I fotonernas värld

I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Lite vidare landskap på Tjärö

Förra inlägget handlade om intima landskap på Tjärö. Nu blir det lite större vyer, för en del bilder i alla fall. Tjärös nordöstra del, Kalven, innehåller bland annat en stor kal klippa med flera stensamlingar på. Jag tycker de är så fina, men besvärliga att göra rättvisa på bild. Jag har försökt med en hel grupp stenar, delar av grupper, färg och svartvitt i det här inlägget.

#1

Man kan utnyttja spruckna stenar på olika sätt.

#2

#3

#4

#5

#6

Det blev många bilder på det här gula trädet. Det här är det sista för dagen och den bästa enligt mitt tycke, vilket ni ju inte har en aning om som bara får de den här!

Postat 2014-10-25 09:17 | Läst 2857 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Intima höstlandskap på Tjärö

Ibland lägger jag i min kajak vid Järnavik och paddlar ut till Tjärö på hösten. Båten har slutat gå sedan en bra tid tillbaka, så det är eget färdmedel som gäller om man skall ta sig till Blekinges vackraste skärgårdsö vid den här tiden. Det blev ganska många bilder på intima landskap, som jag tycker mycket om att fotografera. Lägg höstens färger och att saker börjar vissna till det, och jag går igång ordentligt! Min förkärlek för stående bilder är väl rätt tydlig också.

#1

Jag kände för en lite tydligare sepiaton på den här bilden.

#2

Jag provade svartvitt här också, men tyckte inte det blev bra. Det som lockade mig att ta bilden var det fläckvisa ljuset på olika stenar.

#3

Här väntade jag på ett moln istället. Jag tycker det mjuka ljuset passade bättre till det här motivet.

#4

Det var den hängande grenen som lockade. Första försöket med en sten och grenen blev sådär. Jag gillar den här med två stenar bättre.

#5

Jag föll för ljuset som lyste på mossan på klippan. En stensamling och en ensam sten fick bli inramning.

#6

Ja, det var förstås skuggan som fick mig att trycka av. Det är ett imponerande stort flyttblock.

#7

Jag kämpade med att få lite ordning i det här kaoset, för jag kände att där finns verkligen en bild. Fram med stativet när jag väl hittat utsnittet.

#8

Vandringsleden på öns södra del går genom den här klippskrevan, som gärna ville bli fotograferad.

#9

Det blåste en del mitt på dagen och jag ville fånga rörelsen i löven och gräset. Grässtråna stod lite i lä, så jag fick inte så mycket rörelse i dem som jag ville.

#10

Det här motivet gick jag förbi redan på förmiddagen och jag kände att det kunde bli en bra bild. Tyvärr var ljuset inte fördelaktigt, med ett starkt solsken, så jag fick återvända innan jag paddlade tillbaka. Solen är skön, men inte alltid bra för intima landskap!

Postat 2014-10-20 17:55 | Läst 3191 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Christiania 2:2

Här kommer fortsättningen på mitt förra blogginlägg om Christiania. Området har någon typ av självstyre med en demokratiskt vald ledningsorganisation uppdelad på 14 områden inom stadsdelen. Beslutande organ är ett "stormöte", men det är inte majoritetsbeslut utan man behöver vara någorlunda överens innan beslut fattas. Det finns inga direkta lagar, men ändå ordningsregler som man förutsätts följa. Bl.a. får tung narkotika, våld och vapen inte förekomma.

#1

Modern konst à la Christiania.

#2

Bro över kanalen som går genom området. Traditionen med hänglås har jag sett på andra ställen, men "flaggorna" vet jag inte vad de skall symbolisera.

#3

Även i en fristad har man regler!

#4

#5

Handelsbod.

#6

Även personer som inte bor i Christiania deltar delvis i livsstilen där.

#7

Vår guide var fransyska och kom till Christiania i slutet av 70-talet och har blivit kvar. Hon berättade om stadsdelen med stor värme och ett ständigt leende på läpparna, så det var uppenbart att hon hade funnit sin plats i världen. Det började bli mörkt och skärpan är inte på topp på den här bilden, men jag ville ha med henne ändå.

