Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ubåtar, sillar som pruttar och bildbehandling

Den misstänkta ubåten i skärgården jagar upp oro hos folk. Vi som varit med några år kommer ihåg dessa händelser från 80-talet och tidigare. U137 som hade den goda smaken att gå på grund så ordentligt att de måste ropa på hjälp för att komma loss, förmodligen förväntade de sig svältdöden då försvaret den gången inte var speciellt alert, är för övrigt enda gången man lyckats föra i bevis att det faktiskt skett en kränkning av en sovjetisk/rysk ubåt.

Men observationer och marina operationer har det inte varit någon brist på, man har jagat ”ryssen” under vattenlinjen många gånger, senare har det framkommit att det handlat om allt från NATO-ubåtar till sälar och till och med sillar som släppt sig.

För mig är tilliten för militären och deras allierade inom politiken inte lika stor som hos många andra, man skall aldrig underskatta det militärindustriella komplexet, eller politiska intressen från olika håll. Att Ryssland betett sig mer aggressivt på senare år under Putin är inget att hymla med liksom att nedrustningen av det Svenska försvaret gått alldeles för långt.

Men även om Putin visat sin aggressivitet i Ukraina så kan man nog inte skylla honom och hans rådgivare för att vara dumma i huvudet. Så om man tänker efter lite: Vilka tjänar på dessa påstådda eller verkliga kränkningar som riskerar att driva Sverige dels mot upprustning och dels närmare NATO?

Knappast en tilltänkt framtida fiende som Ryssland ofta utpekas som, det vore ju tvärt om ganska kontraproduktivt. Säga vad man vill om Putin och dagens Ryssland, men dumma i huvudet tror jag inte att de är, som sagt.

När det gäller fotografi så kan jag inte annat än imponeras av möjligheterna med den digitala bildbehandlingen, det mesta kan man efterlikna. Allt från olika filmers karaktärer till toykameror och våtplåtar.

Den stora frågan är egentligen inte hur vi vill att våra bilder skall se ut, utan snarare varför vi håller på och vilken tillfredsställelse det ger oss. Om man värdesätter och tycker om det ursprungliga hantverket kommer givetvis den tillfredställelsen vara värd det extra jobbet.

På samma sätt är det med det mesta, många älskar det finmekaniska och hantverksmässig man kan finna till exempel i en klocka från Patek Philippe där de billigare kostar runt 200000 kr trots att vilken Timex som hellst för ett par hundringar visar tiden minst lika bra.

Inlagt 2014-10-21 02:57 | Läst 2125 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vi som redan sett det här Tv-programmat på 80-talet om u-båtar, känner nog en déjà vu känsla! ;)
Och, som sagt, vem tjänar på att få Sverige att närma sig Nato!
/B

Ps. Å den här gamla Whiskey-ubåten, U 137, som gick på grund, hade stått med motorerna på i flera timmar för att försöka backa loss! Folk som bodde i närheten hade under natten ringt till polis och undrat, men ingen brydde sig förrän det blivit ljust! Då upptäckte både katenen på ubåten och den svenska militären att det va nå't fel! Vi får väl hoppas på nå'n slags grundkänning som hjälp igen! ;) En bjudning liksom!
Svar från alf109 2014-10-25 16:55
Det var nog inte bara ubåtsklassen som kallades Whiskey, förmodligen serverades även besättningen det samma den gånge. De kanske hade missförstått konceptet lite? ;)
-affe
vår "neutrala" status, långa kust och skärgård, inbjuder till övningsverksamhet från både Ryssland och Nato. Mycket praktiskt när någon annan får ställa upp med kostnaden som motpart i övningen.
Det finns upptäcktsrisk, men den är låg på grund av den långa kuststräckan och de mycket begränsade resurse vi kan ställa upp med. Det är naturligtvis läge att driva med marinen. Vore det inte för U137 skulle man få agera ständig driftkukku.
Svar från alf109 2014-10-25 16:58
Personligen lutar jag åt att det är Schweiz som håller på, de har ju inget eget hav att öva i. ;)
-affe
Hej! Ja, detta med ubåtarna kan man raljera mycket om, så är det. Och det finns säkert olika förklaringar till misstänkta ubåtar, där vissa indikationer är felaktiga, medans andra är riktiga. I mitt tidigare yrke så hade vi ganska mycket samarbete med helikopterdivisionen i Berga under 90-talet (nu nedlagd). Där hade vi nöjet att få se en hemlig film från en ubåtsjakt, där en kränkande ubåt blev fullständigt lokaliserad där den låg tyst och stilla intill en undervattensklippa. Tror att det var neråt Oxelösundstrakten. Den dåvarande regeringen (minns inte vilken) blev informerade, och militären väntade bara på ett beslut från den regeringen för att få sänka den..

