I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Sol, vind och vatten - och en massa vass

Vi är tre vänner som brukar lufta våra kameror tillsammans då och då. Dagen efter nyårsdagen bestämde Håkan, Ulf och jag oss för att vandra en bit på Vieåleden utanför Osby. Vintertid kan man inte gå hela rundan, då den dragflotte som utgör transport över Helge å, är uppdragen på land. Tack vare vänligheten hos Ulfs hustru, behövde vi dock inte gå tillbaka, utan fick skjuts! Vi startade vid Björklunda nära borgruinen Skeingeborg och slutade vid fågeltornet vid Hörlinge ängar. 

Solen sken från en klarblå himmel. Det var också samma dag som stormen Alfrida härjade i andra delar av landet, och vi fick känna på vind som kanske var i kulingstyrka i alla fall. Går man längs åar och sjöar, så finns det förstås en hel del vatten. Fast vad som slog mig mest var de enorma mängderna vass längs leden. Det var hav av vass bitvis!

Här följer några intryck från turen, i rent kronologisk ordning. 

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

Inlagt 2019-01-06 09:27 | Läst 1595 ggr. | Permalink
Sista bilden var läcker!
Svar från Bjarne 2019-01-06 15:16
Tack för kommentaren Ragnar!
Hälsningar, Bjarne
Synnerligen vackert! Vilken fin miljö att få promenera i ! Det låga ljuset betyder mycket, fint att bilderna är i färg också!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2019-01-06 15:16
Absolut, det var en vacker och omväxlande promenad. Tack för kommentaren Jan!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Det måste vara toppen att ha några foto kompisar som du kan dela med dig av ditt foto intresse.
Trevlig serie (som vanligt). Jag gillar särskilt nummer 6 med sidoljuset som faller vackert från höger. Nummer 7 med "stien" som leder blicka in i bilden - vacker Comp.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2019-01-06 15:19
Hej Erik! Ja, det är mycket trevligt att sticka ut och fota tillsammans. Det är trevligt att du gillar de lite "grönare" bilderna och ljuset i nummer 6.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Mycket vackert! Sista bilden fastnar man för.

