I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Fulltofta naturreservat 2:2

Här följer en fortsättning på förra inlägget om Fulltofta naturreservat i de inre delarna av Skåne. Lite fler blombilder den här gången, men inte enbart.

#1

En smörblomma har fått oväntat - men förmodligen välkommet - besök.

#2

En av de larvigaste bilderna jag tagit på länge!

#3

Döda trädgrenar fick nöja sig med att bli porträtterade i svartvitt.

#4

Liljekonvaljerna tycker jag är så vackra.

#5

Gökärt är helt klart fotogenisk också.

#6

Som typ halv värmlänning, så kan jag ju inte gå förbi skogsstjärnan.

#7

Backsippor kräva detta motljus!

#8

En av de suddigaste bilder på smörblommor som jag tagit.

Inlagt 2014-06-04 20:29 | Läst 3683 ggr. | Permalink
Renodlade bilder med härligt skön bakgrundsoskärpa o perfekt teknik, kanonfina! Hils, LO
Svar från Bjarne 2014-06-06 16:15
Tack så mycket för den vänliga kommentaren, LO! Ha en bra helg.
Bjarne
Gökärten och backsippan får mina priser - jättefina! / Björn T
Svar från Bjarne 2014-06-06 16:15
Tack så mycket Björn. Kul att höra vilka du gillar bäst.
Hälsningar
Bjarne
Fint det där. Sommar ser det ut som och liljekonvaljer doftar så gott.
Svar från Bjarne 2014-06-06 16:16
Tack Margareta. Visst luktar de gott!
Hälsningar
Bjarne
Hej Bjarne! Eftersom jag är i "Fulltofta-mode" fortsätter jag direkt med att komentar även ditt andra inlägg från den naturpärlan. Av de två inledande bilderna på smörblomman föredrar jag "den larviga bilden"! Kanonskärpa och bildformat som fungerar perfekt med motivet. Du har även fått en viss dynamik i bilden eftersom larven är i rörelse (på väg upp på eller ner från blomman, inte lätt att avgöra).
I bild tre bildar de ljusa grenarna flera ytor i bilden. Bilden lyfter inte riktigt i mina ögon, kanske är det för att bilden verkar tagen rakt framifrån. Om det varit möjligt hade nog bilden vunnit på att tas mer från vänster, ungefär i bildens vänsterkant. Det borde ha skapat en drag in i bilden.
Liljekonvalj gör sig alltid bra på bild. Här har du ett magiskt tretal och valt att lägga skärpan på den mittre blomstängeln. Klassiskt och vackert.
Gökärtsbilden är lite ovanlig eftersom stjälken kaxigt dyker in från mitten i stället för från ett av de nedre hörnen, vilket är mer "normalt". Detta balanseras välgörande av den oskarpa linjen från nedre vänstra hörnet. Annars hade bilden känts obalanserad.
I sjätte bilden störs mitt öga av det "knä" som sticker in från vänster. Föreslår en beskärning från övre vänstra hörnet, vilket kommer att tajta ihop bilden på ett vinnande sätt - enligt min syn!
Motljus och backsippa kan knappast bli fel! De två tomma stjälkarna som lutar snett in i bilden lyfter verkligen bilden!
I sista bilden - där du kreativt lagt skärpan på "fel" del i motivet - bildar de suddiga smörblommorna och de skarpa björkstammarna kraftfulla sneda linjer. Kanske är dessa alltför kraftfulla? Kanske behövs något intressant i övre högra hörnet eller en högerlutning för att balansera bildens "vänstervind"?
Känns som jag har varit ovanligt petig och gnällig (men det handlar egentligen bara om petitesser), men vi brukar ju ge och ta även den sortens bildkritik!
Oops, höll på att glömma att utse favorit! Det blir till min (och kanske din) överraskning bilden på gökärten. Kreativ och subtil komposition. (Men backsippsbilden var ett frestande alternativ.)
Ha en skön söndag! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-06-08 11:56
En utförlig kommentar igen, tack för det! Som du vet uppskattar jag ärlig kritik och tycker inte att det är gnäll! För kännedom är larven på väg mot blomman, men det är inte lätt att veta vad som är fram och bak på dylika kryp! Jag håller helt med om dina val av favoritbilder, fast jag är lite förtjust i den sista själv också!
Må så gott!
Bjarne