I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Öland 5 - Gustav Vasas gamla ställe

Horns Kungsgård ligger nära Löttorp på Norra Öland och har varit bebodd åtminstone sedan järnåldern. Gustav Vasa skapade ett slags "modellgård" här, som producerade varor till hovet. Numera är det framförallt ett mycket vackert område med varierad natur intill Hornsjön.

Det blev stopp nummer två på "mellandagen" på tredagarsresan till Öland. Hoppas jag fått artbestämningarna rätt här, annars kanske någon rättar mig!

#1

#2

Jordreva.

#3

Sankt Pers Nycklar.

#4

Svart majbagge. Betraktas som sårbar art i Sverige och starkt hotad i Finland.

Inlagt 2017-06-08 18:57 | Läst 1277 ggr. | Permalink
Första bilden - anar lite Claude Monet och impressionism över den.
Svar från Bjarne 2017-06-09 20:00
Så pass, det var ingen dålig jämförelse! Tack så mycket Ragnar.
Hälsningar, Bjarne
Skarpa fina bilder med perfekta färger, utan en massa onödigt skit, jättebra! Hilsen, LO
Svar från Bjarne 2017-06-09 20:01
Tack för det LO, tror du hade en liknande kommentar förut där du gillade att det inte var för mycket krafs i blombilderna!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder som vanligt! Men det är ju Öland.. Verkar sitta nått kvalster i nacken på baggen..
Hälsn!
Svar från Bjarne 2017-06-09 20:02
Tack så mycket Jan! Visst sitter det något smått där, och det låter rimligt att det kan vara något sådant med tanke på storleken.
Hälsningar, Bjarne
Jättefina bilder!
Svar från Bjarne 2017-06-09 20:02
Tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Monet-ådran har fått spelrum i den första bilden, den impressionistiska stilen passar det motivet mycket bra! Jag får en känsla av att du har spegelvänt speglingen, är det så? Tycker du har lagom mycket krusning i vattnet. Snyggt!
Bilden på jordrevan är välkomponerad. De korsade stråna i högerdelen ger bilden liv och skärpedjupet är väl avvägt. En liten önskan, men nu är jag petig, är att de övre bladen möjligen skulle kunnat bearbetats lite i redigering så att de inte varit lika framträdande, t.ex. lite mörkare och/eller minska skärpa.
Även orkidén har väl avvägd skärpa. Ljusreflexerna avslöjar ett bra objektiv och stor bländare, "ljusringarna" är mycket behagliga att se. Ljuset faller förtjänstfullt på den nedre delen av blomställningen.
Du avslutar med en närgången och jordnära bild på en majbagge. Fin lyster i baggens skal. Det är svårt att göra något åt miljön runt i kring baggen, den sprudlar inte av intressanta objekt eller mönster... Men det brukar ju vara så där nere i baggarnas värld. Jag har dock inte sett en svart majbagge tidigare, och det är min stora behållning av bilden - och det räcker långt.
Favoritvalet faller på den första bilden! Och därefter i fallande skala enligt den presenterade ordningen.
Ha en fin midsommardag! /Ulf
Svar från Bjarne 2017-06-25 21:18
Go'kväll Ulf! Helt rätt, jag har vänt första bilden uppochner. Tacksam för Monet-referensen! Kul att du gillar ljuscirklarna i orkidé-bilden också, då det är något jag särskilt tänkte på.

Jag gillar också lystern i baggens skal, men miljön är inte den trevligaste. Han/hon befinner sig på stigen och det var dessvärre enda tillfället att få någon vettig skottvinkel på den. Kul att ha sett en sådan i alla fall.

Stort tack för kommentaren och hoppas på en fin kommande vecka!
Bjarne