I fotonernas värld

I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Fem år gamla glimtar av Cypern

Eftersom kompisen Ulf nyligen bloggat om en resa till Cypern, så fick jag lust till en egen återblick från mitt besök där 2009. Tyvärr har vi inte varit på samma platser. Det är extra kul när vi kan jämföra hur vi tolkat motiven.

Det var en mycket varm vecka, där temperaturen toppade runt 38 grader i skuggan. Det hindrade mig dock inte att fotografera lite och vi gjorde också en del utflykter från baslägret i turistiska Agia Napa.

#1

Första lilla utflykten blev till ändhållplatsen för lokalbussen, Paralimni.

#2

En övergiven hotellanläggning i Troodos-bergen.

#3

Trapphus i samma hotell.

#4

Ett snapshot på en brud i Agia Napa. Jag har ingen aning om vem det är. Jag är inte en fan av alla staket i bilden, men jag kunde knappast ge mig på att regissera!

#5

Turkiska Nicosia. Ett något ovanligt skyltfönster.

#6

Ett kafé i turkiska Nicosia. Notera elledningen inomhus! Jag har tidigare fått synpunkten att jag borde beskära i vänsterkanten, för att koncentrera bilden mer på männen. Fast det vill jag inte! Jag tycker det blir en annan balans och känsla för hela platsen när den delen är med. Vad tycker du?

#7

Bakgata i turkiska Nicosia.

#8

Fruktmarknad i Nicosia.

#9

Hmm, varför står det en stol på gatan? Ingen aning. Bilden är tagen i Larnaka.

#10

Borgen Kolossi hade stor betydelse på medeltiden. Det ligger utanför Limassol på sydkusten. Jag andra bilder utan "störande" grenverk, men tycker ändå att den här är spännande och lite annorlunda.

Postat 2014-07-17 16:08 | Läst 3230 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Resten av Utlängan och Stenshamn

Mitt förra inlägg berättade om besöket på Utlängan tillsammans med kompisen Ulf. Här följer fortsättningen.

Utlängan är förbunden med Stenshamn genom en bank med en mindre väg. Det är på Stenshamn som båten från Karlskrona lägger till. Det finns dessutom en förbindelse från Torhamn. Orsaken till detta är säkert att Utlängan är mycket flack och vattnen runt ön är grunda. Det sticker också upp en massa stenar ur vattnet på många ställen.

#1

Norr om byn tycker jag landskapet är mest trevligt med fina skogar och hagar. Vi drogs båda till de här knippena av björkstammar. Jag tyckte gräset blev för grönt i den "naturliga" versionen och tog för mycket fokus från stammarna, så jag gjorde ett svartvitt lager och lät det få en opacitet runt 50%. Blev det för blekt?

#2

Mer björkstammar. Här valde jag att behålla normal färgmättnad för att få ruggen av blåbärsris att bli en färgklick. Egentligen var ljuset lite hårt för den här typen av bild.

#3

Ett minilandskap vid stranden på östra sidan.

#4

Ytterligare ett motiv som lockade oss båda, en liten klipplagun. Jag har använt 30 s exponeringstid med hjälp av ett 10-stegs ND-filter. Polfiltret var på också för att bottnen i lagunen skulle framträda bättre.

#5

Jag gillade småstenen i rännan mellan klipporna och valde att lägga dem på diagonalen. Motivet är skuggat med min egen kropp.

#6

En kulle med fingerborgsblommor. Jag försökte flera kompositioner, men är inte 100% nöjd med någon. Denna variant fick komma med i bloggen i alla fall.

#7

Invid en vattenspegel på västra sidan av ön finns ett fågeltorn. Jag fick någon bild på en häger och en strandskata var det nog, men den bästa bilden enligt mitt tycke var dessa stenar bland enbuskarna. Lite sepiatoning i bildbehandlingen.

#8

Vid Stenshamn finns ett gäng sjöbodar. Här satte jag på det billiga 50 mm f/1.8-objektivet för att få ett kort skärpedjup. Det är ganska skarpt, åtminstone för priset, men jag ser viss överstrålning från ljusa objekt om jag zoomar in.

