I fotonernas värld

I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

I strandkanten i norr, söder och väster på Söder

Jag hade en övernattning i Stockholm i veckan som gick. Vad gör man en mörk vinterkväll? Jo, fotograferar förstås! Jag bodde vid Skanstull och gick tvärs över Söder till Slussen. Sedan följde jag strandkanten åt väster, passerade Tantolunden och kom så småningom till Eriksdalsbadet och var då nära utgångspunkten igen. 

#1

#2

#3

Postat 2018-02-24 14:13 | Läst 1993 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kantis vid Andrarum

Vintern har inte släppt sitt grepp i Skåneland än. När jag gick en sväng längs Verkeån mellan Andrarum och Hallamölla var det inte mycket snö på marken, men väl en del is längs åns stränder som fångade mitt intresse. Alla bilder är tagna med stativ, apropå ett tidigare inlägg om "slow or fast photography". Slow här alltså, ganska i alla fall.

Jag har för övrigt noterat att en del bilder klipps om man visar bloggen i Internet Explorer. Inte bara mina, utan andras bilder också. 

#1

#2

#3

#4

#5

Postat 2018-02-20 20:37 | Läst 2141 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Välvårdat och förfallet

Jag tycker ofta om att fotografera det som är lite förfallet. Kan man ställa en sådan bild mot det som är välvårdat och stramt med raka linjer? Båda bilderna är från Wien. Den första är en vägg som vetter mot Belvedere slottspark. Den andra är en skola.

#1

#2

Postat 2018-02-18 10:06 | Läst 1924 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svartvita intryck från Wien

Jag hade en seneftermiddag och kväll i Wien för ett par veckor sedan. Jag passade förstås på att vandra runt i staden och söka motiv. Jag hittade några som jag tyckte passade i svartvitt. Det blev en rejäl runda, så motionen fick jag på köpet, och någon resa med stadens gamla charmiga spårvagnar blev det också.

#1

#2

#3

#4

Postat 2018-02-17 08:02 | Läst 1883 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Slow or fast photography?

Förra lördagen var jag och kompisen Ulf från Växjö på ett bildföredrag av natur- och bergsfotografen Claes Grundsten, arrangerat av Eslövs fotoklubb. Han visade många fantastiska bilder, men pratade också en del om utrustningen och dess betydelse. Claes är ambassadör för Olympus och använder numera deras kameror och objektiv. Han har gjort resan från stora tunga analoga kameror, mellanformat och kanske storformat (minns inte) via Canons digitala fullformatare till m43. Bra att ha i bakhuvudet när man analyserar hans ord.

Förutom att det lilla systemet är lättare, tycker Claes också att det underlättar ett snabbare fotograferande, som kan vara till nytta vid snabba ögonblick, som t.ex. ljusförhållanden som varar kort tid, bl.a. genom att den lättare kameran oftare kan hänga på magen. Jämfört med tunga mellanformatare och dylikt som kanske kräver stativ blir det förstås ännu större skillnad i att bli fotograferingsklar. Han pratade också om att kunna stanna till snabbare och sedan fortsätta sin vandring, sridskoåkning eller vad man nu gör. Han tog exempel från när han varit ute tillsammans med icke-fotografer och då haft möjligheten att snabbt stanna till och ta några bilder. För övrigt en situation jag inte är helt obekant med!

Motsatsen, "slow photography", förordas av andra fotografer, t.ex. Serkan Gûnes, inte minst i boken han gjort tillsammans med Göran Segeholm. Tanken här är att man får de bästa bilderna genom att lugna ner sig, undersöka olika vinklar och positioner, ta fram stativet och göra finjusteringar tills bilden är perfekt. 

Jag har nyligen gjort resan från Canon fullformat till m43, så vad tycker jag om dessa resonemang? Spontant tror jag mest på "slow photography", fast jag är ofta för dålig på att tillämpa det. Ja, utom när jag är på utflykt med vissa fotokompisar, som hjälper mig att lugna takten. Medelhastigheten kan vara mycket låg! En erfaren fotograf kan säkert ta bra bilder snabbt genom att mycket kring komposition m.m. sitter i ryggmärgen, men det kanske blir ännu bättre om man ger motivet mer tid? Min allmänna ambition är att bli mer "slow". 

Så fotograferar jag snabbare med Olympus än Canon då jag behöver reagera snabbt? Nej, inte om jag har kameran framme, då kan jag inte se någon skillnad. För mig är den stora skillnaden att det smidigare systemet är med vid fler tillfällen och att det därför blir fler bilder tagna med systemkamera. Annars är det kompaktkameran som gäller. Den är i och för sig inte dålig, men ett system ger ändå fler möjligheter och även bättre kvalitet, i vissa situationer i alla fall. Annars skulle ju ingen köpa systemkameror överhuvudtaget! 

Fast här kan man ju både ha kakan och äta den. Tillämpa "slow photography" när det är lämpligt och "fast photography" när det passar bättre, när det är snabba skeenden eller tiden tryter. 

På vägen till och från Eslöv hade det fallit nysnö vackert över landskapet. Jag hade "bara" kompaktkameran med mig, men stannade på tre ställen och tog några bilder. Tydligt exempel på "fast photography"!

#1

#2

#3

Postat 2018-02-10 08:59 | Läst 2006 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa