I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Årets sista besök hos Forskarlen

Idag var det dags för årets sista besök i Lyckebyån med förhoppning att fotografera strömstare. Trots gråmulet väder och ett slutarvärde mellan 1/40s-1/60s så kunde jag trots allt få en del bilder, mycket tack vare den effektiva bildstabiliseringen i olympuskameran. Eftersom jag lämnar stativet hemma så blev det inget filmat, vilket var lite synd med tanke på att jag, på relativt nära håll, fick ta del av strömstarens lyckosamma födosök och dess teknik för att få tag på småkrypen på åns botten. Efter ett antal besök har jag nu i alla fall hittat några fina ställen där jag utan risk för plurr kan filma från låg vinkel. Det får bli nästa års projekt.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Postat 2020-12-30 15:03 | Läst 2101 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fototur vid tallskogsmatningen och vårkänning i sinnet

Dagens fototur gick till matningen omgiven av lågvuxen bergstallskog. 8-9 grader i luften gjorde mesarna löjligt pigga och svårfotograferade. Istället för att lugnt sätta sig och äta för att få i sig bränsle så var det istället hyperaktiv hamstring som gällde! Med lite tålamod och väldigt många försök blev det ändå till slut några bilder att spara i arkivet. Till och med den notoriskt pigge tofsmesen fastnade med några rutor på minneskortet. Till råga på allt fick jag också se några glimtar av solen ute i naturen och inte genom ett glasfönster på jobbet. Det kändes faktiskt som om mörkret gjorde ett tacksamt uppehåll och påminde om att nu var det bara 2 veckor kvar till vintersolståndet och till ljusets sakteliga återkomst. 


Till och med den pigga tofsmesen verkade ha vårkänning i sinnet när den tog en kort paus i hamstrandet av jordnötter. 


Efter en kort paus var det full fast på jordnötsleveranserna till gömställena igen!


Den näpna lilla svartmesen är också den en karaktärsfågel i den lågvuxna bergstallskogen där denna matningen finns.


Här kan man skönja att solen visade sig i östra Blekinge idag.


Svartmesen gottar sig med en jordnöt i det svaga solskenet.


Entita och blåmes är två andra trogna gäster vid tallskogsmatningen.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Postat 2020-12-06 16:35 | Läst 2352 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Test av ny konverter - ris och ros

Handlade in mig en ny 2x-konverter att användas med mitt 40-150/2,8 (Olympusprylar). Jag hade nämligen missat alltför många bilder pga av att större fåglar som skator och nötskrikor ibland kom för nära för att jag skulle få en vettig bild med mitt 300/4 (bildvinkel motsvarande 600 mm på fullformat). Med zoomen + konvertern skulle jag kunna zooma ut men ändå nå lika långt ifall det plötsligt skulle sätta sig en rar liten tätting på matbordet vid gömslet. Idag var det dags för test och som alltid har man höga förhoppningar på nya prylar. Det visade sig att zoomomfånget på 80-300 mm (motsvarande 160-600) var perfekt men givetvis finns det alltid nackdelar.

För det första blev träffprocenten betydligt lägre eftersom kameran hade svårare att sätta skärpan med konvertern. Ska prova och se om jag kan få upp snabbheten med ändrade AF-inställningar men det brukar inte gå enligt tidigare erfarenheter med Canon och Nikon.

Den andra, i och för sig väntade, nackdelen var lägre upplösning. Detta är en nackdel om man behöver beskära mycket. Med 300/4 är jag van att kunna beskära ända ner till 100%-visning och ändå få en skarp bild. Nu var det inte värre ändå än att med lite extra mikroskärpa/lokal kontrast + extra oskarp mask med fin radie så blev resultatet godtagbart. 

Mitt subjektiva resultat av dagens test var ändå att det är den bästa kombon med 2x-konverter som jag haft i min ägo även om jag hade ännu högre förväntningar på hur AF skulle fungera! Här kommer lite bilder från dagens övningar.
Här är referensbilden med 300/4. Bägge bilderna är tagna på samma avstånd dock inte i exakt samma ljus. Bilderna är 100%-utsnitt.


Här är bilden med 40-150 + 2x-konvertern. Jag upplever att bilden med 300/4 är renare och betydligt lättare att jobba med i efterhand för att få till skärpan jag vill ha. Oskärpta är det något större skillnad. 


Med normal beskärning blir det givetvis bra även med konvertern, och det var till sådana här bilder jag skulle ha den till. Enda egentliga nackdelen är att kameran lätt missar 100% fokus när jag använder 2x-konvertern - betydligt mer missar än med min 1,4-konverter som jag ofta använder till 40-150 när jag fotar större insekter.


Den här rackaren får inte plats i sökaren i denna posen då jag använder mitt 300/4.


Fågelbadet/minidammen uppskattas även av skator!


En bit från gömslet står en vacker asp som fick agera testobjekt!


Efter gömsleturen drog hag ut till havet för att testa zoomkombon under lite mer oberäkneliga förhållanden. Med lite tur kom jag halvnära några snösparvar. Resultatet får anses som dugligt tycker jag. Jag kommer förstås ha med mig mitt 300:a som ju är förstavalet i lite sämre ljus. F/5,6 på en M43-kamera är ju inte helt optimalt tidigt på morgonen eller vid sämre ljus.

Det var allt för denna gången. De utlovade badbilderna från fågelbadet kommer så småningom. Just nu är det lite arttorka vid gömslet. 16 grader och sol har väl fått fåglarna att dra norrut igen;) .

Postat 2020-11-06 18:12 | Läst 2032 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sidensvansar på geneverparty

Det är gott om sidensvansar just nu här nere i Blekinge. I brist på favoritfödan rönn- och oxelbär så födosöker de istället efter enbär, slånbär och vild- eller trädgårdsäpplen. Det är nog ganska känt att sidensvansarna kan bli rejält berusade en sådan här varm höst när kvarsittande mogna bär och frukter har jäst och delar av sockret blivit till alkohol. 

Enbär var en förr en vanlig krydda som främst användes i grytor, såser och till viltkött. Numera kommer vissa av oss i kontakt med dessa bären när vi dricker genever eller gin som tillverkas med främst enbär som bas och smaksättare.

Här kommer lite bilder från ett extremt gråmulet Blekinge, direkt från enbärsdjungeln!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Postat 2020-11-01 13:11 | Läst 1560 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kossor, fåglar och höstfärger

Idag blir det några bilder från ett Blekinge i höstfärger. Ett tillfälligt uppehåll i regnandet gjorde att det blev några utflykter för att fota färgprakten. Det är väl bara en tidsfråga innan gråvädret åter tar kontrollen men man vet aldrig, kanske blir det några soliga dagar i nästa vecka. Då försöker vi igen!


Det kustnära skogslandskapet exploderar just nu i färger.


Vissa lönnar och aspar verkar ha blivit extra röda i år.


Det går fortfarande kor ute på många strandängar och betar denna varma höst.


Andra som betar är de vitkindade gässen som på sin flytt passar på att äta upp sig inför återstoden av den årliga höstflytten.


Medan vi fotograferade fylldes strandängarna på med fler flockar som ville ta fikapaus.


Till sist en titt in i den mörkare bokskogen där långt ifrån alla gulnande blad trillat av sina grenar.

Det var allt för denna gången!

Postat 2020-10-31 16:07 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 21 Nästa