I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Intima höstlandskap på Tjärö

Ibland lägger jag i min kajak vid Järnavik och paddlar ut till Tjärö på hösten. Båten har slutat gå sedan en bra tid tillbaka, så det är eget färdmedel som gäller om man skall ta sig till Blekinges vackraste skärgårdsö vid den här tiden. Det blev ganska många bilder på intima landskap, som jag tycker mycket om att fotografera. Lägg höstens färger och att saker börjar vissna till det, och jag går igång ordentligt! Min förkärlek för stående bilder är väl rätt tydlig också.

#1

Jag kände för en lite tydligare sepiaton på den här bilden.

#2

Jag provade svartvitt här också, men tyckte inte det blev bra. Det som lockade mig att ta bilden var det fläckvisa ljuset på olika stenar.

#3

Här väntade jag på ett moln istället. Jag tycker det mjuka ljuset passade bättre till det här motivet.

#4

Det var den hängande grenen som lockade. Första försöket med en sten och grenen blev sådär. Jag gillar den här med två stenar bättre.

#5

Jag föll för ljuset som lyste på mossan på klippan. En stensamling och en ensam sten fick bli inramning.

#6

Ja, det var förstås skuggan som fick mig att trycka av. Det är ett imponerande stort flyttblock.

#7

Jag kämpade med att få lite ordning i det här kaoset, för jag kände att där finns verkligen en bild. Fram med stativet när jag väl hittat utsnittet.

#8

Vandringsleden på öns södra del går genom den här klippskrevan, som gärna ville bli fotograferad.

#9

Det blåste en del mitt på dagen och jag ville fånga rörelsen i löven och gräset. Grässtråna stod lite i lä, så jag fick inte så mycket rörelse i dem som jag ville.

#10

Det här motivet gick jag förbi redan på förmiddagen och jag kände att det kunde bli en bra bild. Tyvärr var ljuset inte fördelaktigt, med ett starkt solsken, så jag fick återvända innan jag paddlade tillbaka. Solen är skön, men inte alltid bra för intima landskap!

