I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vandrar vid Verkeån igen

Vinterns andra vandring längs Verkeån. Den här gången är jag längre österut, mellan mynningen i Hanöbukten och Brösarps backar. Här är landskapet mer öppet än längre in i landet och både motiven och vyerna blir annorlunda. Är du nyfiken på den förra vandingen så finns den här.

Snön har nu försvunnit (nästan) och det är lite vår i luften. Dagen är lite blåsig och det märks på de öppna backarna, men solen bryter tidvis igenom de tunna molnen.

#1
Jag fascinerades av mönstret på den här trädstammen.

#2

Ett förfallet hus. Det låg precis intill en bebodd gård, så det var inte läge för vidare utforskning. Jag stör mig lite på de vita diagonala spröten.

#3

Längs museijärnvägen ligger sliprar här och där. Jag kände för en hård svartvit konvertering av det här motivet. Ser du rälsspiken?

#4

Det här motivet var vackert i verkligheten. Mossan lös så fint i motljuset. Jag har försökt att återskapa stämningen jag upplevde, men får man göra en bild så rörig? Kan de dominerande stammarna uppväga alla kvistar?

#5

Spricka i tallstam. Jag har en variant tagen högre upp längs stammen utan lövhögen, men jag valde denna.

#6

Det blåser i Skåne ibland och ställer man ett jakttorn på öppen mark så måste det förankras. En jättestor sten måste ju funka bra! Tjaa...

#7

Enstaka snöfläckar fanns kvar. Jag tvekade om jag skulle gör den här i färg eller svartvitt, men valet föll till slut på svartvitt.

#8

Det här förvridna trädet skrek: Fota mig!

#9

Jag pinnade på bra i slutet för att hinna fram till Havängsdösen innan kvällssolen försvunnit. Jag tänkte att det kunde blivit fint med stenarna upplysta av guldaktigt solljus med blå himmel och hav i bakgrunden. Det sket sig. En blå timmen-bild blev det istället. Jag har medvetet behållit den blå tonen. Stenshuvud syns i bakgrunden.

#10

Kliché-bild eller vackert? Beror på smaken.

Inlagt 2014-03-08 08:52 | Läst 3538 ggr. | Permalink
Jättefina bilder Bjarne. Allihopa. Stammarna i motljus tycker jag inte alls blev för rörig. Stammarna framhävs fint tack vare ljuset. Havängsdöset blev ju väldigt fint i blått och sista bilden...jag vet att den skall ses som kliche...men ibland tänker jag: Det skiter jag i! Den är vacker. Jag tycker vi har alldeles för mycket av det här tänkandet med att vissa saker är kliche. Tänker att det kommer tids nog en dag när man inte kommer att se det här längre, då fastnar nog ordet kliche i halsen lite,Istället skulle jag vilja vända på det och säga: Jag ser att du var med om en sån där fantastisk solnedgång . Lyllos dig!
Svar från Bjarne 2014-03-08 16:51
Tack för en trevlig och lång kommentar, Annelie! Du har förstås helt rätt i att man skall fota ur hjärtat och inte tänka på "etiketter". Och det var en fin solnedgång och kväll!
Ha en bra lördagkväll!
Bjarne
Vilka underbara bilder Bjarne!!
Du är så duktig!!
Ha en riktigt fin kväll!
Svar från Bjarne 2014-03-08 22:10
Tack så hemskt mycket, Heléne!
Sov gott!
Bjarne
Sköna fina bilder som hänger fint samman, som vanligt tycker jag du begränsar utsnitten lagom. Bilderna är från en av mina favoritplatser - där är så fint! Ha det gott, LO
Svar från Bjarne 2014-03-08 22:11
Tack så mycket LO! Visst är det ett underbart område.
Sov gott!
Bjarne
God förmiddag! Du visar upp en imponerande och intressant blandning motiv från en och samma utflykt: natur -övergivet, dagsljus-kvällsljus, dokumentär-"humor". Utöver att bilderna är fina var för sig, så bildar den en berättelse som engagerar. Bra och betraktarinvolverande bildtexter dessutom.
Bra att du har det tajta utsnittet i bild 1 och 5 och låter barkmönster och barksprickor utgöra hela motivet.
Du har rätt i att de vita pinnarna stör en del i tvåan, men det hindrar inte att man funderar på hur byggnaden en gång sett ut. De olikfärgade tegelstenarna i fasaden och de hög fönsternischerna ger en hint av forna dagars elegans.
Trean är som gjord för den bildbehandling du valt. Möjligen ser jag rälsspiken i övre vänstra delen, eller vart fall huvudet på en sådan.
Bild 4 tycker jag inte är speciellt rörig! Fina trädstammar som dominerar och en tämligen kraftig horisontell gren som bidrar till att bygga en triangel lite till vänster om bildcentrum.
Sexan är en "rolig" bild och illustrerar väl hur våra försök att tämja naturens oberäkneliga krafter inte alltid fungerar...
Det första som slår mig i sjuan är den båge som landskapet skapar i övergången mot himlen: är den naturlig eller den en följd av kraftig vidvinkel? Har svårt att tänka mig att du missat korrigera om det är det sist nämnda... Mycket fin teckning i himlen!
Motivet i bild åtta hade jag inte heller kunna gå förbi. Riktigt fina linjer och mönster som kompletteras av det behagliga ljuset och den fina mossan. Den oskarpa bakgrunden kompletterar kompositionen.
Jag gillar den blå tonen i bild 9! Men den centralt placerade horisonten kan vi tvista om. Hade nog skurit bort en del av förgrunden för att få ner horisonten något och samtidigt hade den fina himlen fått dominera mer. Men horisonten ligger så mitt i så jag misstänker att det är ett medvetet val.!?
Bild 10 är vacker men ger mig inga vibbar.
Ovanstående kommentarer kokar jag ner till att valet av favoritbild blir, kanske något överraskande, nummer 4! Ljuset och trädtriangeln är det som fäller avgörandet.
Ha en bra vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-03-10 19:43
Hej Ulf! Tack för den långa och utförliga kommentaren. Det är kul med så mycket återkoppling! Rälsspiken är nere till höger i bild tre, undrar vad du sett istället!

Kul att du uppskattar fyran. Jag var lite rädd för att den inte skulle bli så bra, men jag tycker själv om den, så då har du bra smak :)

Bågen in bild sju är verklig, det är en kulle! Angående den centralt placerade horisonen i bild nio, så är inte originalet på det sättet. Den uppkom när jag beskar bilden till lite mer långsmalt format. Mmm, jag borde kanske inte gjort så, eller gjort den ännu mer långsmal genom att ta bort en den gräs som du föreslår. Den ytan ger inget i alla fall.

Nu skall jag ta ett varmt bad i ett kallt och blåsigt Aten. Du skulle bara veta hur många övergivna och förtallna hus här finns! Ett eldorado för dig kan jag tänka. För ovanlighetens skull har jag tagit lite sådana bilder själv, som kommer på bloggen vad det lider.

Ha en bra vecka!
Bjarne