I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Februarisnön lyser fint i skogen

På långpromenad i skogen den 1 februari. Det är en fortsättning på förra inlägget. Det var mestadels mulet, men solen sken igenom vid några tillfällen, som t.ex. första bilden. Det kändes gott att komma hem igen efter en ordentlig runda med lite nya bilder på minneskortet. Några timmars väntan på att kameran skall bli rumsvarm innan jag öppnar den och laddar ner bilderna. Det är spännande att se hur det blivit, fast överraskningen är inte lika stor som på den analoga tiden, då det inte fanns en display att kolla på. Jag brukade vara snabb att ta fram mitt lilla ljusbord och kolla på diabilderna på den tiden.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

Inlagt 2015-02-14 09:16 | Läst 2667 ggr. | Permalink
Lite kallt men vackert, på den snöpudrade stigen i bild tre skulle jag gärna vilja vandra, ser mjukt och rofyllt ut.
Svar från Bjarne 2015-02-14 16:40
Tack för kommentaren, Margareta! Visst var det rofyllt på den lilla stigen.
Ha en bra dag!
Bjarne
Jag minns också hur jag gick och väntade otåligt på mina diabilder. Minns jag rätt tog det 1-2 veckor innan jag fick hem dem. Jag skulle aldrig börjat fotografera 2009 igen om inte den digitala eran funnits, aldrig. Fina bilder Bjarne. Bild nummer fem får bli min favorit. Sista bilden, har man målat ändarna på stockarna för inte kan väl det röda vara den naturliga färgen? Anledningen till att jag frågar är att jag själv målade så för några år sedan, men det var betydligt mindre bitar jag hade liggandes.
Svar från Bjarne 2015-02-14 16:42
Tack Ingemar! Visst är det bättre nu på många sätt, inte minst att man kan bearbeta bilderna till önskat uttryck, eller för att efterlikna det vi såg vid fototillfället bättre. Kul att det övergivna skjulet föll i smaken! Stockarna i sista bilden var väldigt röda, så det var därför jag tog bilden, men de är inte målade.
Ha en bra lördagkväll!
Bjarne
Fina bilder!
Bild två och tre ser ut att vara hemma från en av mina stigar.
Analoga tiden, ja ibland var det ingenting på rullarna!

Kenneth
Svar från Bjarne 2015-02-14 16:43
Tack för kommentaren Kenneth! Kul att bilderna väcker tankar på dina egna stigar.
Hälsningar, Bjarne
Fint!! Och ja, jag känner till Skåne, som den Skåning jag är. Dock "förvisad" till Stockholm senda länge. Men skogarna i Göinge ligger mig varmt om hjärtat. Hmmmm, och nu blev det kopplat till Hjärtans dag, det blev ju spontant och fint i min tanke. Så där fick din blogg en extra och oplanrad innebörd.
Ha en fin dag och helg!! //Peter
Svar från Bjarne 2015-02-14 16:46
Tack så mycket Peter! Jaså, du är landsförvisad... Hoppas det är okej i Stockholmstrakten. Så kul att bilderna väcker hjärtliga tankar kring din hembygd.
Ha det gott ikväll och resen av helgen!
Bjarne
Kan det vara alvirke i den sista bilden den kan bli väldigt röd eller rödbrun i kapändarna.
Ha de' bra. Ingemar C
Svar från Bjarne 2015-02-15 10:51
Kanske det! Är inte alls omöjligt.
Hälsningar, Bjarne
God eftermiddag Bjarne! Först ett tack för den trevliga pratstunden på tåget i torsdags, det var ju en sällsynt slump att vi "sprang på" varandra på centralen. Diabilder slutade jag med för drygt 20 år sedan och jag hade aldrig något ljusbord (hur jag nu klarade mig utan...). Det var negativ färgfilm som gällde fram till 2005/06 innan jag blev digital.
Solstrålarna som faller på den anfrätta högstubben i första bilden värmer gott. Ser några diagonal linjer i bilden varav stubben är en del av en. En trevlig komposition.
I bild två leder den snöfria lilla stigen blicken snyggt in i bilden till den kompakta vitdraperade skogen. Den vita snösträngen som följer stigen och den långa grenen på marken som är toppad med snö är viktiga bildelement, utan dem så hade det varit en tämligen ordinär bild!
Även i bild tre finns en stig som leder in i bilden och skapar djupverkan. Skogen i sig är inte speciellt intressant, den är väldigt likformig. Det som skapar intresse är att bakgrunden är ljus, som om det är öppen terräng bakom. Kanske står du på en ås?
Det är blandskog i bild fyra, vilket gör den mer intressant än fyran. Dessutom har du kryddat med svartvitt utförande och liggande format som bryter av mot trädens riktning och stigen som leder in i bilden rakt av så den kan ur tvådimensionellt betraktelsesätt kan sägas röra sig lodrät (fast stigen viker av i övre delen). Så bildformatet bryter mot den naturliga riktningarna i bilden, kanske inte allas val, men för mig fungerar det fint! Kan till viss del beror på att du valt svartvit(?).
Ser man på! I femte bilden en övergiven byggnad! Snyggt omgärdad av björkar (kanske är inte allt björk?). Byggnadens träpaneler har vackra mönster och toner, vilka fungerar jättebra mot den släta vita snön.
Sjätte bilden fortsätter på temat omgärdat, denna gång granris runt en stubbe. Trevlig bild, men huvudmotivet är inte lika intressant som byggnaden i förra bilden.
Häftig färg på stockändarna i sista bilden! Färgen sticker ut ordentligt och ger ett välkommet liv till bilden. Välkomponerat att vi ser stockänden även på stocken på marken som gör att ögat vandrar mellan den stocken och de övriga som ligger vinkelrät ovanpå. Kan tyckas vara ett trivialt motiv, men du har lyckats göra en riktigt trevlig bild!
Favoritbild är femman, som jag nämnde på tåget har jag inte själv tagit några övergivetbilder på länge så jag faller för den rakt upp och ner. Bland de övriga bilderna faller rösten på fyran!
Ha en skön lördagskväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-02-15 10:57
Hej Ulf! Ja, det var en överraskning, men en trevlig sådan. Jag skall hålla utkik på Stockholm C i fortsättningen! Ja, en liten ås är det nog i bild tre. Jag håller med om att ljuset bakom är viktigt för bilden.

Inte så förvånande att favoriten skulle bli det övergivna skjulet! Jo, det är mest björk runt huset, men bakom sticker kanske lite annat fram också, bok tror jag. Kul att fyran blev uppskattad trots det lite statiska uttrycket där vägen går lodrätt genom bilden.

Jag var tveksam till om jag skulle ta den sista bilden överhuvudtaget. Som du skriver är det lite "trivialt" som motiv, men det blev inte så tokigt.

Ha en bra söndag!
Bjarne