I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Med jetlag i skogen

Nyss hemkommen från New York i somras och det är mitt på dagen. Jag vill försöka tvinga mig in i svensk tid så snabbt som möjligt, så jag vill inte lägga mig att sova trots att jag är dödstrött. Istället åker jag ut i skogen, egentligen utan att ha fotografering som mål med utflykten, men kompaktkameran är med. Väl ute i naturen kommer ändå bildskaparlusten fram. Hjärnan var inte i topptrim, så bilderna blev kanske därefter. Platsen är Långstorpsskogen norr om Höör.

Förstora gärna!

#1

Jag gillade sumpskogen på något sätt trots rörigheten.

#2

Sensommaren bjuder på lite mörkare löv, men det var framförallt stammarna som lockade mig till att ta bilden.

#3

Försökte först med färg på den här bilden, men det funkade inte så bra. Jag har gjort den ganska mörk. För mycket?

#4

Ett lite enklare motiv i ett kärr.

#5

Jag tyckte det var ett skönt ljus i skogen här, trots att det är fullt dagsljus. Så kort skärpedjup som kompaktkameran tillåter.

#6

Jag gillar de här mosskuddarna, men tycker det är svårt att göra dem rättvisa på bild. Jag kommer att försöka igen.

Inlagt 2014-11-23 21:31 | Läst 2735 ggr. | Permalink
Hopplöst att flyga öster ut när man skall hem, jag brukade sova nästan ett dygn när jag väl var hemma. Din fjärde bild, motivet i kärret, faller jag för direkt. Dova mysiga färger och ett fantastiskt ljus. Jag längtar helt klart ut i skogen igen när jag ser dina bilder.
Svar från Bjarne 2014-11-25 20:51
Tack för kommentaren, Ingemar! Jo, det är det jobbiga hållet att åka på. Kul att du föll för den lilla grenen!
Hälsningar, Bjarne
Riktigt fina bilder trots trötthet och jetlag!
Den sista blir min favvo idag! Jag älskar mossiga bilder!
Ha det så bra!
Svar från Bjarne 2014-11-25 20:52
Tack så mycket Heléne! Då misslyckades jag inte helt med mosstuvorna.
Ha det gott!
Bjarne
Hej Bjarne! Känner igen det där, man går ut i skogen utan någon särskild plan eller bildidéer, men väl ute i skogen så dyker de upp, motiven. Vilken tur att du tog med en kamera, för det är fina bilder du visar!
Första bilden kan väl ses som en studie i vertikalt och (nästan) horisontalt. För min del hade bilden gärna fått vara i färg (anar att det är många nyanser av grönt), men svartvit fungerar bra det också. Kanske är den grova stammen i förgrunden för dominerande, den stoppar lite grand upp blickens färd över bilden. Och det är ju synd för det finns många detaljer att upptäcka. Men det är ju inte lätt att göra något åt grovleken.
Två grova stammar i den andra bilden är tillsammans med den kompakta grönskan i bakgrunden är huvudingredienserna i den andra bilden. Den tredje och relativt grova stammen till höger i grönskans framkant gör bilden välbalanserad.
Tredje bilden är ett exempel på en bra svartvit naturbild med mycket detaljer. Här har jag ingen önskan om färgbild, utan bilden tilltalar mig direkt. Många detaljer att upptäcka, linjer att följa och en snygg stam på diagonalen. Och bilden är inte för mörk!
En intressant rot/stam/gren i fjärde bilden, som har ett intressant spel mellan ljus och skugga. Påpassligt fotograferat! Två olika typer av grön växtlighet som vardera har både ljusa och skuggiga partier. Även om motivet i sig skulle kunna klassas som enkel så är bilden absolut inte tråkig!
Även i den femte bilden är det ljuset och skuggpartierna som skapar intressen. Men även förgrundens växtlighet är intressant.
Precis som du gillar jag de gröna kuddarna i den sjätte bilden! Funderar dock på om det blivit ännu bättre om kuddarna fått fylla hela bildytan. Det finns ljusspel i olika partier och linjer mellan kuddarna och några grästuvor, så det kan fungera. Men bilden kanske då blir för "enkel"?
Favoriten är nr 3, men jag vill även lyfta fram bild 6!
Av bilderna att döma verkar du ha varit i högform, inte lidit av jetlag...
Snart dagas att njuta av helgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-11-27 20:08
Hej Ulf och tack så mycket för kommentaren! Högform, oj då, det kändes det inte som! Jag känner igen kommentaren om en "blockerande trädstam". Jag har haft andra bilder med en sådan och det verkar som det är ett större problem för dig än för mig. Tyvärr var första bildens gröna nyanser inte så varierade, så det var därför den fick bli svartvit.

Kul att du uppskattar den tredje bilden och även ljusheten i den. Jag tycker att den ser lite mörk ut direkt i bloggen, men blir bättre när man förstorar den. Det är faktiskt en av mina egna favoriter, så det var skoj att det blev så för dig också.

Jaha, sista blev en andraplaceringsfavorit, trots att jag känner mig lite osäker på hur jag lyckades med den. Jag tyckte själv att det behövdes lite mer än "kuddar", men som sagt, jag gillar motivet som sådant och kommer säkert att ta fler varianter av det.

Hoppas du också får en bra helg snart! Växjö har ju äntligen fått lite soltimmar också, kanske några till i helgen?
Bjarne