#8

Den smalaste ingång till ett postkontor som jag har sett.

 

Postat 2014-10-19 11:19 | Läst 3600 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Christiania 1:2

Stadsdelen Christiania i København har varit en slags drogliberal "kommun" sedan 1971, då ungdomar ockuperade det f.d. militära området. Flera försök har sedan gjorts att stänga Christiania, men av olika anledningar har det ännu inte blivit så. I september fick jag möjlighet att följa med på ett guidat besök till stadsdelen, och det var ju på tiden, då jag aldrig varit där förut. Att gå med guide innebär ju begränsat med tid att söka bra bilder, men några fick jag med mig hem i alla fall.

Drogförsäljningen är koncentrerad till ett visst område, den "gröna zonen". Där råder strängt fotoförbud, och vår guide var märkbart orolig för att någon skulle ta foto där. Jag vet inte vad konsekvenserna kunde ha blivit. I övrigt gick det bra att ta bilder och det är inget problem att besöka Christiania utan guide heller.

Så vad tycker jag själv om Christiania? Jag är en "ordentlig" person som inte är för droger rent allmänt och jag skulle inte heller kunna tänka mig att bo på ett sådant ställe. Samtidigt känner jag att dagens samhälle blir allt mer reglerat, allvarligt och "ofritt", så på något sätt känns det skönt att en plats om Christiania finns och får finnas. Det blir en skön motpol till resten av samhället. Så hur motsägelsefullt det än kan låta önskar jag att Christiania får vara kvar.

#1

#2

Cykeln är det enda fordon som finns på gatorna. Man har t.o.m. egen cykeltillverkning.

#3

En variant på cykel! Notera att det verkar som den är elansluten.

#4

#5

#6

#7

#8

Postat 2014-10-11 10:13 | Läst 4101 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Byggnadsverk i Det stora äpplet

Jag håller mig kvar i New York. Den här gången har människorna en mer tillbakadragen plats till förmån för byggnader av olika slag. En del är kända och välbekanta vyer som många turister fotograferat, men jag lät avtryckaren jobba med dem också.

#1

Empire State Building hör förstås till det mycket fotograferade. Jag försökte hitta en vy som är lite annorlunda och i vackert ljus. De gula taxibilarna fick vara med också, men jag gillar den parkerade vita vanen betydligt mindre.

#2
 
Jag förmodar att det är vattencisterner på taket och jag förmodar lika mycket att de inte längre är i bruk, utan att man har något modernare vattenförsörjning idag.

#3

Här var jag inte ensam med kameran! Taket på Rockefeller Center, även kallat Top of the Rock. Foto i riktning mot södra Manhattan. Empire State Building i mitten.

#4

Lite mer nedåt från Top of the Rock.

#5

Jag har för mig att det hette "Easy parking" eller något liknande. Jag vet inte om jag håller med om det ifall bilen står överst...

#6

Ett mobilt byggnadsverk av det lite mer kul slaget!

#7

Ännu en vy fotograferad till döds, Brooklyn Bridge i skymningen. Jag valde att ta med en del av människorna, mer eller mindre suddiga. Nya WTC till vänster om bropelaren.

#8

Sjunde avenyn strax söder om Times Square, men redan här har ljusreklamen tagit stor plats.

#9

Harlem såg inte alls ut som jag tänkt mig. Det var mycket modernare och snyggare än jag trodde och nästan tråkigt att fotografera. Jag tyckte i alla fall att det här huset hade viss karaktär.

#10

En mycket känd byggnad till, Flatiron Building, eller "strykjärnet" om man så vill. Jag försökte fotografera ur en annan vinkel och ett varmt kvällsljus på ena sidan hjälper också till att göra bilden lite speciell, tycker jag. Jag funderade på svartvitt, för jag tror det passar byggnaden, men då hade jag tappat det varma ljuset.

Postat 2014-10-04 09:21 | Läst 3352 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera