I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Hallamölla-Vantalängan tur och retur

Kompisen Håkan och jag gjorde en vandring längs Verkeån i östra Skåne dagen före nyårsafton. Vi började vid Hallamölla och tog en del bilder vid vattenfallet, varav några var med i förra inlägget. Sedan blev det en vandring på norra sidan ån bort till Vantalängan och efter det tog vi södra sidan tillbaka. Det blev en runda på knappt en mil. Det var mestadels mulet, men framåt seneftermiddagen bröt solen igenom som omväxling. Eftersom vi gick södra sidan tillbaka, så var vi i skugga ganska mycket, men kunde i alla fall se att landskapet lystes upp.

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2016-01-09 09:05 | Läst 1127 ggr. | Permalink
Vackra bilder, Bjarne!
Gillar speciellt 2:an, med sin mossbeklädda formation, som jag inte riktigt förstår vad det är. Och trean med höstlövet så snyggt placerat på stocken. Och så fyran för det skira ljuset som singlar in mellan träden!
Ha det gott!
/Niklas
Svar från Bjarne 2016-01-10 16:58
Tack så mycket för kommentaren Niklas! Kul att läsa dina funderingar kring bilderna. Nummer två är en svamp som sitter på en liggande trädstam.
Hälsningar, Bjarne
niiiik 2016-01-10 21:29
Jag tänkte att det kanske var en svamp, men det förvånar mig att den blivit så gammal att det hunnit växa mossa på den!
Vackra färger i det fina landskapet. Bild nummer två får bli dagens favorit.
Svar från Bjarne 2016-01-10 16:57
Tack så mycket Ingemar! Svampen får många "gilla" idag!
Hälsningar, Bjarne
Det ser verkligen inte ut som dagen före nyårsafton. Fjärde bilden ser ju ut som vilken solig höstdag som helst. Fastnar nog mest för den mossbeklädda svampen i blid två och så gillar jag hästen som ser ut att stå och fundera över tillvaron.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2016-01-10 17:00
Tack för kommentaren Lena! Alltid kul att höra vilka bilder du gillar bäst. Nu har i alla fall höststämningen bytts mot vinter, då vi äntligen fått snö.
Hälsningar, Bjarne
Som jag skrev tidigare vet jag hur vackert där är.
Underbara bilder och underbart ni måste haft det där.
Gun-Inger
Svar från Bjarne 2016-01-13 18:54
Tack för kommentaren Gun-Inger! Visst är det vackert och den sträckan av dalen är ganska dramatisk med höga branter, för att vara i Skåne i alla fall.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Första bilden känns lite overklig, upplever att vattnet rinner på fel håll! Det är uppenbart att vattnet rinner från höger till vänster, men att vattnet tar större utrymme vänstra delen av bilden gör i mina ögon att det blir lite underligt, men samtidigt intressant då det får mig att stanna upp och titta extra i bilden! Medvetet eller omedveten komposition? Även det fallna mossiga trädet är en intressepunkt och trädet ger en "rörelse" i motsatt riktning till vattnets rörelse.
Andra bilden är en vacker detaljstudie av det lilla landskapet runt en ticka, vars form är ovanligt intressant med sina tre bågar.
Även motivet i tredje bilden är ett landskap i det lilla formatet. Här har du uppmärksamt upptäckt ett löv som lagt sig tillrätta där trädstammen av någon anledning har förlorat barken och placerat lövet i gyllene snittet. Upptäcker nu att att barkhålet är hjärtformat, fint! Möjligen skulle man kunna överväga en beskärning från högerkanten, funderar på om det är bra att koncentrera bilden helt det större barkhålet... men då förloras diagonalen som barkhålen bildar... fastnar för att bilden har rätt beskärning som du visar den!
Fjärde bilden har en rad med lövklädda små bokar i vackert motljus. Du har verkligen påpassligt och skickligt lagt skuggor på sidorna av det främre trädet. Jag skulle dock föredra bilden helt utan himmel.
Till slut kommer den nästan obligatoriska svartvita bilden! Kommer ihåg från vår vårutflykt att du fotograferade häst(ar?) där, så jag anar att du är lite svag för detta djur!? Snygg gråskala och föredömligt kort skärpedjup (som nästan "döljer" att det sticker upp ett träd ur det vänstra örat). :-)
Favoritbilden är den komplexa och underfundiga första bilden i denna fina bildkvintett! Sedan placerar jag trean som 2:a och motljusbilden på plats 3 (tänkt utan himmel).
Ha en go' vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-01-19 20:27
Hej Ulf! Stort tack för kommentaren. Nej vattnet rinner inte åt fel håll, det rinner mot havet :) Hur medvetet det var med det större utrymmet till vänster? Bra fråga, det var nog känslan för helheten med stenen och trädet som gjorde att det blev som det blev.

Jag tog även den varianten på tredje bilden som du skriver om, men fastnade ändå för denna. När det gäller fjärde bilden så tog jag också varianter utan himmel, då jag var rädd för att det inte skulle bli bra om den var med. Hemma vid datorn gillade jag ändå denna bäst, fast jag bör kanske fundera ett varv till på det.

Vet inte hur svag för hästar jag är egentligen, men jag fotograferar dem lite då och då. Jo, de är eleganta på något sätt, men kor blir också trevliga på bild. Jaså, första blev favorit ändå!? Lite överraskande kanske, men överraskningar är ofta kul!

Ha en fortsatt bra vecka!
Bjarne