#9

Mer "lek" med kort skärpedjup med 50 mm-gluggen på kajkanten

Postat 2014-07-14 15:54 | Läst 3181 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Utpost i sydost

Min fotokompis Ulf från Växjö och jag brukar göra utflykter ibland, och den senaste gick till Utlängan. Det är så långt åt sydost man kan komma i Blekinges skärgård. Endast ön Utklippan ligger längre ut, men den ligger ensamt en bra bit ut i havet.

Nackdelen med att åka över dagen mitt på sommaren till en plats som bara nås med reguljär båt, är att man får stå ut med det hårda ljuset om solen skiner. Det gjorde den. Endast lättare skyar dämpade ljuset då och då. Därför blev det en fotografisk utmaning att hitta bilder som funkar ändå. Ni får bedöma hur väl jag lyckades.

Utlängan som fotoställe är väl inte så speciellt. Visst är det fint, men det är inte spektakulärt. Andra öar i Sydsverige, som Hanö, Tjärö och Hallands Väderö har en högre fotopotential enligt mitt tycke. Det ökade väl på utmaningen en aning! Här följer första omgången bilder. Det lär bli en till.

#1

Längst i söder på Utlängan. Det blåste en del och jag tyckte småkrusningen av vattnet inte var så snygg. Därför satte jag på ett 10-stegs gråfilter för att få en exponeringstid på 30 sekunder.

#2

Med sådana små motiv går det att skugga med den egna kroppen för att få ett mjukare ljus.

#3

Gul fetknopp och fluga.

#4

Jag gjorde flera försök att fotografera den här blomsamlingen på en sten, även med kortare skärpedjup, men jag tyckte ändå att jag ville se lite mer av bakgrunden och stenarna i havet.

#5

Ett försök till lek med struktur och skuggor.

#6

Jag höll nästan på att gå förbi den här bryggan, men något drog i mig och jag satte på teleobjektivet. Jag tänkte att den kunde ha potential med en hård svartvit konvertering, och så fick det bli. Jag tog med stenen nere till höger som ett lite "störande" element. Bra eller dåligt?

#7

Mjölkört vid en lada i Utlängans by.

#8

Det här halvförfallna huset lockade mig att ta en bild. Lite kul med de nymålade brädorna under fönstret.

Postat 2014-07-11 16:58 | Läst 2910 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Blommor inom 200 meters radie

Jaha, inom 200 m från vad? Jo, från där jag bor. Här finns både skog och lite halvöppna ängar, där det finns en hel del blommor. Det är ju bra att inte behöva gå så långt eller ta bilen alla gånger för att hitta motiv.

Jag har "lekt" med kort skärpedjup för att skapa en lite "målerisk" känsla i bilderna.

#1

Smörblomma.

#2

Buskmåran har mycket små blommor. Ett försök till high-key-bild.

#3

Nattviolen är den i särklass vanligaste orkidén i trakten.

#4

Ett försök att använda smörblommorna som färgklickar runt nattviolen.

#5

En nattviol till.

#6

Jag har fått det här till en glasnäva.

#7

Fingerborgsblommorna står stolt i skogen.

Postat 2014-07-09 18:38 | Läst 3008 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I blåbärsrisskogen

Fastän vi är mitt i högsommaren, så backar jag bandet till maj månad. Då lyser blåbärsriset fräscht och vackert i skogen på ett särskilt sätt. Bilderna är tagna på en vandring utanför Stockholm, närmare bestämt från Solsidan till Saltsjö-Duvnäs genom den vackra Erstaviksskogen.

Tanken med bilderna har varit att skapa en lugn och harmonisk stämning, som också visar det vackra i vårskogen. Av någon anledning blev det ganska många stående bilder. Man säger ju att liggande bilder är mer lugna, så jag har kanske lyckats sådär.

#1

Det finns bäver i området. Djuren är skygga, men lämningarna är desto tydligare.

#2

Skogen täcks i stora stycken av en härlig matta av blåbärsris.

#3

Livskraft!

#4

Stigen går bitvis på berghällarna.

#5

En variant på livskraft, tycker jag.

#6

Jo, här också, blandat med lite visset från förra året.

#7

Intill en liten tjärn, men jag valde att utelämna den.

#8

Postat 2014-07-07 18:46 | Läst 2803 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa