I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

I lavriket

Äntligen blev det tid för en "riktig" fotoutflykt. Det var alltför länge sedan. Jag åkte till Hovdala, som ligger strax söder om Hässleholm. Ganska snart kom jag till ett område, där det var väldigt mycket lav på träden, det mesta som jag sett i mina skånska hemtrakter. Det är annars ett fenomen som jag förknippar med breddgrader längre norrut.

Jag spenderade ganska mycket tid på platsen, men hade ändå svårt att göra den rättvisa. Jag känner mig inte riktigt nöjd med bilderna, så det lär bli att återvända en annan gång. Här kommer i alla fall ett urval bilder som känns någorlunda okej, och så avslutar jag med lite mer mossigt än lavigt.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2014-12-13 11:52 | Läst 2587 ggr. | Permalink
Sköna bilder som får mig att längta ut i naturen. Längta tills jag också klarar av skogspromenader utan problem, gå där och insupa alla dofter och lyssna på naturens ljud.
Mustig och lavrik skog även mossrik och spännande. Sista bilden bildar grenarna som en port in i naturen.
Svar från Bjarne 2014-12-13 12:10
Tack för den härliga kommentaren, Margareta! Jag hoppas du snart kommer ut och får njuta av naturen och håller både tummar och stortår för det!
Hälsningar, Bjarne
En skog med mycket lav känns av någon anledning gammal och 'äkta'. Det är säkert inte sant, men så känns det:)
Svar från Bjarne 2014-12-13 13:47
Bra tanke, Ingemar! Det sägs också att det skall vara ren luft där det finns mycket lav, och det är också en positiv tolkning.
Hälsningar, Bjarne
Lavar o mossor är riktigt vackert, o visst känns det som riktig genuin gammalskog, sköna bilder med mycket skogskänsla, gillar sista bäst, med vägen som lockar en att vandra vidare. Glad advent, LO
Svar från Bjarne 2014-12-14 17:20
Hej och tack LO! Det är något lockande med en stig som försvinner iväg. Vad finns bakom nästa krök?
Ha en bra tredje adventskväll!
Bjarne
Fina bilder som får mig att längta ut I skogen. Inte så lätt att fota iskog med alla grenar som spretar åt alla håll och dessutom lavbehängda som gör de extra diffussa. Jag tycker dock du lyckats bra, jag gillar första och näst sista speciellt. Första för att den så fint visar lavan som nästan tagit over björken. Näst sista för den sköna y formen som det mossöverklädda trädet visar
Svar från Bjarne 2014-12-14 17:21
Tack för kommentaren, Annelie! Kul att det är lite olika favoritbilder bland kommentatorerna.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Mycket intressant fotoplats du hittat här! Men du har väl varit i Hovdala tidigare, men du kanske hittade en ny vrå av området? Ser ut som en plats jag skulle kunna tillbringa många timmar i!
Ser direkt vi en snabb skanning av samtliga att det är en fin bildsvit, men jag förstår inte varför bild 2 är svartvit (bilden slår inte an på mig). Men jag har ju inte sett färgversionen, den kanske har något störande färgelement eller har bara "tråkiga" färger?
Bild 1 är förvisso inte den mest intressant bilden i sviten, men den ger mig ändå en bra känsla över hur området är. Man kan ju verkligen undra varför det växer så mycket lava på de unga träden.
Bild 3 har en subtil färgskala (har du dragit ner mättnaden?), men det passar motivet bra. Möjligen skulle en kortare skärpedjup höjt upplevelsen något.
I bild 4 finns en fin liten stigkrök men mörka löv - en bra kontrast till övriga färger i bilden. Men det som bidrar till att det är en riktigt bra bild är den portal som träden bildar! Dessutom finns två gräs-/rishobbar som lite diagonalt står mot varandra i bildens nedre del samt en stenmur som lite diskret sträcker sig in och bort i bilden.
Även bild 5 är riktigt trevlig. Ett mossdraperat träd dominerar bilden, men det bildar en triangel med träd och trädbuske i bakgrunden. Även här har vi en stenmur som drar sig diagonalt in i bilden.
Bild 6 bygger på samma portaltema som bild 4, men denna bild är mer fotograferad rak på. Bilden har ett tydligt djup, men når för mig totalt sett inte riktigt upp till fyrans nivå.
Favoritbilden är, som du kanske har gissat dig till, nummer fyra! Andra platsen tillfaller bild fem.
Ha en riktigt fin vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-12-17 20:05
Hej Ulf! Jag har gått förbi här förut för några år sedan, men av någon anledning fastnade jag inte för lavarna då. Nej, bild två gjorde sig inte i svartvitt. Det blev för grått på något sätt. Den gjorde sig inte så där bra i färg heller och är inte så stark i kompositionen. Den skulle nog inte varit med alls.

Jag har inte dragit ner mättnaden i tredje bilden, utan det är nog det grå ljuset som gör färgerna lite dämpade tror jag.

Jag förväntade mig att de tre sista bilderna skulle bli favorit hos dig, men jag var osäker på vilken. Hade kanske gissat på sista eftersom det är mer "tunnel" där, men det är kul med överraskningar!

Ha ett bra slut på arbetsveckan!
Bjarne