Beslutet blev att inte sänka den..

Det man gjorde då var att ändå skicka ner ett "skrämskott", vilket i sin tur efter ett tag resulterade i ett kraftigt "luftuppkok" på vattenytan, vilket sker när en ubåt "blåser sina tankar" för att lämna bottnen. För att få en ubåt att stiga så ersätter man vattenfyllda tankar med "fri luft" som gör att ubåten får lyftkraft (fri luft som ubåten annars har ännu mer komprimerad i tuber/flaskor = mindre flytkraft än "fri luft"). När vattnet trycks ur tankarna av luften så kommer det också ut en del luft i det fria vattnet tillsammans med vattnet som ska ut ur tankarna. Luftens volym expanderar mycket vartefter trycket minskar, när luften kommer närmare ytan. 1 liter luft som släpps ut på 30 meters djup blir 4 liter luft när det kommit till ytan, som exempel..

Det var filmen på detta luftuppkok som jag har sett. Den ubåten följdes sedan när den åkte i rak kurs ut mot internationellt vatten.. Har också för mig att man berättade att där ute låg en viss östlig nations fartyg och väntade..
:-)

För övrigt så är nog jag en av få som hittat en verklig och fullstor ubåt i Horsfjärden, detta på 25 meters djup, på 90-talet. Det var en mäktig känsla att stå på botten och titta uppåt mot det svaga ljuset mot ytan, men ändå se skuggan av en stor ubåt med ubåtstorn som skuggade det svaga ljuset.. Och senare även simma mot den spetsiga fören (dom var byggda så förr) i skenet från min dyklampa, och på sidan av fören kunna läsa av bokstäverna S P R I N G A R E N ... går att googla på. Men detta är en annan historia..
Mvh!
Svar från alf109 2014-10-21 10:56
Jag ifrågasätter inte alls att det förekommit kränkningar, men som senare även förts i bevis dels att alla kränkningar knappast var från öst och dels att en stor del av indikationer inte rört sig om ubåtar. Det är dessutom ingen nyhet att indikationer av kränkningar sammanfaller med debatter om försvaret och dess pengar, det har varit ett stående "skämt" sedan åtminstone 50-talet: "Nu är det budgettider så nu kommer det säkert dyka upp ubåtar snart..."

Det finns ju även en del intressen som dels vill förstärka försvaret och dels vill se ett närmande till NATO och detta är något man bör ha i bakhuvudet innan man reflexmässigt skyller på det stora landet i öster.

-affe

Ps. Personligen har jag en teori om att det kan vara Österikiska ubåtar, dom har ju inget eget hav att öva i liksom. ;)
ehrsa 2014-10-21 11:11
Ja, dessa konspirationsteorier som alltid uppstår när något stort händer hos oss eller i vår omvärd är ju roliga i sig tycker jag.. "Klintbergare", är väl det som dom brukar kallas efter att en viss tid har gått..