MvH
Johnny
Svar från Bjarne 2019-01-06 19:56
Tack så mycket Johnny! Kul att du gillar sista. Det är kanske den mest "ovanliga" bilden.
Hälsningar, Bjarne
Vilken fin serie det blev av den promenaden! Det vore roligt att gå i annan natur än bergslagen och Östergötland ibland, dina bilder lockar, men just nu blir det knappt något gående alls. Favoriter här är ettan och femman. Ettan visar att det fortfarande fanns lite is och femman - ja träd fascinerar mig alltid! Många hälsningar/ Björn T
Svar från Bjarne 2019-01-06 21:14
Tack så mycket Björn! Kul att du hittar lite andra favoritbilder. Det finns inte rätt eller fel, bara olika saker man fastnar för.
Hälsningar, Bjarne
Härliga bilder spec den sista..Jo mycket vass är det..finns ju inget vatten som sliter på stråna heller.
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2019-01-07 18:27
Tack Gunte! Jo, sista är lite speciell, tycker jag också.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder och den sista är ju riktigt läcker och vass!
Svar från Bjarne 2019-01-07 18:28
Hehe, där fick du till det! Tack så mycket Danne!
Hälsningar, Bjarne
God kväll Bjarne! Tänk att vi för ovanlighetens skull under samma dag med någon timmes mellanrum publicerar inlägg från en gemensam utflykt! Och att vi dagen därpå båda skriver kommentarer på varandras inlägg.
Härlig första bild! Gillar skarpt hur de fastfrusna vasstråna råkat hamna. Du har mörkat ner den tunna isen ordentligt för att framhäva formerna och det mönster som de solbelysta stråna bildar. Stark start i bildserien!
Andra bilden har fyra vertikal fält; två ljusa och två mörka, där de två ljusa konkurrerar om uppmörksamheten. Två svampar som pekar inåt i bilden konkurrerar med några oskarpa träd och den blå himlen. Fungerar bättre än vad första anblicken sa, det är ju ett jämnt antal fält och jämnt antal svampar... Antar att det är det korta skärpedjupet som gör susen för bilden!?
I trean har du fångat vassen vid "Breda ängarna". Två tydliga fält: ett vågrät fält med vackert solbelyst vertikal vass och ett band med ungskog/sly bakom de vita björkstammar som är tämligen jämnt utspridda över ytan. Angenäm bild!
I fyran har du vad den tredje personen i sällskapet definitivt skulle kalla kaosbild. Och visst är det en himla röra på alla vassfragment!? Men, och det är ett viktigt men, så skapas det en viss ordning av de två längre stråna som ligger ovanpå. Tänker på den långa vertikala strax till höger i mitten och bågen strax till vänster om mitten. Ögat hamnar naturligtvis på den grövre ljusa horisontella vassbiten som finns ungefär i gyllene snittet. Måhända är den lite väl ljus?
I femte bilden har du verkligen hittat ett intressant utsnitt i den solbelysta trädridån. Antar att det är från fikaplats #2. Den mörka öppningen med två ljusa stammar långt därinne sitter som en smäck! Mycket lyckat!
Så har vi ett gemensamt motiv i sjätte bilden! Ditt val av vertikal komposition fungerar mycket bra. Du har verkligen fått fram stenmurens s-form; den är tydligare i din bild än i den jag publicerat. Däremot har du nog lutat lite på kameran åt vänster i tagningsögonblicket. ;-) Men det förtar definitivt inte bildens grundläggande kvaliteter!
Sjunde bilden presenterar en fin skogsmiljö där de två ljusa träden i vänster respektive höger kant håller ihop bilden på ett förtjänstfullt sätt. Den lövbeströdda vägen svänger fint in i bildens centrum.
Den avslutande åttonde bilden tror jag absolut är fångad från tornet vid Hörlinge ängar. Den rödaktiga "busken", som är mycket välplacerad i bildytan, är till viss del är belyst av den mycket lågt stående solen. Solbelysningen på gräset tillsammans med de områden som ligger i skugga modellerar fram sköra strukturer och mönster över hela bildytan. Underbart!
Valet av bilderna till "topphalvan" kunde jag göra efter viss vånda, men ordningen dem emellan vållade mig stort bryderi. Men ordningen blir så här (just nu): #8 står överst på pallen, sedan kommer #5, medan #1 och #6 delar bronsplatsen.
Tackar för de fina bilderna och ser fram emot nästa gemensamma utflykt!
/Ulf
Svar från Bjarne 2019-01-08 20:30
Go'kväll Ulf! Stort tack för den utförliga och fina kommentaren, det uppskattar jag verkligen! Trevligt att du gillar min variant av kaos. Några strån är verkligen dominerande, och kanske skulle de må bra av att vara lite mörkare. Något att tänka på inför eventuell annan användning av bilden!

#5 är precis som du misstänker från andra fikapausen, där vi satt och beundrade träden på andra sidan ängen. Du nämnde motivet först, så det är kanske lite stulet...

Kul att du gillar även min variant på stenmuren. Det är onekligen några stammar som lutar åt vänster, så antingen har jag glömt att kolla vattenpasset eller så lutar de verkligen åt samma håll. Vet inte hur det är med det. Lite för många som lutar likadant, så det lutar nog (!) åt att jag inte höll kameran rakt!

Du är ense med flera andra här att #8 är den som vinner i samlingen. Den är tagen från fågeltornet, som du redan räknat ut. Utan kvällsljuset hade det varit en mycket medioker bild, så det får vi tacka den molnfria himlen för, även om vi gärna sett lite moln tidigare under dagen.

Jag skulle nog placera bilderna ungefär som du. Möjligen att #1 hade fått åka upp ett snäpp på bekostnad av de andra två.

Ha det gott, så ses vi snart igen!
BJarne
Det ser ut att vara en härlig utflykt med fin fångst!

#1 är minimalistisk, men intressant. Slumpen har gjort ett bra jobb med stråna.

#2 är min favorit. Trädsvamparna träder fram fint, men kvaliteten i bilden är det himmelsblå som bryter av mot mitten. Mycket snyggt!

#6 är också ett riktigt bra motiv. Fint ljus från sidan och S-muren som slingrar sig genom landskapet.
Svar från Bjarne 2019-01-12 08:28
Kul att du väljer en annan favorit än andra och har motiv till det! Tackar och bugar och ha en bra helg!
Bjanre