I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Christiania 2:2

Här kommer fortsättningen på mitt förra blogginlägg om Christiania. Området har någon typ av självstyre med en demokratiskt vald ledningsorganisation uppdelad på 14 områden inom stadsdelen. Beslutande organ är ett "stormöte", men det är inte majoritetsbeslut utan man behöver vara någorlunda överens innan beslut fattas. Det finns inga direkta lagar, men ändå ordningsregler som man förutsätts följa. Bl.a. får tung narkotika, våld och vapen inte förekomma.

#1

Modern konst à la Christiania.

#2

Bro över kanalen som går genom området. Traditionen med hänglås har jag sett på andra ställen, men "flaggorna" vet jag inte vad de skall symbolisera.

#3

Även i en fristad har man regler!

#4

#5

Handelsbod.

#6

Även personer som inte bor i Christiania deltar delvis i livsstilen där.

#7

Vår guide var fransyska och kom till Christiania i slutet av 70-talet och har blivit kvar. Hon berättade om stadsdelen med stor värme och ett ständigt leende på läpparna, så det var uppenbart att hon hade funnit sin plats i världen. Det började bli mörkt och skärpan är inte på topp på den här bilden, men jag ville ha med henne ändå.

#8

Den smalaste ingång till ett postkontor som jag har sett.

 

Inlagt 2014-10-19 11:19 | Läst 3698 ggr. | Permalink
Vilken plats, dit vill jag:)! Det var ju snällt att våld och vapen inte var accepterat:) Mycket patina på fasaderna ser jag, härligt.
Svar från Bjarne 2014-10-19 15:18
Tack så mycket Ingemar! Det var ett intressant ställe och jag återvänder gärna och går utan guide vid tillfälle. Det är lite lättare att ta bilder då. Som boende i Skåne är det ju inte långt.
Hälsningar, Bjarne
Jovisst, fina bilder, där finns massor att hitta o förstår att du vill dit igen! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-10-19 19:37
Tack för kommentaren LO! Ha en skön kväll!
Bjarne
Hej Bjarne! Första bilden inger en olustkänsla. Det är ju bra och dåligt: bilder ska skapa skapa en känsla, men olust är inget positivt. Men å andra sidan är bilden lite galen så den kan kanske sägas vara ett signum för "företeelsen" Christiania.
Tygstyckenas/flaggornas färger påminner mycket om hippiekulturen på 60/70-talet. Men jag undrar precis som du varför de hänger där. Kanske bara för att torka?
Tredje bilden: ja regler och normer behövs i alla typer av samhällen.
Vilka härlig husvägg i fjärde bilden, som även i övrigt har en hel del spännande bildelement.
Fin butiksinteriör i femte bilden. Den svängda disken är härlig, för att inte tala om de härligt färgsprakande affischerna som hänger i taket!
Märkligt att det knappt inte syns en enda ölflaska i bild sex. Det ser man ju annars överallt i Köpenhamn, och då förväntar man sig att det är minst lika vanligt i Christiania...
Jag tycker att porträttet av guiden är fint och jag har svårt att se att bilden har oskärpa... Bra med lite miljöbakgrund som är i bra oskärpa.
Undrar hur postkontoret ser ut på insidan, utsidan lovar mycket gott! Speciellt kul med anslagstavlefiguren till höger om dörren.
Favoritbilder (ja, det blir två i dag) är nr 4 och 8.
Hoppas att du får en fin avslutning på arbetsveckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-10-21 20:11
Hej Ulf! Jo, man kan tolka första bilden på olika sätt. Som du är inte på så är det ju positivt om den väcker känslor, även om de är olustiga. Att det saknas ölflaskor kan kanske bero på att man har andra typer av "stimulanser"?!

I den här storleken syns inte oskärpan i porträttet så mycket, men det skulle nog märkas vid en förstoring.

Kul med två favoriter! Inga dumma val, tycker jag.

Ha en skön avslutning på veckan du med, som väl skall toppas med helgen sedan!
Bjarne