I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Härliga jättevågor, sjöorrar och ejdrar, samt ett kärt återseende

Jag älskar blåsiga dagar!!! Fast bara om jag ska fota vårsträcket av sjöfågel. Efter tiotusentals bilder på sträck över lugna vatten har det i år blivit dags för lite variation på bl.a. ejderbilderna. Idag passade det utmärk att ge sig ut med sydliga vindar (ca. 17 m/s i byarna) och flera plusgrader i luften! Tyvärr blev det inte lika mycket drag som jag förväntade mig. Ett par tusen ejdrar passerade dock och som bonus kom sjöorrar och svärtor ganska nära land vilket inte hör till vanligheterna här i Blekinge. Efter 6 timmar i blåsten på Uttorp, Sturkö blev det en runda till Torhamns udde för att ta del av ett kärt återseende.


I det svaga morgonljuset kom en knölsvan flygande.


Tre av ett otal ejderbilder som blev tagna idag.


Det syntes inte några ejderskådare på polenfärjans däck!


Ett gäng sjöorrar som tog en sväng inåt viken för att sedan åter ge sig ut över öppet hav.


Alfåglarna kom inte nära land.


Några enstaka bläsänder visade upp sig. Om ett par veckor blir det betydligt fler bläsänder och andra simänder.


Sista ejderbilden för idag. Efter kl. 11 tunnade det ut betänkligt och en molnskärm kom från väster. Dags att göra ett besök på Torhamns udde...


...för att titta till den honfärgade svarthakade buskskvättan.


Jag vet inte om det är en ny hona (den gamla ringmärktes så det är inte denna) eller en av ungarna som återvänt från förra årets häckning.Hoppas det blir häckning i år igen! I så fall blir det Blekinges andra häckning av denna sydliga art som på senare år börjat etablera sig i södra Sverige.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-15 18:12 | Läst 718 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rapport från en blåsig utpost

Inte ska väl lite enstaka regnskurar och stormvindar hindra en från att njuta av vårsträcket längs kusten?! Det finns nog delade meningar om detta och en uppfattning är väl att om man frivilligt ställer sig x antal timmar flera dagar i rad på en (väldigt) blåsig plats vid öppet hav så är det en skruv som sitter lös! Är det dessutom på väg att blåsa upp till storm med orkanbyar så är det flera skruvar som sitter lösa. Nu är det ju så att fåglarna flyger i nästan alla väder, bara vindarna är de rätt, så man har inget val om man drabbats av ejderfrossan som tack och lov inte blivit någon pandemi - då hade det blivit trångt bakom de få buskar som får agera vindskydd med sikt åt rätt håll!

Här kommer en kort rapport från morgonens fotograferande vid Uttorp, Sturkö i Blekinge yttersta skärgård.


För att inte missa något av föreställningen var jag på plats strax innan 06. Man hade ju hoppats att få några skockar mot månen som tyvärr gömde sig bakom molnen.


När molnen skingrats något och solen steg över horisonten så fick ejdrarna en röd ton i den vita fjäderdräkten.


Mulet väder varvades med stunder med sol. Här stretar en flock fram i den hårda sydvästvinden på väg mot häckplatserna i Östersjön.


Enstaka simänder, här bläsänder, sågs också. Simänderna (t.ex. kricka, stjärtand, skedand och bläsand) har sin sträcktopp först om 3 veckor och har inte riktigt kommit igång ännu.


Även några gravänder sågs sträcka. Många av deras arftfränder är redan på plats på häcklokaler i södra Sverige.


Storskarvar från den närliggande kolonin som ses i bakgrunden ger sig ut på fiskafänge.


Det bjöds också på stunder med vackert solljus.


Ett av häckparen av vitkindad gås spanar av omgivningarna från en torr plats med god utsikt.


Ett par kanadagäss kom och och slog sig ner för en vindpinad frukost.


Medan det rök över havet snurrade vindkraftverken i rekordtakt. Denna vinter har det satts rekord i elproduktion på många ställen i södra Sverige!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-12 18:07 | Läst 652 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fyra vårtecken och en bonus

Eftersom vädret inte varit till fördel för fotograferandet (mest disigt eller blåsigt eller både och) så blev det en sväng idag för att se hur långt vårblommorna kommit. Det var på gång kan man säga. Här kommer några bilder, rakt upp och ner. Jag får återkomma om någon vecka när det torkat upp lite och kommit lite mer.


Enstaka blåsippor hade kommit upp ur sitt lövtäcke.


I lunden hade också vårlöken tittat fram...


liksom svalört och enstaka vitsippor,


Sjöfågelfotograferingen har inte gett önskat resultat annat än en bonus i form av en praktejder på håll i diset. Alltid lika roligt att få hitta en sådan på sträcket!

Det var allt för denna gången!
Nu ska jag ut och binda fast lite prylar i trädgården - SMHI lovar upp emot 30m/s i morgon här vid kusten!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-11 16:44 | Läst 550 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gråväder och trist trädgård


En tråkig syn kan tyckas och visst går man i väntans tider och ser fram mot att det ska ta fart i trädgården! Gråväder gör inte humöret mycket bättre! Vattnet i gräsmattan står i dagern och det verkar som om till och med fåglarna slutat att sjunga. Konstigt hur mycket lite gråväder kan påverka humöret. Fast om man kikar efter kan man alltid hitta tecken på att det börjat så smått att gå åt rätt håll...

I planteringslådorna för sticklingarna från förra året är det faktiskt en del som vuxit och rotat sig ordentligt, och vintern har inte lyckats få vissa av växterna att släppa alla blad...

Vissa har klarat av vintern enastående bra och faktiskt börjat växa igen. 

Om ett par månader är det säkert full fart på blommor och insekter igen! Och förresten - Tranorna har ju faktiskt redan anlänt och ejdrarna börjat sträcka längs kusen! Och hörde jag inte flera sånglärkor drilla i går?! Nej, sluta deppa och planera vidare inför vårens äventyr med kameran är nog bättre än att sitta och sura.

Det var allt för idag!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-09 13:40 | Läst 632 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Välkommen vår!

Eftersom jag tog farväl av vintern i förra blogginlägget så var jag ju tvungen att välkomna våren i detta! Det blev med årets ejder- sjöfågelpremiär som detta skedde några timmar i morse. Inget vidare drag på ejdrarna men det kom i alla fall lite småflockar. Det är alltid lika spännande att stå ute på Uttorp med kameran beredd i mars-april eftersom man inte vet vad som ska dyka upp. Tyvärr inget spännande idag eller något riktigt bra morgonljus. Nu är i alla fall premiären avklarad så det är bara att se fram mot nästa besök.

Efter ejdrarna körde jag upp till Grangölen för att sätta upp två nya knipholkar. Kniporna var redan på plats i sjön och gömsleplatsen var inte alltför översvämmad så imorgon blir det till att placera ut gömslet igen. Våren är en hektisk och verkligen fantastisk tid för oss naturfotografer!


Några hundratal ejdrar passerade förbi på färd upp genom Östersjön.


Enstaka hägrar och storskarvar sågs också.


Liksom småskrakar och bläsgäss.


En yngre havsörn patrullerade förbi på inte alltför långt avstånd.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-05 15:44 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 19 Nästa