I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Slutet på gränsvandringen

Här kommer slutet av den fotoutflykt till Östafors på gränsen mellan Skåne och Blekinge som jag gjorde tillsammans med kompisarna Håkan och Ulf. När vi anlände till platsen upptäckte både Håkan och jag att vi varit där förut. Håkan i samband med valpträffar, då han köpt sin hund precis intill och jag vid en vandring på Skåneleden i min ungdom. Jag har till och med tältat på platsen!

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2016-11-02 20:06 | Läst 1258 ggr. | Permalink
Skåne, Halland och Blekinge - det är en remsa som danskar vid min ålder kan memorera och du vet varför.
Jag väljer nummer två med förgrund - mellangrund och bakgrund. Och jag älskar de områden där naturen själv tar över. Det kallas en "fald skov" på danska.
Hälsningar. Erik.
Svar från Bjarne 2016-11-03 18:52
Ja, visst har vi dansk historia här i trakterna! Trevligt att du tycker om bild två. Jag försökte få bra flyt i kompositionen.
Vänliga hälsningar, Bjarne
Du presenterar, som vanligt, fina bilder av intima landskap på din blogg.
Grattis! Trevligt att se dem.
Jag är inte själv så aktiv på sociala media, men får tacka för de synpunkter gett på dem jag har på FS.
Svar från Bjarne 2016-11-03 18:52
Tack för den vänliga kommentaren Lars! Jag är glad att de har fallit dig i smaken.
Hälsningar, Bjarne
Som vanligt ett gäng vackra bilder från dig! Antar att det är bokskog, men det skulle kunna vara ek+lönn också?/ Björn T
Svar från Bjarne 2016-11-03 18:57
Tack Björn! Det mesta du ser på bilderna här är bok, men det finns inslag av andra lövträd också. Jag är lite osäker på stammarna i tredje bilden. Kanske al?
Hälsningar, Bjarne
Det är bestämt bokskog? Fantastiskt vacker på hösten. Själv har jag bara sett den under högsommaren. Men den lär vara väldigt vacker på våren också, just när träden slår ut.
Svar från Bjarne 2016-11-03 18:58
Tack för kommentaren Göran! Mycket av det är bok, det stämmer bra. Den har en härlig skir färg när den är nyutslagen på våren, men jag tycker ändå bäst om höstens varma färger. Det blir också mer variation i tonerna då.
Hälsningar, Bjarne
Så mycket vackert det finns i vår natur.
Härliga bilder du visar här.
Första bilden vinner i mina ögon, så vackert med de olikfärgade löven mot det gröna
Ing-Marie
Svar från Bjarne 2016-11-03 19:05
Tack så mycket Ing-Marie! Jättekul att du gillar stenen med löven. Det är en av mina favoritbilder.
Hälsningar, Bjarne
Så väldans vackra bilder med fina mustiga höstfärger!
Svar från Bjarne 2016-11-03 19:07
Tack så mycket för det Dan, kul att du gillar!
Hälsningar, Bjarne
Lätt att förstå att man gärna åker dit och fotar.. Inga Strömstarar där?
Hälsn!
Svar från Bjarne 2016-11-03 19:10
Jag såg inga strömstarar, men enligt reservatsskylten ska det finnas dylika där. Tack Jan!
Hälsningar, Bjarne
Fotodagar 2016-11-04 16:43
Vi träffade en man som bor i närheten, han hade sett strömstare där ett par veckor före vårt besök. Men vi såg dessvärre ingen. /Ulf
ehrsa 2016-11-04 17:23
Ok, tack för info! Här känns det som dom bara måste finnas i detta fina vatten.. troligen mycket med Husmaskar där, som dom gillar!
Hälsn!
Förfärligt vackra höstbilder du fotat, ren njutning att titta på. Allra helst då det bara är snö hos mig:)
Svar från Bjarne 2016-11-03 19:11
Tack så mycket för den vänliga kommentaren Mary-Anne! Det finns hot om snö här i trakten också, men det får gärna dröja lite.
Hälsningar, Bjarne
Sagolikt vackra och inspirerande bilder. Gillar allesammans. Du har verkligen ett gott öga för komposition.
Svar från Bjarne 2016-11-03 19:14
Tack så mycket Annelie! Jättekul att du fastnat för bilderna och kompositionerna.
Hälsningar, BJarne
Vackra bilder med fina höstfärger, de två första är mycket fina.
Svar från Bjarne 2016-11-05 08:20
Tack så mycket för kommentaren Margareta! Kul att höra vilka du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
En riktigt fin kvartett bilder som väl speglar de vyer om mötte oss under andra halvan av vandringen. Eller är det så att första bilden visar stenen och grenen som du tog från vägbron alldeles i början? I vilket fall som helst så är det ett motiv som jag inte upptäckte, vilket jag beklagar. En massa höstfärgade löv på en sten i forsande vatten med en mossig trädstam är receptet på en riktigt fin bild!
De övriga motiven har jag bra koll på var och när du fann dem. Bild två har en härlig bas med en färgsprakande yta och fina stenar på sned linje. Dessutom ligger några grenar snyggt ovanpå. Även övriga delen av bilden har mycket att se på. Den enda lilla man skulle önska, men du inte kunde göra något åt är att i ett idealt fall skulle inte staketet funnits just där. Ett staket som möjligen, i vart fall den del av staket som går upp i backen, markerar gränsen mellan naturreservaten Ljungryda och Östafors Bruk, dvs. även gränsen mellan Blekinge och Skåne.
I den tredje bilden bildar trädraden en fin diagonal. Om inte det funnits fallna träd i högerdelen så hade den ytan kunnat upplevas innehållslös och trist, men nu är det bra balans i bilden.
Den avslutande bilden har tydliga fält: den gröna grenen och den gulröda i det motstående hörnet samt den lugna vattenytan med en subtil spegling av det gulröda och det mer vildvuxna i övre vänstra delen. Detta ger sammantaget en spännande dragkamp vad gäller påkallande av ögats uppmärksamhet men det finns samtidigt en fin balans mellan bildens olika delar.
Så det svåra, vilken är mina favoritbilder. Det blir den avslitande bilden, följd av trean!
Ha en fin helg, utmana ruskvädret! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-11-05 08:28
Tack så mycket Ulf! Bilderna är i kronologisk ordning, vilket innebär att första här är första bilden jag tog efter svamparna vid vägen. Jag kan inte säga exakt, men jag tror det är något tiotal meter efter att vi passerade vägen.

Lite synd med staketet i bild två, men det smälter in mycket bättre i naturen än de bilder jag tog med kameran riktad lite mer åt vänster, med den gröna slangen. Den lyser alldeles för mycket.

Jag har full förståelse för ditt favoritval. Att du gillar sista motivet är inte förvånande, eftersom du själv tagit en variant av motivet. I min egen rangordning hamnar nog den som tvåa med första bilden som just första.

Jag måste utmana ruskvädret. Har inte tagit veckans bild än! Hoppas du får möjlighet att ta dig ut också. Jag har hört lite om snö i Småland, men det är kanske längre upp. I varje fall borde eventuell snö vara borta nu, när det blivit mildare igen.

Ha en fin helg!
BJarne