I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Gatufoto...

Gatufoto är inget jag ägnar mig särskilt mycket åt, delvis för att jag är lite feg när det gäller att fotografera människor. Jag var och såg Henri-Cartier Bresson-utställningen på Fotografiska i Stockholm för några veckor sedan och det gav inspiration till att försöka i alla fall. Jag fastnade särskilt för Henris förmåga att ha flera intressepunkter i sina bilder vilket skapar både spänning och balans. Nu vill jag absolut inte påskina att mina taffliga försök skall jämföras med denne mästare! Bilderna är tagna på några resor med kompaktkamrean Sony RX100. Jag gjorde alla i svartvitt, för jag tycker på något sätt att det bara skall vara så med just gatufoto.

#1

Ja, det är är väl inte ens gatufoto, snarare perrongfoto... Jag uppmärksammade i alla fall hur många resenärer står med sina mobiler i sin egen värld i väntan på tåget, vilket jag försökte återge på bilden. Killarna är omedvetna om vad jag gör, men tjejerna i bakgrunden verkar mer vaksamma.

#2

Det här är i all fall gatufoto, själva gatan! Ett alternativ när man är feg, för brunnslocken blir inte sura eller arga.

#3

En gågata i det här fallet, närmare bestämt Strøget i København. Ett försök att skapa flera intressepunkter i HCB:s anda.

Inlagt 2013-05-05 17:01 | Läst 3473 ggr. | Permalink
Håller inte heller på med just gatufoto med samma anledning som du Bjarne. Däremot är det roligt att titta på bilder från människor som vågar lite mer med gatufoto. Gillar dina brunnslock som blev fina i svartvitt!! Ha det gott!
Svar från Bjarne 2013-05-05 17:15
Tack Danne! Ja, brunnslocken blev kanske den bästa gatubilden...
Hälsningar
Bjarne
Hehe, jag har också svårt för att fotografera människor, det är svårt här i Sverige då folk är mer misstänksam av sig och stela. Tycker att du lyckas mycket bra med första bilden.. Brunnbilden är enklast och säkrast för den som inte vågar fota människor :) Det känns lättare att gatufota med telezoom men man förlorar känslor i bilder då det känns "avstånd" så det bästa är absolut att fota så nära man kan gärna med vidvinkel om det går :) Allt gott
Svar från Bjarne 2013-05-05 20:21
Tack Mikael! Du har helt rätt i det här med tele, ingen närvaro men bekvämt för den "fege".
Ha en bra söndagkväll!
Bjarne
Hej Bjarne! Jag är inte heller en flitig gatufotograf, men "fuskar" emellanåt. Det gäller att välja metod, våga fråga eller jobba på distans. Jag föredrar det senare... Min favorit är utan tvekan nr 3. Jag ser fem "grupper" av människor, var och en inbegripna med sitt. Några går ensamma eller i par, några sitter på bänken. Speciellt intressant är familjen till höger där mamman och pappan är väldigt koncentrerade på den lilla i vagnen, medan storasyskonet verkar allt annat än intresserat av småsyskonets förehavande.
Ser fram emot fler gatufotografier!
/Ulf
Svar från Bjarne 2013-05-05 20:26
Hej igen Ulf! Tack för kommentaren. Jag får försöka öva mig på att gå närmare för det blir bättre närvaro i bilderna. Ibland kan ögonblicket försvinna eller "förstöras" om man frågar också, så det är lite av en balansgång. Ett tredje sätt är "höftskott" där man inte ens håller upp kameran, men det blir ju ingen exakt komposition då! Kul att du gillar den tredje bilden där det händer mycket oberoende av varandra. Nu verkar det som en föredrar den första, en den andra och en den sista! Det är kul att smaken är olika!
Ha det bra!
Bjarne
Google Glasses kanske blir en bra lösning för gatufotograferna som inte vågar komma nära människor och fota med feta kameran :) Allt gott