, t.ex. cc-by-nc (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/).