Vilken tur för militären att ändå U137 fastnade där dom nu fastnade på egen hand.. på en grynna som du måste navigera till eller i närheten av, för att fastna på.. den lär du inte kunna fastna på bara genom en ev. berusad besättning, dimmig natt, och en rak kurs utifrån havet.. :-) Kul!
Mvh!
Svar från alf109 2014-10-21 11:25
Jo försvaret brukar vara lite konspiratoriskt lagda.
ehrsa 2014-10-21 11:38
Intressant just nu, är den bild som en "allmänhet" tog på den eventuella ubåten, och som militären nyligen visade upp. Jag vet inte vad ni andra ser när ni tittar på den bilden? Den är ju rätt otydlig, man ser nått mörkt omgärdat av nått vitt. När jag tittar på den bilden så ser det ut som ett ubåtstorn omgärdat av ett kraftigt "luftuppkok", ett luftuppkok som kommit från en stigande ubåt, kanske lite okontrollerat dessutom, eftersom det blivit ett så kraftigt uppkok, men det är jag ingen expert på.. Jag kan inte se att det vita kan härledas till svall av något slag.
Mvh!
ehrsa 2014-10-21 11:45
Hmm! Budgettider.. Att Ryssarna dessutom den senaste tiden har kränkt oss flera gånger med sina militärplan måste väl också då hänga ihop med dessa budgettider.. eller hänger det kanske ihop med kraftigt utökad militäraktivitet hos landet Ryssland.. Jag är böjd att tro på det senare!
Mvh!
Svar från alf109 2014-10-21 11:45
Man ser väl ungefär det man vill se antar jag, till och med försvarsexperten viftade i TV bort bilden med att det inte går att se vad det är. För egen del kom jag att tänka på någon som var ute med en havskajak eller liknande. Det jag vänder mig emot i den hetsiga debatten är att man bör ha på fötterna innan man tvärsäkert uttalar sig om det ena eller andra. Visst det kan vara en ubåt, och visst om det är en ubåt kan den vara rysk, men det kan också vara något annat eller en ubåt av en annan nationalitet. Det jag ville peka på är att det finns en hel del intressenter i detta, där det däremot är ganska svårt att se vilket intresse ryssarna skulle ha av ett Sverige i NATO till exempel. Lite intressant läsning:
http://www.expressen.se/debatt/ubatskommissionen-vilseledde-regeringen/
om när det begav sig senast.
Jan, om du bestämt dig för att det är en ubåt och en rysk sådan så är det upp till dig. Själv förhåller jag mig mer kritisk utan att för den skull utesluta möjligheten.

Men något man bör känna till vid det här laget är att militärer ofta tenderar att se ryssar i varje buske på samma sätt som säkerhetspolisen ser terrorister. Jag var samverkansansvarig för telia Stockholm mot försvaret tidigare så jag har träffat en hel del militärer och konfronterats med deras tänkande i en så pass stor utsträckning att jag vet hur de ofta resonerar runt hot och hotbilder. Det ligger liksom i deras jobb att se hot och hotbilder, och handen på hjärtat ingen tror knappast att Norge skall ge sig på oss, eller hur?
ehrsa 2014-10-21 12:21
Som sagts, raljera är kul.. :-) Det blir lite som "stå upp komik".. Fakta är lite svårare att raljera om..
Mvh!
ztenlund 2014-10-21 17:00
Försvarsmakten har dock, såvitt jag sett (men jag kan ha missat något i det massiva flödet), inte påstått att det är ryssar utåt. Vilka arbetshypoteser man sedan håller sig med kan ju vara en annan femma. Att media direkt ropar om fi från öst är kanske föga förvånade rent dramaturgiskt, och det är kanske inte den mest långsökta av gissningar heller, med tanke på aktiviteten från det hållet de senaste åren. Huruvida det är läckage från någon som faktiskt vet, villospår eller rena påhitt vet vi ju knappast.

Jag har lite svårt för ditt resonemang om NATO, givet vad Ryssland bevisligen ägnat sig åt. Du kan ju inte gärna mena att hålla på och provocera med flyg inte skulle ha en sådan verkan som du menar att Ryssland inte har intresse av. Och sedan tycke rjag att det är lite av ett felslut om den eventuella ubåten. Konceptet, om man nu skickar in en ubåt, är knappast att den ska upptäckas. Hela idén är ju att den ska passera obemärkt, oaktat om man bestämmer sig för att avfyra ett eller annat vapen ifrån den (om vi pratar om något i den typen av storlek). Men då är det ju tänkt att redan vara för sent... Detta gäller ju oavsett från vilket land en ubåt nu kommer. Om man helt enkelt inte bara vill testa vad som krävs för att procovera fram en reaktion från Försvarsmakten.

