Ännu en blogg: Lettlandsresa 3 - gatufoto i Riga

I början av min resa hade jag blivit försäkrad om att folk i Lettland inte skulle bry sig om att bli fotade på gatan. När jag kom till Riga märkte jag att det var en sanning med modifikation.

Somliga, som de här två på bilden ovan, bjöd på sig själva och verkade tycka det var kul att bli fotade.

Andra skrek så fort de fick syn på mig "No photo, no photo!"

Så var det exempelvis med det här gänget som inte ens märkte själva att de blev fotade. En kompis som stod mitt emot uppmärksammade dem. Men då var det för sent och ingen sprang efter mig för att få bilden raderad.

Andra brydde sig faktiskt inte alls. Tjejen med solglasögonen verkade ha koll på mig men inget uppror.

Så lite kinkiga verkar en del Rigaborna allt vara. Jag vet inte vad det beror på. Några dagar senare var jag i Lettlands tredjestörsta stad Liepaja och där fick jag verkligen inga reaktioner alls. Kanske är man i Riga bara trött på turisterna?

Eller så finns det en etnisk skillnad? I Riga är befolkningen med ryskt påbrå i majoritet, i motsats till de kurländska kuststäderna i norr. Är letterna coolare?

Det enklaste blev då att försöka vara snabb bara.

Ibland blev det tyvärr lite för snabbt. Damerna hade kul men jag var för stressad för att hålla kameran tillräckligt stilla så det blev lite skakningsoskärpa.

Marknaderna var väldigt tacksamma att fota på. Jag drog runt rätt mycket på Rigas stora saluhall med angränsande marknad. Ett helt kvarter med bara marknad, både under tak och under bar himmel! Aldrig sett någonting så stort.

Någonting som fick mig att bli riktigt varm om hjärtat var alla blommor. Det är någonting som jag saknar i Sverige, den stora variationen av trädgårdsblommor!

De såldes inte bara på marknader utan vid vilket gatuhörn som helst.

Och folk köpte.

Jag hade kunnat tillbringa en hel vecka i Riga och bara glädja mig åt att fota blomsterförsäljning.

Och även sådana som inte var till salu.

Jag hade bara två hela dagar i Riga så självklart drog jag till gamla stan, vilken tydligen Rigaborna själva inte anser är själva centrum.

Gatufoto där gick i princip ut på att fota turister.

Var någon inte turist så var turismen i alla fall hans levebröd.

Vill man fota andra miljöer så är det bara att åka några stationer med kollektivtrafiken eller ta på sig bra skor och vandra runt.

Den här bilden tog jag i ett kvarter på andra sidan floden. Trähus i den stilen var väldigt vanliga, både i Riga och i andra delar av landet där jag har varit.

Även den här bilden tog jag inom gångavstånd från Gamla stan.

Om man upplever förfallets charm som bara misär och inte heller är villig att se utvecklingen så ska man nog hålla sig till turistkvarteren eller rentav inte åka till Lettland alls. Eller kanske om tio år.

Nämnde jag redan att jag älskade blommorna?

Fortsättning följer.

Inlagt 2017-08-11 06:50 | Läst 3129 ggr. | Permalink
Sista bilden ger jag tummen upp för! 😊🖒
Svar från gatosi 2017-08-11 17:04
Ja, den var kanske lite annorlunda än de andra. Tack!
Intressant reportage. Första bilden gillar jag, sista är en riktig höjdare.
Svar från gatosi 2017-08-11 17:04
Tack så mycket!
Fina bilder från en fin stad. Var själv i Riga för drygt 5 år sedan, finns mycket intressant att fotografera. Märkte själv av att många inte alls gillade att de kom med på bild, främst den äldre generationen. Blev guidad av en kvinna från Vitryssland som numera bodde i Riga och hon sade att många blev rädda för mig. Man fick tänka på hur man uppträdde med kameran, lite ögonkontakt innan man tog en bild, men det fungerar ju inte så bra i gatufoto.
Svar från gatosi 2017-08-11 17:06
Man vet ju aldrig i förväg hur folk känner. Ibland när jag visste att folk hade sett mig frågade jag faktiskt men det blev långa utläggningar så jag fattade aldrig om det var ett ja eller nej.
Riktigt bra berättande bilder. Ett reportage, samtidigt som det är bra gatufoton. Snyggt Katja.
/ Bengt H.
Svar från gatosi 2017-08-11 17:06
Tack Bengt! Inget nydanande kanske men så såg det ut där.
Toppenfina bilder från en av mina favoritstäder, jag älskar de gamla hansastäderna. Nu fick jag ju längtan att åka dit igen. Som du skriver, att bara åka några hållplatser från gamla stan tar en till en helt annan värld. Vi har varit där flera gånger, första gången var tidigt 2000-tal som ett peojektavslut. Första gången hade vi en guide som berättade att man skulle vara lite försiktig när man fotade, i synnerhet vid saluhallarna. Övriga gånger vi har varit där har vi strosat runt själva och åket med spårvägen utanför gamla stadskärnan, hur mycket motiv som helst. Endast en gång har jag känt mig lite orolig när jag fotade och det var lite avsides vid saluhallarna, där var man inte helt positiv till mig och min kamera så jag traskade raskt iväg.
Villnius är ett tips om du inte redan varit där, kändes lite "hippare" än Riga och Tallin, fantastiskt trevlig stad att flanera i också.

Ser fram mot fortsättningen!

Bästa hälsningar
Mats
Svar från gatosi 2017-08-11 17:08
Jag hoppas ju alltid lite på att jag som kvinna upplevs som mindre hotfullt. Stryk riskerade jag bara en gång på en invandrartät marknad i Bryssel. I Riga reagerade en del helt enkelt med att vända sig bort. Det är kanske det enklaste för båda sidorna.
Litauen är absolut på min lista!
Fina bilder och jättekul att få följa med på din resa! Det ser finare ut på sommaren, jag var där när det var snö och det fanns inte blommor på det sättet.
Det är alltid knepigt att gatufota tycker jag, men du fick med dej bra resultat överlag!
Svar från gatosi 2017-08-12 14:55
Jag kan tycka att det nästan är mer spännande att åka till vissa platser när ingen annan vill dit. Fast för blommornas skulle borde du kanske återvända! ;)
Intressant att följa med på din resa. Tummen upp för sista bilden!
H. Gun
Svar från gatosi 2017-08-12 14:56
Den verkar gå hem, komstaterar jag. Tack!