I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Varför fotograferar man - i Jönköping?

Jag övernattade i Jönköping veckan som gick. Jag tror det var första gången som jag gjort det, så det var kanske dags! Det var ett tag sedan jag var ute med kameran, så det kliade lite i avtryckarfingret, eller var det någon annan orsak till att jag ville ut och fota lite? Bara tidsfördriv, eller skaparlust? Varför fotograferar jag egentligen? Ibland är det kanske uppenbart, viljan att skildra en resa t.ex. Hur stor roll spelar resultatet i förhållande till upplevelsen att vara ute och fotografera? Måste bilderna bli bra? För vem, mig eller andra som ser dem? Det var sådana frågor som snurrade runt i huvudet den där kvällen. Oavsett resultatet tycker jag att det var väl spenderad tid. Jag hade något kul att göra, fick frisk luft (ganska mycket faktiskt, det blåste ganska snålt och kallt den kvällen) och motion. 

Bilderna då, har de något värde? Varför väljer jag t.ex. ett motiv som sista bilden, en cementblandare på en kaj? Jo, jag vet nog varför om jag tänker efter. Det kändes som den inte passade in, lite malplacerad där den stod, fastkedjad också. Jag tycker ofta att bilder där det är något som skaver blir intressanta. Man får tänka till. Kan man se någon symbolik i bilden? Ja, kanske. Jo, jag kan nog det, men ser andra som tittar på bilden samma sak? Fast det spelar väl ingen roll. Varje människa äger sin tolkning. Nåja, nog med ord nu. Här kommer bilderna!

#1

#2

#3

Inlagt 2018-09-16 10:43 | Läst 2648 ggr. | Permalink
Fint! Skulle också ha fotat cementblandaren.. kanske är nån installation..
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-09-16 21:15
Det kan kanske vara så! Tack för kommentaren Jan.
Hälsningar, Bjarne
Jönköping är en helt fantastisk kommun få vara i där finns allt faktiskt...den stora parken med alla sorters träd. gammal arkitektur ny sådan...Vättern som är som ett litet hav med mera.
Domstolsverket ligger där så jag har varit där många gånger. Glöm inte nya stationsbyggnaden.
Ser du fått till det här...hoppas se fler bilder därifrån.
Ha bra söndag
Gun-Inger
Svar från Bjarne 2018-09-16 21:17
Det är sant att det finns mycket i den staden, och under den skymningstimme jag var ute hann jag bara med en del. Jag såg i alla fall Domstolsverkets byggnad, även om den inte fastnade i kameran.
Tack och ha en bra kväll Gun-Inger!
Hälsningar, Bjarne
Jönköping har även jag övernattat en gång på väg söderut, tyckte det var en trevlig stad men ganska stängd mitt i sommaren då. Kändes lite snålt också med betalparkeringar överallt, men så är det även i Stockholm med omnejd numera.

Fina bilder och den där cementblandaren hde nog inte jag heller gått förbi.
Svar från Bjarne 2018-09-16 21:18
Det var inte många ute den här onsdagskvällen heller, så "sällskapet" fick bli cementblandaren! Tack för kommentaren Margareta.
Hälsningar, Bjarne
Tvåan är lite småmagisk.
Svar från Bjarne 2018-09-16 21:19
Kul att du gillar den enkla bilden. Tack så mycket Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Man fotograferar väl i Jönköbing av samma anledning som man fotograferar i så många andra städer :-)
Det finns några mycket intressanta tankar och överväganden som du har i din text. För min del har jag en känsla av tillfredsställelse när jag har kameran i min hand. Hitta motiver, dokumentera och dela resultaten med andra - både här på FS och med mina vänner och familj.
Det är 3 bilder med hög klass, men nummer 3 sticker ut och blir min favorit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2018-09-16 21:20
Helt rätt Erik, det finns många anledningar till att fotografera och den egna tillfredställelsen är en viktig sådan. Kul att du också gillar cementblandarbilden!
Många vänliga hälsningar, Bjanre
Går säkert bra att fota där också..det kanske krävs mer tid än en övernattning, då det bara blir att skumma på ytan. Cementblandaren ser ju ny ut , kanske är stulen?? Andra bilden kan du nog få nån mille för ;)) finns ju liknande som kostar..
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2018-09-17 18:39
Jag är inte den som är den, vill du köpa bild två för en mille så får du det! Tack för kommentaren Gunte!
Hälsningar, Bjarne
Jag tycker att allt handlar om inspiration. Saknas den, spelar det ingen roll var man befinner sig. Sedan kan säkert olika platser ge extra inspiration. Ettan är min favorit i denna serie. En massa mjuka former som skapar ett lugn i bilden.
Svar från Bjarne 2018-09-21 22:28
Det är sant. Man kan vara på samma ställe olika gånger. Ibland ser man massor av motiv, ibland knappt något. Kul att du gillar första! De flesta andra verkar ha fastnat för andra bilder. Jag retar mig lite på några lite för kraftiga reflexer där, men det verkade finnas några i alla vinklar. Tack för kommentaren!
Trevlig helg!
Bjarne