I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Staden mellan broarna

För någon vecka sedan hade jag en fotokväll med min kollega Camilla, tillrest till huvudstaden norrifrån och jag söderifrån. Vi hade storstilade planer på hur mycket vi skulle hinna på några timmar, men det slutade med att vi höll oss i Gamla Stan den största delen av tiden. Camilla hade systemkamera, medan jag nöjde mig med en kompakt. Stativ hade vi dock båda två.

#1

Fiket Kaffekoppen vid Stortorget. Enda frihandsbilden i serien.

#2

Det lilla torget Brända tomten. Här finns fiket "Under Kastanjen" med uteservering sommartid.

#3

I Staffan Sasses gränd går det bra att parkera cyklar.

#4

Lite svartvitt som omväxling, lätt tonad bild.

#5

Samma plats, vidare vy. Jag skulle ha varit lite mer generös med utsnittet.

#6

Överskärargränd.

#7

Jo, här inne har det hänt en del på sistone... Camilla såg motivet först.

Inlagt 2014-12-20 09:39 | Läst 2717 ggr. | Permalink
Stativet använder jag ytterst sällan, i princip aldrig egentligen, jag hatar att släpa på det. Här gör sig färgbilderna bäst tycker jag. Tredje bilden gillas bäst. Ha en bra lördag.
Svar från Bjarne 2014-12-20 17:00
Tack Ingemar! Håller med om att tredje bilden är en av de bättre.
Ha en fin lördagkväll!
Bjarne
Fina bilder från er runda, Bjarne!
Trevlig helg!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-12-20 17:00
Tack så mycket Niklas!
Ha en fortsatt bra helg!
Bjarne
Vad gör det om man inte kommer längre än till Gamla stan med så fina bilder.
Fiket Kaffekoppen såg inbjudande ut.
Svar från Bjarne 2014-12-21 14:50
Tack för kommentaren, Margareta! Mmm, får kanske slinka in till Kaffekoppen någon gång framöver...
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Hoppas du har haft en bra julhelg och att det hunnit bli en dos fotografering mellan julskinka och andra godsaker på bordet! Den första bilden är ett riktigt fint "julkortsfoto". Jag undrade först vad "bakad fot" är för något, men sedan såg jag att det stod "bakad pot"... och då begrep till och med jag!
Härligt fina ljusstjärnor kring gatlyktorna i bild 2, men jag undrar om det blir så bara genom att använda en liten bländare? Har Photoshop-filter hjälpt till? I vilket fall som helst en synnerligen trevlig bild med ett djup. Undrar bara vilken gata jag ska gå? Tar nog den vänstra, den röda gaffeln på cykeln drog blicken dit.
Den tredje bilden visar en gång- och cykeltunnel som är fint upplyst. Bra djup i bilden även om blicken stannar tvärt mot den gröna porten i bakgrunden.
Den svartvita fjärde bilden är ett mycket fint exempel på motiv för svartvit. Du har som vanligt med skicklig hand hanterat tonerna i bilden.
Är inte lika positiv till den femte bilden, främst på grund av stenstolpen i mitten. Stolpen stör mig en del främst av dess centrala placering och att den är för dominerande. Men den är ju stor även i fjärde bilden men där smälter den av någon anledning in betydligt bättre. Men du tar ju inte bilder av en slump, så det finns säkert en tanke bakom. Men den ser jag tyvärr inte.
Den sjätte bilden visar en folktom gränd. Här funderar jag på cykeln i gränden till vänster: stör den mig eller inte? Går inte att undvika att blicken återkommer till den titt som tätt, men det finns även en hel del annat att upptäcka.
Den avslutande bilden på riksdagshuset och ljusstrimmorna i vattnet är fin. Är övertygad om att svartvit är rätt val.
Men den ljusa pricken i övre delen av bilden hade jag nog klonat bort.
Favoritbilden bland dina kvällsbilder är nummer två, men även de två svartvita bilderna är mer än förtjänta av att lyftas fram!
Njut av ledigheten! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-12-28 16:45
Tack så mycket Ulf! Hoppas du haft det bra under julhelgen också. Tyvärr inte tid för fotografering, men det har blivit en utflykt idag som lär dyka upp på bloggen så småningom.

Jag har inte fuskat med PS i bild två, utan det är mycket riktigt en liten bländare som gör det. Sedan blir stjärnorna snyggare på ett systemkameraobjektiv av bättre klass, men det blev helt okej här också. Bra val av favoritbild, men nummer tre tillhör mina favoriter också.

Jag håller med om att den svartvita blev bäst från Ferkens gränd. Det var framförallt porten som jag ville ha med i den liggande varianten, men jag borde placerat pollaren annorlunda.

Jaha, så vill du klona bort månen i bild sju. Visst, det kan man ju göra. Kul att du gillar bilden som sådan.

Ha en fortsatt skön tid de kommande helgerna också!
Bjarne