Inlagt 2014-10-20 17:55 | Läst 3281 ggr. | Permalink
Natur i kraftig förvandling. Nästan så man vill tro att den där gamla klippskrevan är rester av en gammal bäck? Jag tror nog allt att den 6:e bilden med skuggan och blocket får bli min favorit för dagen.
Svar från Bjarne 2014-10-20 19:30
Tack så mycket för kommentaren, Ingemar! Kul att höra vilken du gillar bäst. Klippskrevan ligger rätt högt, så bäck tror jag inte den varit, annat än kanske tillfälligt vid något skyfall.
Hälsningar, Bjarne
Många vackra naturbilder du bjuder på.
Svar från Bjarne 2014-10-21 21:17
Tack så mycket Bengt!
Hälsningar, Bjarne
En hel rad fina bilder, en del bättre än andra kanske, men så är det ju alltid. Du komponerar genomgående bilderna fint o med känsla, du har också en förmåga att begränsa utsnittet som du nog skulle kunna driva ytterligare ett steg längre, less is more! Enligt mig alltså! Ha det meget godt, hils, LO
Svar från Bjarne 2014-10-21 21:20
Tack för det LO! Kul att höra dina tankar. Vi har nog lite olika stil du och jag, ibland i alla fall. Jag har med mer detaljer i bilderna och du har ofta väldigt enkla (inte alltid förstås). Jag skall tänka på det där med att göra enklare bilder och försöka testa lite, utan att direkt kopiera förstås. Alltid bra med inspel!
Ha det bra!
Bjarne
Dubbelolle 2014-10-21 21:29
Ta inte mina ord som nån sanning, du är driven o duktig o vet vad du gör, det var bara mina reflexioner. Ha det gott, LO
Hej Bjarne! Trevligt med bilder från Tjärö, vilket gör att jag kan i huvudet göra en kort tidsresa tillbaka till sommarens utflykt dit. Inser direkt att jag får mycket svårt att välja favorit bland alla fina bilder. Men den första bilden är inte någon kandidat till favoritbild på grund av att jag saknar färgerna, vilket är en särskilt viktig ingrediens så här på hösten. Rent kompositionsmässigt är det dock en fin bild!
I bild 2 leker ljuset fint på olika platser i bildytan och det finns ett klassiskt tretal i bilden där stammarna strålar ut från en gemensam punkt i/nära gyllene snitt. Men det räcker inte tillräckligt för att lyfta fram just denna bild före de bilder som följer!
Bild 3 har ett fin grön tonskala , ett djup och diagonaler. De bruna löven har lagt sig till rätta i mossan på den närmsta stenen. Den lilla ormbunken (stensöta?) vid den främre stenens fot är ett viktigt bildelement. Riktigt snygg bild!
Bild 4 är intressant. På klassikt manér finns tre bildelement, där två är av samma sort och den tredje, som är det mest intressant och fantasieggande. Denna "grensnara" kan verkligen få fantasin att skena iväg. Dessutom har bilden en fin avslutning med stenmuren i bakgrunden.
Bild 5 har flera intressanta former och linjer. Detta tillsammans med ljusspelet gör den till en skön bild att betrakta. Möjligen kunde bilden fått lite mer lyster/mättnad i färgerna (tycker du på senare tid har blivit försiktigare med lyster/mättnad, säkert en medveten strategi...)?
Bild 6 visar verkligen vikten att kolla var skuggor faller! Mycket uppmärksamt av dig.
I bild 7 har du definitivt fått bra ordning i kaoset. Bilden är riktigt läcker! Färger, linjer, former... allt hänger ihop!
Den åttonde bilden har förstås ett ordentligt djup tack vare fåran, men det ljusa området som "stänger" den är en mycket viktigt komponent i bilden. I övrigt finns kanske inte så många intressanta bildelement i denna bild (är troligen färgad av min syn bild 7...), men bilden räcker långt ändå!
Den nionde bilden gör mig lite kluven. Den innehåller tre tydliga bildelement men jag är inte helt bekväm det (alltför)ljusa gräset i förgrunden. Oskärpan i löven är bra och signalerar tydligt att det blåser en hel del (hoppas att det inte var för höga vågor!).
Den sista bilden visar ett läckert intimt landskap. Mycket att titta på: linjer, former, färger. Dessutom hänger allt hänger ihop, t.ex. de två ormbunkarna bildar tillsammans med det gröna björnbärsriset en fin triangel samtidigt som ormbunkarna och den övre trädstammen bygger linjer uppåt höger. Bildytan stängs fint av stenarna.
Ja du, detta med val av favorit är definitivt inte lätt bland dessa fina bilder. Men genom att kolla tillbaka på mina kommentarer blir det även denna gång en delad första plats: 7 och 10!
Ser fram emot morgondagens utflykt! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-10-25 17:28
Tack för den utförliga kommentaren Ulf! Kul att du gillade bilderna. Det är ju förstås att göra det lätt för sig att åka till Tjärö, där de tacksamma motiven finns i överflöd.

Den första bilden hade inte så mycket höstfärger. Därmed inte sagt att jag gjorde rätt val med svartvitt. Du har nog rätt i att jag numera sällan ökar lyster eller färgmättnad. Fast jag borde förstås göra ett aktivt val bild för bild, och ibland kanske jag inte ens testar att dra i de reglagen. Det borde jag göra. Tack för tankeväckaren!

Det var lugnt att paddla både dit och tillbaka. Det blåste till lite mitt på dagen, men det störde inte paddlandet. Det är oftast inte något problem även om det blåser, eftersom det är en så'n djup vik. Rakt sydlig vind kan vara lite besvärlig, då det är fritt blås in till Järnavik, där jag brukar starta.

Jag tycker du gjort kloka favoritval. Jag la ner en hel del möda på att hitta rätt utsnitt i sjuan, och redan på plats undrade jag vad du skulle tycka om den bilden, så det var kul att det blev en favorit. Tians motiv gillade jag så mycket att jag valde att återvända senare för att få ett bättre ljus, så det var också ett motiv som kändes rätt redan på plats.

Ha en god natt och bra tågresa i morgon!
Bjarne