I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

I blåbärsrisskogen

Fastän vi är mitt i högsommaren, så backar jag bandet till maj månad. Då lyser blåbärsriset fräscht och vackert i skogen på ett särskilt sätt. Bilderna är tagna på en vandring utanför Stockholm, närmare bestämt från Solsidan till Saltsjö-Duvnäs genom den vackra Erstaviksskogen.

Tanken med bilderna har varit att skapa en lugn och harmonisk stämning, som också visar det vackra i vårskogen. Av någon anledning blev det ganska många stående bilder. Man säger ju att liggande bilder är mer lugna, så jag har kanske lyckats sådär.

#1

Det finns bäver i området. Djuren är skygga, men lämningarna är desto tydligare.

#2

Skogen täcks i stora stycken av en härlig matta av blåbärsris.

#3

Livskraft!

#4

Stigen går bitvis på berghällarna.

#5

En variant på livskraft, tycker jag.

#6

Jo, här också, blandat med lite visset från förra året.

#7

Intill en liten tjärn, men jag valde att utelämna den.

#8

Inlagt 2014-07-07 18:46 | Läst 2842 ggr. | Permalink
Fina bilder på vacker natur. Gillar dina utsnitt, som gör det intressant, många vill visa allt på en gång, bra komponerat! o fin teknik också! Hils, LO
Svar från Bjarne 2014-07-09 16:43
Tack så mycket för den vänliga kommentaren, LO! Kul att det gillas!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder, som faktiskt skildrar ett lugn. Liggande eller stående... Men det liggande formatat lämpar sig bättre för skärm... Så jag försöker "pressa" mig till att plåta så, även om motsatsen rycker i mig.... Lite kul, spännande...
Oavsett, fina bilder som till och med känns lite "svalkande" i sommarvärmen... :) Ha det fint! //Peter
Svar från Bjarne 2014-07-09 16:45
Tack så mycket Peter! Kul att stämningen går fram. Jag brottas också med att stående bilder missgynnas på skärm, speciellt om man har en 16:9. Därför håller jag fast vid 4:3-skärm, men det går kanske inte att köpa nästa gång. Fast i själva bloggen blir ju stående bilder större - fram till att man förstorar dem.
Hälsningar, Bjarne
Härliga skogsbilder. Gillar framför allt 3, 5 och 6. Det kan nog vara så som du säger att liggande bilden uppfattas som mer lugna, det visar inte minst bild 2 i jämförelse med de 3:an, 5:an och 6:an som har en helt annan energi med mer tryck i. Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Bjarne 2014-07-09 16:46
Tack så mycket Elisabeth! Kul att höra vilka bilder du gillar bäst och varför!
Ha det bra själv!
Bjarne
Fina bilder av en natur som inte är helt olik den i Umeåtrakten!
Livskraft var ordet!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-07-09 16:47
Tack så mycket Niklas! Då har du det vackert i dina trakter! För min del är det Skåne som är hemmaplan. Det här var ett besök i Stockholm i jobbet. Fast det är fint här också, på sitt sätt.
Hälsningar, Bjarne
Go' kväll! Bävrar är intressanta djur. Fantastiska gnagare, vilket du visar i första bilden. Att de bara lyckas gnaga igenom så tjocka stammar. Den gröna gräs-/vassridån är välgörande för bilden.
Den andra bilden visar den skira grönskan i blåbärsskogen. Härligt, stämningsfull bild med raka furor med fin bark. Bilden hade dock troligen vunnit på att beskäras något i nederkant!?
Intressant vinkelrot i bild tre! Och rönnen har lyckats gro och finna näring i den i övrigt magra omgivningen. Ger bra kontrast till övriga delar i bilden.
I bild fyra leds blicken tacksamt in i bilden genom den diagonal som hällarna bildar. Det är detta som är bildens huvudsakliga innehåll, ser spontant inget annat som väcker intresse. Men diagonalen är snygg!
Femte bilden är riktigt intressant. Rötterna löper diagonalt över bilden, förvisso en negativ diagonal, men rötterna förgrenar sig och går lite kors och tvärs. Ögat får gå på en trevlig upptäcksfärd. Ett ytterligare plus är att mossan har en angenäm grön lyser. Förvånar mig lite att du inte gjort den i svartvit!
Den följande bilden, nr sex, är en gestaltning på temat liv och död. Den gamla vissna bladen ersätts av nya friskt gröna i en lodrät komposition, vilket skulle kunna upplevas som lite stelt. Men så har du skickligt placerat några gröna ormbunksblad i övre högra hörnet och därmed fått en mer dynamisk bild!
I den sjunde bilden bildar den sluttande hällmarken ett starkt bildelement. Hällmarken med dess skrevor är här och var täckt av en massa barr. Lugn och harmonisk, men tämligen lättkonsumerad enligt min syn.
Den sista bilden har en liten gren som bildar en diagonal in i bildytan, en tallstam med en krok på (undrar vad som skapade den) och ett "ärr" i berghällen. Ärret är ett viktigt bildelement!
Summa summarum, en trevlig bildsvit där den största överraskningen är att du bryter din vana att ha minst en svartvit bild! Den bild som tilltalar mig mest är nummer fem följt av nummer sex!
Hoppas att du får en bra semester! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-07-11 11:12
Go'midda'! Jag håller med om de flesta av dina tankar. Känner dock inte för att beskära bild 2 i nederkant. Jag vill gärna ha lite mer ris innan stammarna börjar. Anledningen till att femman blev i färg är att jag är ganska förtjust i mossgrönt, så det ville jag ha kvar! Kul att den blivit favorit i alla fall.
Ha det bra!
Bjarne