I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Geiranger och söderut

Nu har vi kommit till sista dagen på Håkans och min norgeresa i september. Det var en mycket fruktfull fotodag, så det lär nog bli tre till fyra blogginlägg från den dagen. Detta är det första. Vi övernattade i Geiranger, körde sedan en sväng på Ørneveien norrut för att sedan vända söderut.

#1

Kryssningsfartyg går ofta in i Geirangerfjorden och stannar över natten.

#2

Geirangerfjorden sedd från Ørneveien.

#3

Geiranger och Geirangerfjorden från söder, där vägen börjat stiga. Ørneveien skymtar till höger efter första bergskammen.

#4

#5

Håkan är stolt efter att ha bestigit en klippa. Fast han gick ju runt till höger förstås.

#6

Samma klippa, annan vinkel.

#7

#8

#9

#10

Inlagt 2013-12-21 08:36 | Läst 4692 ggr. | Permalink
Fin plats på jorden
Ken//
Svar från Bjarne 2013-12-21 16:38
Helt rätt!
Ha en God Jul!
Bjarne
Stilfulla bilder från ett magnifikt landskap - mycket bra! God jul, LO
Svar från Bjarne 2013-12-24 11:31
Hej LO! Tack så mycket för den kommentaren. Ha nu en God Jul!
Bjarne
Hej Bjarne! Jag blir så matt! Så många fina bilder igen...
Snygg inramning av intressepunkten i bild 1.
I bild 2 har du åter lyckats med att skapa den där svårfångade känslan av det magnifika landskapet. Speglingen av den vita molntussen med himmelsblått runt sig mitt i fjorden är verkligen lyckad.
I bild 3, liksom i tvåan, gör molnen och de solbelysta fläckarna mycket för intrycket av naturen runt fjorden.
Bilden på Håkan tillsammans med bildtexten är ett bra exempel på att man kan och bör glädja sig åt även små bedrifter och framsteg. :-)
Sexan är en orgie i gul-grönt-"lättbrun" om piffas upp med röda stänk och framför allt de små husen (hytter heter det nog!?). Bra att Håkan inte kom för nära kanten, han hade nog inte varit så glad om han halkat ner!
I bild 8 bildar bäckarna fina nervtrådar i landskapet. Tycker dock det är lite synd att de förenas bakom den gula björken. Mitt öga dras till det röda som finns bakom björken, är det en byggnad av något slag?
Nian har många härliga höstfärger. Lite ovanligt men intressant ovanifrånperspektiv. Har du funderat på kvadratiskt format för denna bild? Skulle vara intressant val. Tyvärr försvinner då mycket av mossan och de vissna löv som lagt sig till ro i mossan, men den redan fina bilden kanske vinner på det ändå?
Gillar starkt kontrasten och dynamiken mellan de gula björkarna och det oemotståndliga röda riset i bild 10! Ja, jag brukar gilla det lilla landskapet och denna bild är ett mycket bra exempel på ett sådant utsnitt.
Oj, jag har inte korat en favorit! Det blir nr 10, i hård konkurrens med nr 6!
Ha en skön kväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2013-12-28 09:23
Hej Ulf! Tack så mycket för kommentaren. Det röda bakom björkarna i bild åtta är blåbärsris. Du har rätt i att det varit trevligt om bäckarna mötts synligt i bilden. Kanske hade jag kunnat åstadkomma det genom en liten sidoförflyttning så att mötet hade skymtat fram mellan träden. Högre upp kunde jag inte komma utan att komma för långt bort från björkarna.

Intressant tanke om kvadratisk beskärning på nian. Jag är dock lite rädd för att ta bort det röda, då det var kombinationen av rött och gulgrönt som drog mig till bilden överhuvudtaget.

Jag tog många varianter på tian. Ännu närmare med bara de röda "klossorna" och varianter med större skärpedjup då björkarna till höger är skarpa också. Valet föll slutligen på den här varianten med korts skärpedjup för att sätta fokus på det röda blåbärsriset. Kul att det blev en favorit! Sexan är också en av mina favoriter, så jag är glad att du fastnade för den också.

Ha en bra helg och ett Gott Nytt År!
Bjarne