I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vidare till mossriket

Förra inlägget handlade om "lavriket" vid Hovdala utanför Hässleholm. Efter inte många steg, så hamnade jag i mossriket. Mossa på stenar är inte alls ovanligt i trakten, men här tycker jag det var extra mycket både på stenar och trädstammar. Det hade nyss regnat också, och våt mossa har en härlig grön färg, som fick mig att frossa i det som landskapet bjöd på.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2014-12-14 17:28 | Läst 2711 ggr. | Permalink
Härliga mossbilder och färger som är så mustiga! Naturen är svårslagen verkligen!
Svar från Bjarne 2014-12-14 20:06
Tack för kommentaren, Danne! Jo, även en lördag i december kan bjuda på fina naturupplevelser.
Hälsningar, Bjarne
Underbart, alla är som smycken!
Svar från Bjarne 2014-12-14 20:07
Tack så mycket för den kommentaren, Annelie!
Hälsningar, Bjarne
Oj vad snyggt med den mossan, vilket härligt tryck i färgerna.
Svar från Bjarne 2014-12-15 08:15
Tac¨k så mycket Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Helt makalöst läckra bilder, Bjarne!
Gillar nr 2 och 4 extra mycket!
Ha det gott!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-12-15 08:15
Tack för den kommentaren, Niklas! Kul att höra vilka bilder som du gillar bäst.
Ha det så bra!
Bjarne
Vilken underbar plats du hittat, ser så grönt och mjukt ut så där skulle man nog vila mjukt.
Skulle inte heller förvåna mig om det dök upp ett troll bland dessa mossbetäckta stenar och grenar. Undrar om det inte är så att en av det som ser ut som en sten i själva verket är ett sovande troll. ;)
Svar från Bjarne 2014-12-17 20:07
Tack för kommentaren Margareta! Mmm, det kan man ju tro! Risken är att trollet var bakom kameran...
Hälsningar, Bjarne
God kväll Bjarne! Här var det frossa i mossa! Förstår verkligen att du hade en högtidsstund i Hovdala mossrike.
Första bilden är helt uppbyggd kring mossa: på stenar, på marken och på stenar. Som lite kontrast finns enstaka bruna och gröna löv samt någon liten mossfri yta på stenar i muren.
Andra bilden har ett härligt djup och en riktigt fin grupp med mossiga stenar i förgrunden. I stengruppens förlänging leds blicken vidare in i bilden. Snyggt!
I tredje bilden är det inte lika mycket mossa på träden men på stenarna/muren som slingrar sig kanske i väl skarpa svängar in i bilden. De bruna löven på det lilla lilla trädet har tacksamt en annan brun nyans än de på marken, men jag tycker att trädlöven är en aningen för ljusa.
I fjärde bilden är mossan åter "huvudperson". Härligt djup, lyster och några välplacerade enstaka löv på trädgrenar i överkanten. Ja, en riktigt fin bild!
Den femte bilden är mer komplex än de tidigare, fler linjer och fler nyanser av grönt (olika mossor). Ett par tickor på den mörka stammen är något som fångar blicken, men blicken vandrar ledigt vidare tack vare alla linjer och former.
Sexan har en grov stam i övre vänstra tredjedelen, den är viktig för balansen i bilden. Det finns en del linjer även i denna bild, men de är mer i samma riktning och är därmed inte lika spännande som föregående bild. Men de gröna ormbunksbladen är trevliga inslag i bilden, synd att de inte är fler. Men de finns ju inte alltid där man önskar.
Vilken bild är då favorit? Det är den mest komplexa bilden, den som för mig mest illustrerar begreppet "intima landskap", dvs. nummer 4! Andraplatsen tilldelas bild nummer 2.
Ha en fin avslutning på arbetsveckan! /Ulf