I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kvällsuppvärmning på landskapsfotokurs

Helgen som gick var kompisen Ulf och jag med på en landskapsfotokurs i västra Blekinge under ledning av Mikael Gustafsson /N. Vi var ett glatt gäng på 11 personer (om jag minns rätt!), som hade fina dagar under Mikaels ledning. Vi fick testa i att fotografera i olika sorters landskap och kursen avslutades med gemensam bildredigering av våra alster.

Jag börjar lite smått med två bilder från Holjeån första kvällen. Vi behövde inte gå många meter från Villa Liljenborg i Jämshög, där vi bodde fredag-söndag.

För kurskamraternas skull delar jag med mig lite mer när det gäller hur bilderna är tagna och teknisk information, ifall de vill jämföra hur man angripit motiven vi hade att jobba med.

#1

Mikael tipsade oss om att testa olika slutartider. På kamerans skärm gillade jag den längsta slutartiden bäst, men vid datorn ändrade jag uppfattning. 67 mm (fullformat), 0,5 sek, f/16, ISO 640.

#2

Vet inte om någon annan gav sig på det här motivet. Jag tänkte främst på att rama in stenen med de röda löven. 50 mm, 6 sek, f/16, ISO 400.

Inlagt 2017-10-18 19:12 | Läst 954 ggr. | Permalink
Fin den översta, och Holjeån är mycket trevlig att se på.
Svar från Bjarne 2017-10-18 19:46
Tack Stefan! Tycker själv bäst om första också.
Hälsningar, Bjarne
Hallå Bjarne!
Håller med dig helt om att det var en kanonhelg vi hade i Blekinge trots lite dåligt väder på Lördagen.
Gjorde nästan samma bild som du lagt ut här ( den översta) dock när det var lite mörkare. Fick en lång slutartid på 30 s. Vet inte om du är på Facebook eller Instagram där många av mina bilder hamnar om du vill se lite av mina från helgen.
Ha de' bäst!
Håkan Rosenquist
Svar från Bjarne 2017-10-18 19:47
Det var det! Var egentligen bara på sista stoppet som vädret ställde till det lite mer, så jag är nöjd. Tack så mycket för kommentaren Håkan!
Ha det gott!
Bjarne
Fin kvalitet, gillar första bäst, riktigt bra! Hils, LO
Svar från Bjarne 2017-10-18 20:39
Det är nog ett självklart val för de flesta. Tack för kommentaren LO!
Hälsningar, Bjarne
Du fick till ett lagom flyt i den första bilden med 0,5 sek. Det blev fint!
Svar från Bjarne 2017-10-19 20:28
Tack för det Ragnar! Härligt med lagom flyt.
Hälsningar, Bjarne
Du får säkert godkänt på den kursen Bjarne fina naturbilder!
Svar från Bjarne 2017-10-19 20:28
Jag slapp slutprov! Tack så mycket för kommentaren.
Hälsningar, Bjarne
Första bilden är helt klart bäst av de här två, fast när du förklarade din tanke att rama in stenen så växte den.
Svar från Bjarne 2017-10-19 20:29
Tack för din kommentar och som de andra gillar du första bäst.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Visst hade vi en trevlig tid under den gångna helgen i Jämshög! Den första bilden är tämligen komplex, men har flera tydliga lager som skapar djup i bilden. Den valde slutartiden ger en fin struktur i vattnet, gillas. Tror att jag även hade uppskattat en längre slutartid Jag körde tämligen konsekvent med långa slutartider, vilket jag annars inte brukar göra. Men ditt val passar väldigt bra här.
Jag stannade upp ett tag vid den röda busken, försökte hitta en komposition så att stenen skulle hamna mellan de två längsta grenarna, men det blev inget bra, knäppte inte någon bild alls där. Din komposition är fin, där den långa diagonalen gör mycket för bilden, samtidigt som det röda går fint ihop med det gulgröna lövverket i bakgrunden. Den långa slutartiden gör att träden och buskarna på andra sidan Holjeån speglar sig fint i vattnet. Lyckad bild!
Ha en fin fredag och kommande helg!
/Ulf
Svar från Bjarne 2017-10-21 10:18
Hej Ulf! Absolut, toppentrevligt var det! Det är inte självklart vilken slutartid som är bäst i första bilden. Riktigt lång, typ 30 s, funkar också bra. Risken är dock större att grenen gungar också. Kul att du gillar kompositionen på tvåan också!
Ha en fin helg du med!
BJarne