I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Färg eller svartvitt? Det är frågan!

Jag fick en prova på-månad på Moderskeppet Guld av fotokompisen Ulf, tack så mycket! Där finns både kurser och föreläsningar av olika slag och jag har redan sett några stycken. En var från Fotomässan 2015, som jag inte hört förut, trots att jag var där. Ja, man hinner ju inte gå på allt! Den handlar om att fotografera i Stockholms tunnelbana, och berättare och bildvisare var Anders Lönnquist.

En sak som jag särskilt minns från det föredraget var att Anders diskuterade valet mellan färg och svartvitt. Han sa att "välj färg om färgen är väsentlig och svartvitt i alla andra fall" (är inte säker på om jag fick det ordagrant rätt). Det är ett starkare argument för svartvitt än det man brukar höra, som handlar om att välja färg om färgen "tillför något" till bilden, eller det ännu svagare argumentet, att välja svartvitt om färgen "stör".

Jag har ett exempel här, som jag tänkte testa på er, en bild på en lampa fotograferad genom en gardin på ett hotellrum. När man ser bilderna först, kanske man tycker att färgbilden är bäst genom sitt intensiva varma sken och sammanhållna färgskala. Fast är den verkligen bäst? Kan det vara så att linjer, mönster och strukturer kommer bättre fram i den svartvita varianten? Vilken är bäst egentligen?

Inlagt 2016-02-09 18:03 | Läst 2655 ggr. | Permalink
Den svartvita, tveklöst, tycker jag alltså! Hälsn, LO
Svar från Bjarne 2016-02-10 18:48
Tack för din åsikt LO! Lutar nog ditåt själv.
Hälsningar, Bjarne
Tror nog allt att jag föredrar den färgade. Men i båda varianterna så hade jag antagligen dragit på med mer kontrast och förmodligen adderat lite svärta också.
Svar från Bjarne 2016-02-10 18:50
Du kan ha en poäng där! Jag kände för det här utseendet när jag editerade, men nu ser särskilt den svartvita lite grå ut. Jag är nog delvis inne i en svartvit period, men kul ändå att du lutar åt färgvarianten. Tack för kommentaren!
Bjarne
Hade just tänkt svara att det beror på vem som tittar och tycker och efter bara två svar ser vi just det. Bildtolkning och bildkänsla är personlig och kommer alltid vara så. Men precis som du blir jag ändå tveksam ibland om en bild blir "bättre" svartvit eller i färg. Jag kan välja att ta in den varma gula färgen från din färgbild och känna hemtrevnaden och mysfaktorn men jag kan också ta in den mer stiliserade svartvita bilden men då försvinner värmen och myskänslan och kvar blir ett vackert men mer opersonligt mönster av linjer och ljus. Dom är inte bara olika, dom blir "bra" på olika vis. Men bäst? Hälsningar/ Björn T
Svar från Bjarne 2016-02-10 18:52
Tack så mycket för din utförliga kommentar! Så sant, och det är bra att vi tycker olika och kan se olika sorters kvaliteter i varianter av samma bild. Tänk vad tråkigt om alla tyckt lika!
Hälsningar, Bjarne
Kanske det även beror på om man gillar gul färg eller inte???
Svar från Bjarne 2016-02-10 18:51
Kanske det! Jo, jag gillar faktiskt gult, men dras ändå rätt mycket till den svartvita.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Intressanta tankar kring färg och svartvit, även om det låter lite extremt att färg bara ska väljas om det är väsentligt för bilden. Tänk om det är det omvända som gäller: välj svartvit om gråskalan är väsentlig för bilden? Som alltid när det gäller tumregler och då speciellt i fotosammanhang, tycker jag att man bör vara lite lagom skeptisk och pröva själv i stället för att helt anamma tumregeln eller axiomet. Men jag ska absolut lyssna på föredraget, snart!
Vad gäller ditt bildpar föredrar jag den svartvita varianten. I mina ögon kunde bilden dessutom vara lite mer kontrastrik och kanske lite mörkare för att göra den än mer mystisk. Men det var ju inte det frågan gällde... :-)
Ha en fin vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-02-16 21:13
Goder afton Ulf! Intressanta tankar kring det här när man väljer vad. Det är nog lite provocerande att säga att man bara ska välja färg när färgen är väsentlig. Kanske funkar det för en inbiten svartvit-fotograf eller någon med en stark bias åt det hållet. Vi vanliga dödliga ambivalenta fotografer får väl finna våra vägar på bästa sätt, men ibland kan det vara bra att testa lite extrema tankegångar också.

En liten övervikt bland kommentarerna för den svartvita efter ditt inlägg, men du är också nummer två som önskar mer kontrast, så det är något att tänka på om jag skulle använda bilden i något annat sammanhang.

Ha det bra!
Bjarne