Oaktat vad man tror om detta, apropå att du menar att detta skulle ha ett kusligt samband med budgeten, så tycker jag nog att Försvarsmakten befinner sig under en lägsta kritiska massa. Och det gäller väl alldeles särskilt om man menar att man ska vara alliansfri eller "alliansfri". Antingen får man i princip lägga ner, eller se till att få en budget och verksamhetsstorlek som gör att det går att ha försvaret till något annat än att pliktskyldigt skicka några gubbar till någon oroshärd. Sedan Sovjet föll har man i princip behandlat Försvarsmakten som någon slags budgetregulator. Om det fattades lite pengar så kunde man ju alltid bomma igen något regemente till...
Här finns litet läsning, jag har läst boken, ganska skrämmande, om man nu tycker det!
/B
http://www.bokus.com/bok/9789173433211/i-morka-vatten-hur-svenska-folket-fordes-bakom-ljuset-i-ubatsfragan/
Hej Alf - Vi kommer också att följa med i den svenska ubåtsjakt.
Här i Danmark finns det också olika politiska vinklar i ärendet och som jag inte kommer att medverka i. Jag har väntat på ett bloggindlæg om det här på FS och läsa med Intresse de olika uppfattningar. Sen lärde jag mig en annan nyttt svenska ord - raljera. Jag hade aldrig hört förut. Tack för det och det är inte för att raljera.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från alf109 2014-10-25 16:59
Ni i Danmark har väl en del av samma problem har jag förstått av nyhetsrapporteringen härifrån.
-affe
Om vi nu för tankeexperimentets skull antar att det är ubåtar från Nato - då är dom här just för att ställa till hallabaloo. Budskapet är: "Stärk ert försvar, ni är för svaga. Gå gärna med i Nato".
Benganbus 2014-10-21 19:45
Det kanske e Ryssarna, som vill att Sverige skall gå med i Nato, därför e dom här nu...
Eller tänker jag fel....? ;) :)
/B
syntax 2014-10-21 20:09
Jag säger som min gamla mormor brukade säga: "Man får lämna allt åt aningen..."
Tack för kommentarer och synpunkter.
Märk väl, jag påstår inte att det inte skulle kunna vara en ubåt, jag påstår inte heller att en sådan eventuell ubåt inte skulle kunna vara Rysk. Det jag påstår är att man tidigare fört oss medborgare bakom ljuset när det gäller tidigare påstådda nästan identiska händelser, detta var främst på 80-talet och finns väl dokumenterat för den intresserade och, nej det är ingen vänsterpropagande att man jagade minkar, sillar och natoubåtar även fast det låter som skrönor. Den tidigare historien gör att trovärdigheten inte ligger direkt på topp när man ser precis samma dramaturgi utspelas igen 30 år senare.

Att den Svenska försvarsförmågan sjunkit till alldeles för låga nivåer under en mängd år sedan kalla kriget tog slut är en helt annan fråga som såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar bär ansvaret för. Personligen är jag för ett försvar som är så pass starkt att vi kan vara alliansfria med någon trovärdighet, vilket konkret innebär ett mycket starkt försvar sett till vår folkmängd.

Men som sagt, den media hysteri som råder just nu är något man känner igen sedan tidigare om man är tillräckligt gammal och det lämnar av erfarenhet en bitter eftersmak.

När det gäller att jämföra öppna kränkningar som flyg till exempel så var de vardagsmat under kalla kriget, jag gjorde själv lumpen som flygmek på F16 och det hände mer eller mindre regelbundet att man "testade vår incidentberedskap" som man kallade detta på den tiden. Anledningarna till de öppna aktionerna kan vara många, till exempel att visa missnöje med vårt närmare partnerskap, att vi upplåter vårt territorium till NATO eller något annat. Skillnaden med de öppna operationerna är ju just att de är öppna.

En bra sammanfattning av Croneman på DN tycker jag:
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-radslan-for-ryssen-ar-i-full-sving-pa-nyheterna/