Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

White Only



Jag var tvungen att gå in på stationen i Linköping för att med egna ögon se om det som var sagt var sant. Mycket riktigt, på varje soffa satt skyltar som påpekade att sittplatsen enbart är för resenärer med giltigt färdbevis. Jag kunde inte låta bli att att associera skylten med de förhatliga "White Only" skyltarna som tidigare fanns i USA:s segregerade Sydstater och i Aphartheidens Sydafrika.

Tanken är att skyltarna ska hjälpa till att hålla oönskade element såsom hemlösa svenskar, missbrukare, vilsna tonåringar, fattiga EU-migranter och andra trasiga själar borta från vänthallen. Jernhusen som äger vänthallen vill inte låta frusna och trötta hjärtan komma in i stugvärmen för en liten stunds värme.

Att hantera fattigdom och utanförskap ingår inte Jernhusens arbetsbeskrivning, men medmänsklig värme borde definitivt finnas på en offentlig mötesplats. Istället väljer Jernhusen att stänga dörren och tvinga ut alla dem som inte passar in i arbetsbeskrivningen rakt ut i kylan. Jernhusen har genom sitt agerande lyckats att göra Sverige till ett kallare land . Som medmänniskor har vi alla ett ansvar även företag!

Appropå något helt annat fick jag precis ett mail från den verkställande direktören på en världsomspännande TV-kanal. De är intresserade av att visa bildspelet Ederlezi i ett av sina debattprogram, om allt går vägen kan bildspelet komma att nå en mångmiljon-publik! :) Jag återkommer med mer information när jag vet mer.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-11-07 09:42 | Läst 12972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En ny sort segregation smyger sig på. Men redan innan har det funnits skyltar som säger att toaletterna bara får användas av restaurangens/caféets/bensinstationens/mm kunder. Människor i nöd göre sig icke besvär.
Jernhusen har väl ett skäl till det dom gör, och det är antagligen inte av humana skäl, det får nog anses som förtryck och jag delar din uppfattning Mikael: Vi har blivit för egoistiska och empatin har därför kommit i andra hand.
Hyllar ditt bildspel om Romer
Jag håller med dig, Mikael. Mina tankar gick oxo till de där skyltarna. Det finns väl andra sätt att utöka sittplatser än att sätta upp förbuds skyltar? Ogästvänligt är känslan jag får.