I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Från Soliga sidan till stan

Om jag har en övernattning i Stockholm under årets ljusaste tid, så brukar jag göra en lång vandring genom Erstaviksskogen och Nackareservatet, sedan genom Stockholm fram till mitt hotell. Även i år blev det ett sådant tillfälle. Jag tog bussen, som ersätter Saltsjöbanan under renoveringen, till Solsidan. Strax innan jag kom tillbaka till hotellet vid Norra Bantorget, tänkte jag kila in på 7-Eleven. Jag drog i dörren, men den var låst. De skall ju ha öppet till 11! Sedan tittade jag på klockan. Oj, halv tolv! Då hade jag gått i 5 timmar och 50 minuter. Ja, det blev förstås fika- och fotopauser också.

Tidigare har jag begränsat antalet pixlar till 1200 på längsta sidan. Nu har jag ökat liggande bilder till 1400 pixlar. Jag vill inte ladda upp bilderna i full upplösning med tanke på dem som har lite långsammare uppkoppling. Ja, jag är själv en av dem, och ibland tar det tid att få fram de förstorade bilderna om de är uppladdade med hög upplösning. Så är det att bo på landet!

#1

#2

#3

#4

Jag vet inte vad det är för vita blommor i skogen.

#5

Det här tror jag är skogsfräken i alla fall.

#6

Som vanligt dyker det upp en del mountainbikecyklister i Nackareservatet.

#7

Jag upphör visst inte att fascineras av de här ramperna som motiv. Det är inte första gången de fastnat på minneskortet.

Inlagt 2015-07-05 12:44 | Läst 2508 ggr. | Permalink
En trevlig promenad som jag brukar göra årligen med mina elever. Men vi tar bussen från Tenntorp in till Slussen. Vi följer då det blå spåret. Ramperna har jag missat, var finns de?
Fina naturbilder, de är dekorativa de där ormbunkarna!
Svar från Bjarne 2015-07-05 16:39
Tack för kommentaren, Matti! Visst är det fint. Nu minns jag inte vilket som är gröna och blå spåret, men jag gick det södra spåret från Solsidan, sedan längs en grusväg så jag kommer på det norra spåret istället och passerar Nackasändarens master. Då kommer jag nära Hellasgården, men sneddar upp till Dammtorp. Där går jag upp genom kyrkogården och hittar ett spår som går bort mot Hammarbybacken. Där finns flera ramper. Kanske finns på fler ställen också.
Hälsningar, Bjarne
mattimer 2015-07-05 17:03
Det låter inte som om du gått det blå spåret. Det finns en nordligare variant som man går på efter dammen vid första sjön, om man som vi startar vid hpl Erstaviksbadet, den innan Solsidan. Antar att du passerade genom brandområdet, med Hellasgården på andra sidan sjön.
Svar från Bjarne 2015-07-07 17:08
Då måste det vara så att jag gått gröna spåret i början och sedan växlat över till blå spåret via en av grusvägarna, som går genom området. Fast jag har gått hela blå och gröna tidigare. Just den här varianten tycker jag har ganska lite av sumpiga områden, och det är en fördel när jag är på resa i jobbet och inte vill packa ner stora kängor eller stövlar.
Det var en rejäl promenad. Låter härligt att kunna gå så långt och länge. Hoppas komma dit även jag. Tränar för fullt nu för stt få tillbaka konditionen efter alla fotproblem. Är på god väg nu.
Fina bilder från en fin trakt.
Rampen var häftig, är det cyklister som använder den eller vad är den tänkt för?
Svar från Bjarne 2015-07-05 16:40
Tack så mycket Margareta! Hoppas det blir bra med foten och lycka till med träningen. Jag tror att ramperna är avsedda för mountainbike.
Hälsningar, Bjarne
Vilken fin naturupplevelse och jag gillar bilden på cyklisten (trots att jag tycker de stressar sönder sina skogsupplevelser :-). Ramperna är också fina motiv, är det för att sätta extra knorr på cykelturen eller?
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-07-05 16:41
Tack för kommentaren, Lena! Jag föredrar också att gå i skogen. Vi har en tävling i "min" fotoklubb i höst med temat sport och lek. Kanske kan bilden funka där? Jag har aldrig sett någon använda ramperna, men jag tror det är meningen att man skall cykla på dem. Ser dock vådligt ut.
Hälsningar, Bjarne
Ingen dålig promenad!
Och fina bilder på köpet
Jag har cyklat från Älgö till Älvsjö, delvis genom naturområdet
Svar från Bjarne 2015-07-07 17:09
Tack för kommentaren, Bengt! Ja, det är en ordentlig promenad. Jag hittade inte Älgö på Eniro, så det vet jag inte var det är.
Hälsningar, Bjarne
En stärkande promenad skadar aldrig, men din var i längsta laget tror jag:) Ormbunkar är underskattade växter, en sådan borde finnas i varje trädgård tycker jag.
Svar från Bjarne 2015-07-07 17:10
Stärkande eller tröttande, det är frågan! Både och, är nog svaret. Jag tycker också mycket om ormbunkarna.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Du presenterar en mycket fin svit av bilder från din långa vandring i Stockholm. Antar att du sov gott den natten!
Även om samtliga bilder är bra så är det inte svårt att välja favoritbild: det är bild 6. Du visar här prov på väldigt bra panoreringsteknik: fryser cyklistens rörelse (blixtskarpt) med fartsuddig bakgrund. Kan knappast bli bättre! Sedan undrar jag varför han ser så förskrämd ut, inte kan det väl vara för att han plötsligt upptäckte en harmlös och trevlig fotograf?
Av de två inledande bilderna med ormbunkar gillar jag bild två mest. Den drar in blicken i bilden, både genom stammens böjda linje, men även grenarna bidrar förtjänstfullt till draget i bilden.
Femman är också en höjdarbild, där tallkotten är pricken över i:et!
Njut av dagen! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-07-28 12:38
Hej igen Ulf! Kanske var det den farliga fotografen som skrämde den stackars cyklisten! Jag hade tur med ljuset där att det blev lite solljus på ansiktet. Jag använde seriebildtagning, så jag hade några bilder att välja på. Jag håller med om att ormbunksbild två är den bästa. Kul att femman fångat ditt intresse också. Det är en bild som kanske går många förbi annars.
Njut av de stunder med uppehåll som förhoppningsvis finns där du är!
Bjarne