I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Ormbunksfrossa på Tjärö

Ormbunkar tycker jag är ett av naturens underverk. Så vackert och genialiskt skapta. Här finns till och med en koppling mellan matematik och biologi. Ormbunkarna är ett exempel på fraktaler, d.v.s. mönster som upprepar sig i olika skalor, vilket också kan representeras genom matematiska funktioner.

Bilderna är tagna på Tjärö i Blekinge skärgård. Jag använde min kajak för att ta mig dit, då det inte går några båtar så här års. Ordinarie båttrafik från Järnavik har varit nedlagd hela sommaren, då turistanläggningen på Tjärö har hållit stängt. Nuvarande ägare vill sälja hela ön, ifall någon av er vill köpa en ö och ett antal byggnader i Blekinge!

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2015-11-08 10:50 | Läst 2508 ggr. | Permalink
Ormbunksblad kan vara mycket vackra och i den fjärde bilden tycker jag att du träffat precis rätt.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-11-08 21:15
Tack så mycket Lena och kul att höra vilken du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Jättefina bilder på ormbunkarna. Vackert ljus har du också i dessa bilder. Kul med krysset i andra bilden. Ormbunkarna i fjärde bilden ser ut att vara i guld.
Svar från Bjarne 2015-11-08 21:16
Tack för den kommentaren Margareta. Kul med dina tankar.
Hälsningar, Bjarne
Ormbunkar är häftiga. Spännande på våren när de 'rullar' ut sig, vackert gröna och yviga under sommaren, och försvinner framåt vintern på ett ganska 'värdigt' sätt. Härlig skärpa och konstrast i bilderna, sådant gillar jag.
Svar från Bjarne 2015-11-12 08:29
Tack så mycket för din vänliga kommentar Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Trevligt med höstbilder från Tjärö, jag har bara varit där sommartid. Verkligen trist att verksamheten på ön har varit stängd i år, men jag sällar mig inte till kön(?) av spekulanter på att köpa den.
Håller definitivt med dig, ormbunkar är mycket trevliga fotomotiv oavsett årstid!
I första bilden är den fina ljusa ormbunken vackert placerad i bildytan, som i övrigt domineras av stenmuren och en fallen trädstam.
Andra bildens ormbunkar är mestadels gröna, men har börjat skifta till höstskrud. Vackert solljus som faller in från högra sidan. Kul med "krysset" bakom trädstammen. Även björken i övre vänstra delen är en fin blickpunkt.
Gillar den v-form som trädstammarna bildar i tredje bilden. En viktig del av bilden är att några ormbunkar tränger sig fram genom v-formationen medan övriga ormbunkar breder ut sig i sidled och in i bilden.
Möjligen är du på samma plats i fjärde bilden men har i vilket fall som helst komponerat bilden annorlunda och låtit en ormbunke förtjänstfullt få dominera bildytan. Ormbunken med sin fina färg är vackert omringad av robusta stammar.
Den förhållandevis låga perspektivet i femte bilden ger en bra närvarokänsla. Ormbunkarna i sina olika färger drar blicken in i bilden.
Favoritbilden är nummer 3! Sedan sätter jag fyran som god två före bild två!
Hoppas att du får en fin avslutning på veckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-11-12 18:57
Hej Ulf! Jaha, ingen ö för dig...! Du har helt rätt i att trean och fyran är tagna vid samma plats, observant! Jag såg sedan den lilla stammen längs högerkanten i bild två och var rätt säker på att jag skulle få en kommentar om den, men så blev det visst inte.

Favoritvalen känns väl genomtänkta. Sista bilden tycker jag kanske blev lite "överlastad" på något sätt, så det förvånar mig inte att den inte hamnade i topptrion.

Ha en fin avslutning på veckan!
Bjarne