I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Utpost i sydost

Min fotokompis Ulf från Växjö och jag brukar göra utflykter ibland, och den senaste gick till Utlängan. Det är så långt åt sydost man kan komma i Blekinges skärgård. Endast ön Utklippan ligger längre ut, men den ligger ensamt en bra bit ut i havet.

Nackdelen med att åka över dagen mitt på sommaren till en plats som bara nås med reguljär båt, är att man får stå ut med det hårda ljuset om solen skiner. Det gjorde den. Endast lättare skyar dämpade ljuset då och då. Därför blev det en fotografisk utmaning att hitta bilder som funkar ändå. Ni får bedöma hur väl jag lyckades.

Utlängan som fotoställe är väl inte så speciellt. Visst är det fint, men det är inte spektakulärt. Andra öar i Sydsverige, som Hanö, Tjärö och Hallands Väderö har en högre fotopotential enligt mitt tycke. Det ökade väl på utmaningen en aning! Här följer första omgången bilder. Det lär bli en till.

#1

Längst i söder på Utlängan. Det blåste en del och jag tyckte småkrusningen av vattnet inte var så snygg. Därför satte jag på ett 10-stegs gråfilter för att få en exponeringstid på 30 sekunder.

#2

Med sådana små motiv går det att skugga med den egna kroppen för att få ett mjukare ljus.

#3

Gul fetknopp och fluga.

#4

Jag gjorde flera försök att fotografera den här blomsamlingen på en sten, även med kortare skärpedjup, men jag tyckte ändå att jag ville se lite mer av bakgrunden och stenarna i havet.

#5

Ett försök till lek med struktur och skuggor.

#6

Jag höll nästan på att gå förbi den här bryggan, men något drog i mig och jag satte på teleobjektivet. Jag tänkte att den kunde ha potential med en hård svartvit konvertering, och så fick det bli. Jag tog med stenen nere till höger som ett lite "störande" element. Bra eller dåligt?

#7

Mjölkört vid en lada i Utlängans by.

#8

Det här halvförfallna huset lockade mig att ta en bild. Lite kul med de nymålade brädorna under fönstret.

Inlagt 2014-07-11 16:58 | Läst 2948 ggr. | Permalink
Många fina bilder där den hårda s/v bryggan får bli min favorit.
Svar från Bjarne 2014-07-13 10:42
Tack så mycket Ingemar, det är nog min favorit också!
Hälsningar
Bjarne
Vacker o fin serie med jämn o hög kvalitet, må gott o trevlig helg! LO
Svar från Bjarne 2014-07-13 10:43
Tack så mycket LO!
Ha det bra trots regnet (fast du hittar nog motiv i det också!)
Bjarne
Hej Bjarne! Du är snabb på att lägga ut bilder från vår utflykt. Det dröjer ett tag innan jag tar tag i mina bilder. Men det är spännande att se dina versioner av en del av de gemensamma motiven!
Första bilden gör sig verkligen i svartvit. Stenarna bildar en fin vinkel och landtungan är fin. Kanske synd att det inte finns något mer träd eller i vart fall lite länge in i bilden. Att det saknas moln på himlen spelar för mig inte så stor roll här. Himlen utgör bara en lite del av bilden. Avsaknaden av moln skulle nog vara större i en färgversion!?
Jag är avundsjuk på din andra bild! Stammarna på växterna ligger i ett intressant mönster där triangeln är pricken över i:et. Och inuti triangeln finns två väster i olika form och gröna nyanser. Grusets färgskiftningar är också en fullträff.
I tredje bilden har du placerat en fluga i nedre högra hörnet. Flugans kropp lutar ner mot bildens nedre högra. Lite vågad komposition. Du har skapat en antydan till diagonal genom den bakre raden av fetknopp så därvidlag fullföljer flugans kropp den diagonalen. Men, jag har lite "problem" med den skarpa övre delen av en växt i nedre vänstra hörnet. Mitt förslag är att beskära bort den.
Bild fyra är en tämligen klassisk med fullt gångbar bild. Du har lyckats få fram de tunna, nästan obefintliga molnen.
Jag såg när du kämpande med motivet som nu är bild 5. För min del känns inte bilden riktigt i balans eftersom växterna utgör så liten del av den alltför "höga" bilden. Mitt förslag är att använda ett mer kvadratiskt format, t.ex. 4:5, och därvid offra den nedre delen av bilden. Det finns då ändå många horisontella linjer och skuggor kvar i den intressanta stocken samtidigt som växterna får större andel av bildytan.
Så kommer vi till den grafiska sjätte bilden. För min del tycker jag att det behövs något i nedre högra delen i bilden, så stenen ska vara med. Kanske även strandlinjen? Sedan har jag allt lite svårt för den extremt hårda behandlingen av bilden. Svartvit absolut nödvändigt, men jag skulle föredra en något mjukare version.
Bild 7 och 8 är exempel på natur och kultur i samma motiv, där bild 8 är den intressantaste av de två. Detta förvånar dig säkert inte men tanke på min fäbless för det förfallna och övergivna...
Ja, vad gäller favoriten faller valet på ett motiv som jag säkert vet att jag inte har fångat: bild 2. Borde ramas in och hängas på väggen! Men även bild 1 är en riktigt stark bild!
Ha det gott på din första semesterdag! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-07-14 20:02
Hej Ulf! Jag ser fram emot dina bilder också, det skall bli spännande! Din önskan om ytterligare något träd i första bilden instämmer jag i. Jag tycker också du här rätt om bild fem. Jag kunde tagit bort en hel del av bildens nedre del. Jaha, den hårda konverteringen av bryggan i bild sex föll dig inte i smaken. Där väljer jag att hålla fast vid att jag gillar den som den är, men smaken är som bekant olika! Jag gillar också tvåan, men på något sätt hade jag inte väntat mig att den skulle bli favorit. Det är alltid kul med överraskningar!
Ha en fortsatt skön vecka med bättre väder utlovat också!
Bjarne